Претседателот на Филипини ги предупреди граѓаните дека ќе го убијат секој „кој прави неволји“ додека трае карантинот

Претседателот на Филипини Родриго Дутерте ги предупреди граѓаните дека ќе и нареди на полицијата и војската да го убијат секој „кој прави неволји“ во тек на карантинот.

„На сите ова да ви биде предупредување – слушајте ја владата, сега најважно е во земјата да владее ред“, рече Дутерте во обраќањето до нацијата  „не е обидувајте да ги повредите здравствените работници, лекарите,затоа што тоа е сериозно злосторство“, нагласи Дутерте.

Во земјата пријавени се 2.311 случаи на зараза, а умреа речиси 100 луѓе, а, како што наведуваат медиумите, граѓаните се собираат и не ги почитуваат забраните за движење затоа што се гладни.

притисни ентер