Почна Преспанскиот јаболкобер, првите јаболки ги откинаа Заев, Хоџа и Гошаревски

Премиерот посочи дека оваа година и покрај коронакризата и глобалната економска криза, државата ги исплати субвенциите за овоштарство во износ од околу 9,5 милони евра. 

Да продолжи афирмацијата на надалеку прочуеното преспанско јаболко и неговите вредни производители, агротуризмот, стопанските и културните достигнувања во организација на локалната самоуправа. Владата и Министерството за земјоделство шумарство и водостопанство ги креираат сите неопходни политики за поддршка на земјделството, па така и за стимулирање и развој на овоштарството.Тоа го правиме во контиунитет во двата мандати на оваа Влада, порача денеска премиерот Зоран Заев на отворањето на традиционалната манифестација „Преспански јаболкобер" во Ресен.

-Во 2018 година, за 20 отсто ги зголемивме субвенциите за одржување на овошни насади за земјоделците со развоен капацитет, а субвенцијата за предадени јаболка се зголеми од 2 на на 3 денари по килограм. Во 2019 година субвенцијата за одржување на насади е повторно зголемена и тоа од 33.000 денари на 41.000 денари по хектар. Дополнително, кај оние овоштари кои имаат од 1 до 5 хектари поддршката порасна од од 39.600 на 50.000 денари по хектар. За да ги охрабриме и поддржиме овоштарите кои имаат насади во подрачја со ограничени можности во области над 700 метри надморска височина, субвенциите ги зголемивме за дополнителни 15 отсто, односно поддршката изнесува 57.500 денари по хектар, рече Заев.

Премиерот посочи дека оваа година и покрај коронакризата и глобалната економска криза, државата ги исплати субвенциите за овоштарство во износ од околу 9,5 милони евра. Во подрачните едници на МЗШВ поделени се картичките за зелена нафта со што, како што рече, помагаме да се намалат производствените трошоци.

-Успешно ја реализиравме мерката рурална жена. Потпишани се 250 договори со вкупна вредност од околу 37.000.000 денари. 265 млади земјоделци добија грант од по 20.000 евра. Вкупната вредност на оваа мерка е 3,1 милиони евра. Реализацијата на Програмата за финансиска поддршка на руралниот развој за 2021 година исто така бележи висок степен на реализација од почетокот на годината и континуирано досега. Само во првите два квартали објавени се седум јавни повици за финансиска поддршка, нагласи Заев.

Премиерот информира дека за периодот од 1 јануари заклучно со 30 јуни 2020 реализирани 718, 8 милиони денари денари, што претставува реализација од високи 75 отсто кои се однесуваат на капиталните инвестиции. По Програма за финансиска поддршка во земјоделството, за субвенции до сега се исплатени 6.1 милијарда денари, или реализација од 86 отсто. Потсети дека оваа година стартуваше проектот со Светска Банка – Проектот за модернизација на земјоделството, кој е со вкупна вредност од 46 милиони евра и содржи огромна развојна компонента за земјоделството, со сериозен позитивен импакт врз вкупната домашна економија.

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Арјанит Хоџа, пак, потсети на зголемените субвенции, картичките за зелена нафта и додаде дека во Ресен се доставени околу 2.000 картички. Посочи на воведувањето на мерките за мотивација на младите земјоделци и руралните жени и нагласи дека од особено значење е усогласувањето на нашата правна регулатива со европската. Конкретно во делот на здравје на растенијата, што подразбира и намалена употреба на агрохемиските средства односно помалку пестициди.

-Токму Ресен е пример на успешна интегрална заштита на јаболка и се помала употреба на производите за заштита на растенија, која во последните 10 години е намалена за 30 отсто, рече Хоџа.

Според него, преспанските јаболкопроизводители можат да се гордеат со квалитетот на преспанското јаболко. Потенцира дека се повеќе јаболкопроизводители се одлучуваат за органско производство, што претставува уште еден развоен момент, особено ако се знае дека побарувачката на органски земјоделски производи на европскиот пазар од година во година е се поголема, а преспанските јаболкопроизводители успешно го следат тој светски тренд.

Како што рече градоначалникот на општина Ресен Живко Гошаревски, во Преспа јаболкото значи живот.

-Над 3.000 семејства се поврзани со јаболкото од кои една половина, директно зависат само од него. Тука секој ден, секој разговор, започнува и завршува со јаболкото. Од година на година, врската помеѓу човекот и јаболкото станува се посилна и понераскинлива. Преспани, поминале низ многу тешки периоди, низ многу премрежја со временски непогоди и тежок пласман пласман на јаболкото, Но, вербата за едно подобро утре останала и тоа е лајтмотивот, што нашиот земјоделец го носи напред, рече Гошаревски.

Нашето јаболко, како што рече, не претставува симбол на раздорот, туку напротив симбол на мирот, соработката и пријателството помеѓу народите.

Според него, манифестацијата „Преспански јаболкобер" од година во година станува заштитен знак за Преспа. Почетоците на манифестацијата во нашата општина, како што рече, беа скромни, но со текот на годините манифестацијата станува бренд, по кој што Преспа започнува да се распознава како во државава така и во регионот.

-Со својата богата спортска и културно-уметничка програма, Преспа стана вистински промотор на македонската култура и традиција, а во исто време и голем број на познати културно-уметнички работници од Црна Гора, Хрватска, Албанија, Бугарија, Србија беа гости токму на Преспанскиот Јаболкобер, рече Гошаревски.

На денешниот голем христијански празник, Крстовден, првото јаболко го откинаа премиерот Заев, министерот Хоџа и градоначалникот Гошаревски со што симболично се означи почетокот на бербата на јаболка во Преспа. /МИА

Реакција на Институтот за историја при Филозофски факултет-Скопје

Реакција на Институтот за историја при Филозофски факултет-Скопје по повод одбележување на јубилеј на српскиот средновековен крал Милутин.

Во медиумите се појави информација дека Универзитетот во Крагуевац (Р. Србија), како главен организатор, во содејство со други српски и странски високообразовни и невладини институции, планира да го одбележи јубилејот 700 години од смртта на српскиот крал Милутин (1282-1321) со организирање на меѓународна научна конференција под наслов: Кралот Милутин и времето на Палеолозите: историја, литература, културно наследство, од 24 до 26 октомври 2021 г. во Скопје (Кинотека на Македонија, Р. Македонија). Во врска со овој настан Институтот за историја при Филозофски факултет (Универзитет „Св. Кирил и Методиј"-Скопје) и Комитетот за византологија и медиевистика на Р. Македонија-Скопје (КВМРМ-Скопје) има потреба јавно да го изрази својот протест.

Бидејќи во случајов станува збор за јубилеј на српскиот средновековен крал Милутин, досега било сосема вообичаено ваквите јубилеи да се одбележуваат и/или научните конференции да се организираат на територијата на современата држава (во случајов Р. Србија), чија историска личност се одбележува. Но, овојпат се забележуваат поголем број отстапувања од редовната пракса од кои би ги издвоиле следниве:

-Се планира одбележување јубилеј и организирање научна конференција за српска историска личност во главниот град на Р. Македонија, наместо на територија на Р. Србија, што претставува преседан;

-Неучество и намерно игнорирање од страна на Организаторот на македонски државни високо-образовни и научно-културни институции (Институт за историја при Филозофски факултет, Институт за национална историја, МАНУ и др.) како и на македонски невладини организации (како КВМРМ-Скопје);

-Работен јазик на Конференцијата ќе биде странскиот српски јазик и други странски јазици, а ќе отсуствува македонскиот јазик.

-Благодарност е упатена до Српската црква и до Охридската архиепископија (МПЦ не се споменува, дури и местото на одржување Скопје не е посочено во која држава се наоѓа.

Сето ова не наведува на помисла дека со планираниот настан веројатно се надминува културно-научната димензија. Па токму поради тоа се остава впечаток како да се има за цел да се реализира некоја туѓа ненаучна агенда, уште повеќе што нашата држава во овој период се наоѓа во исклучително сложена надворешна и внатрешна политичка ситуација. Од друга страна се наметнува прашањето дали на странски институции воопшто им е слободно дозволено да организираат научно-културни настани од ваков вид во нашата држава? Или пак можеби Универзитетот во Крагуевац (Р. Србија) од нашите државни органи (Министерство за култура) има добиено дозвола за организирање на ваков настан, што само по себе претставува невиден преседан.

Институтот за историја при Филозофски факултет-Скопје

Комитетот за византологија и медиевистика на Р. Македонија-Скопје

Османи-Шмид

Македонија како претседавач со ОБСЕ во 2023 демонстрира сериозна проактивност на меѓународната сцена.

Министерот за надворешна работа, Бујар Османи беше домаќин на Генералната секретарка на ОБСЕ, Хелга Шмид, која е во прва работна посета на Македонија во овој капацитет.

На средбата се разговараше за следните чекори во контекст на нашето претседавање со Организацијата во 2023 година, подготовките кои се во тек; активностите на работната група во МНР како и воспоставувањето на структурата која ќе го понесе големиот товар од претседавањето во Виена; како и за консултативниот процес околу приоритетите и агендата на Претседавањето.

"Како земја ние демонстрираме проактивност, капацитет и волја за преземање на сопственост и одговорност врз глобалните текови во време кога тие се исполнети со несигурност и непредвидливост. Впрочем, тоа и се очекува од нас, како земја која гради сопствен успешен модел на функционална мултиетничка демократија; земја – членка и на НАТО алијансата, и сериозен претендент за членство во Европската Унија", истакна Османи.

Османи ја информираше Шмид, дека се вложуваат максимални напори процесот на претседавање да биде отворен, инклузивен и целисходен; дека Македонија има капацитет да одговори на оваа задача како и дека во рамките на претседавањето со ОБСЕ ќе бидеме ориентирани кон креирање решенија кои ќе овозможат напредок и позитивни придвижувања на процесите во Организацијата.

Соговорниците се согласија дека претседавањето со Организацијата сериозно ќе придонесе кон зајакнато позиционирање на земјава во меѓународни рамки како конструктивен актер и сериозен контрибутор во зачувувањето на мултилатерализмот, како најважната цивилизациска придобивка на човештвото кое обезбедува долгорочен мир, стабилноста и соработката.

Веќе од идната година Македонија влегува во ОБСЕ Триото заедно со овогодишниот Претседавач Шведска, како и, претседавачот во 2022 година, Полска. Веќе наредната година ќе претседаваме и со Групата на медитерански партнери за соработка на ОБСЕ, како генерална проба за нашите обврски како Претседавач со организацијата во 2023 година.

ОБСЕ преставува најголемата регионална организација на северната хемисфера, која опфаќа 57 земји-учеснички од Ванкувер до Владивосток, протегајќи се на три континенти Европа, Азија и Америка.

ФТ: Инфлацијата во САД се искачува на највисоко ниво во последната деценија

Стапката се зголеми на 2,86 отсто вчера за петгодишните обврзници, што е највисоко ниво од март 2005 година.

Трговците со обврзници ги зголемија очекувањата за раст на инфлацијата во САД на нивоа што не се забележани повеќе од една деценија поради загриженоста дека тесните грла во синџирите на снабдување и заживувањето на побарувачката на потрошувачите ќе продолжат да ги зголемуваат цените на стоките и услугите. Иако ФЕД до неодамна ја уверуваше јавноста дека инфлацијата е само привремена и дека ќе се стабилизира веќе следната година, се поизвесно е дека инфлацијата ќе трае со години, објави Фајненшал тајмс.

Десетгодишна инфлација, т.н Break-even стапка – што ја означува разликата во приносот помеѓу државните обврзници што се заштитени од инфлација и оние што не се (номинален долг) и имаат исти рокови – се зголеми на 2,62 проценти вчера, највисоко ниво од септември 2012 година и над долгорочната цел за инфлација на Федералните резерви од два проценти, пренесува Фајненшл тајмс.

Стапката се зголеми на 2,86 отсто вчера за петгодишните обврзници, што е највисоко ниво од март 2005 година.

Еден од членовите на одборот на гувернери на ФЕД, Рандал Кварлес, предупреди дека продолжената висока инфлација до следната пролет може да ја принуди централната банка да размисли за зголемување на каматните стапки порано од очекуваното. Но, тој изјави дека и понатаму очекува идната година цените да се намалат бидејќи постепено исчезнуваат нарушувањата и тесните грла во синџирите на снабдување.

Според него, ако ФЕД ги зголеми каматните стапки како одговор на неодамнешните скокови на цените предизвикани од повторното отворање на економијата, централната банка би можела да ја ограничи побарувачката во време кога ќе исчезнат тесните грла, што може да доведе до несакано ниска инфлација и ниска вработеност, пренесува Волстрит џурнал.

Аналитичарите во Pacific Investment Management Co. проценуваат дека патеката на инфлацијата во последно време е се понеизвесна, а ќе остане неизвесна во текот на петгодишниот временски хоризонт, пренесува Блумберг. Според таа проценка, инфлацијата се соочува и со позитивни и со негативни ризици, а „пазарот продолжува да и дава на централната банка голем кредибилитет околу нејзините долгорочни цели за инфлација". Се очекува ФЕД да започне со намалување на купувањата на имот веќе следниот месец.

Зголемените трошоци за енергија ги поттикнаа инфлаторните мерки да се зголемат во последниве недели, зголемувајќи ги притисоците поради прекините на синџирот на снабдување, што ги попречи компаниите во испораката на стоки додека економијата закрепнува од пандемијата на корона вирусот. Според аналитичарите BMO Capital Markets. тоа е показател „дека на хоризонтот има многу повисока инфлација".

притисни ентер