Петровска на средба со претставници со „ЛОМ-Прага“

Навремената испорака на хеликоптерите која ќе се реализира оваа пролет е добар знак и ја потврдува добрата соработка и позитивни релации меѓу нашите две земји.

Министерката за одбрана Славјанка Петровска денеска во воздухопловниот ВИНГ оствари средба со извршниот директор на Воздухопловно-ремонтниот завод „ЛОМ-Прага“, Јири Протива и со амбасадорот на Чешката република Јарослав Лудва.

„По долги години имаме партнер за соработка кој ја гарантира оперативноста и одржувањето на нашите воздухоплови. Ние сакаме опрема која ќе биде оперативна и токму благодарение на двата договори влада со влада, за ремонт, за набавка на резервни делови и за обука на персонал за одржување на воздухопловите сега имаме партнер на кој можеме да се потпреме“, истакна министерката Петровска.

Таа ја потенцира важноста од исполнувањето на договорот што ќе значи и подигнување на капацитетите на Воздухопловниот ВИНГ.

„Навремената испорака на двата хеликоптери е добар знак и ја потврдува добрата соработка и позитивни релации меѓу нашите две земји. Реализацијата на овој договор претставува позитивен пример за продолжување на нашата добра одбранбена соработка“, рече Петровска.

Извршниот директор на „ЛОМ-Прага“, Јири Протива најнапред упати благодарност за денешната средба и потенцира дека двата договори се исполнуваат во целост. Тој додаде дека испораката ќе биде навремена и во следните фази согласно договорите е и обука на персонал за одржување на воздухопловите.

Амбасадорт Лудва на средбата потенцира дека двете страни од самиот почеток работеа напорно за да се реализира овој проект со цел да се стигне до финалната фаза.

На денешната средба во Воздухопловниот ВИНГ присуствуваа и државниот секретар во Министерството за одбрана, Владимир Анчев, Конзулот на Чешката Република Давид Чернохорски, командантот на Воздухопловниот ВИНГ, полковник Игорчо Стоименовски и претставници од Министерството за одбрана и Воздухопловниот Винг.

Двата договори потпишани Влада со Влада придонесуваат за системски да се решат предизвиците и истите овозможуваат брза и навремена испорака на резервни делови потребни за целосна функционалност на воздухопловите на македонската Армија. Испораката на двата ремонтирани хеликоптери ќе се реализира во првата половина на 2024 година.

Кијану Ривс посетил фабрика за ауспуси во Словенија и одржал таен состанок

Кијану Ривс последните денови ги помина во Словенија, а петокот и саботата ги помина во Прелук, кај Опатија, а потоа се упати кон Љубљана.

Познатиот актер беше воодушевен од Кварнер, кој го посети во друштво на филмскиот продуцент Гард Холингер, со кого во 2011 година ја основаа американската компанија „Arch Motorcycles“.

Ривс бил во Словенија поради неговиот бизнис со мотоцикли. Имено, според словенечките медиуми, Ривс одржал тајна средба со сопственикот на компанијата Акраповиќ, еден од најпознатите светски производители на издувни системи. Покрај тоа, тој ја посети и фабриката за аусуси, а по средбата во Љубљана се упатил кон аеродромот и во неделата наутро заминал од Словенија.

Киану е нормално љубител на мотори, па не случајно го избрал Прелук. Имено, таму се одржало светското првенство во мотоциклизам, а хотелот во кој престојувал се наоѓа во близина на Опатијската кривина. Освен тоа, недалеку од Риека се наоѓа и тркачката патека Гробник, поради што постои можност актерот повторно да го посети Кварнер.

Извор: Индекс

„Google“ исклучува уште една популарна апликација

Апликацијата „Google Pay“ се исклучува во Соединетите Држави.

Самостојната верзија на апликацијата „Google Pay“ веќе нема да биде достапна за американските корисници по 4 јуни оваа година.

Наместо тоа, корисниците се охрабруваат да се префрлат на „Google Wallet“. На другите пазари, апликациите сè уште ќе биде достапна.

Со исклучувањето на „Google Pay“, функциите како што се „P2P“ плаќања, наоѓање и нудење попусти и управување со банкарски сметки исто така ќе исчезнат.

„Google Wallet“ ќе стане главна услуга за безбедно складирање на информации од кредитни картички и лични документи. Паричникот се користи пет пати повеќе од „Pay“ во САД.

На корисниците им се препорачува да ги префрлат своите средства и податоци на „Wallet“ или да забранат сметка до 4 јуни.

Извор: Б92

Збогум на хидрауликата? Претставени на револуционерни сопирачки

Тоа значително ќе го намали растојанието за сопирање.

Германскиот снабдувач на автоделови „ZF“ дизајнираше нов систем за сопирање кој не бара течност за сопирачките или хидраулика за работа. Наместо тоа, силата на сопирање ја обезбедува електричен мотор директно до тркалото.

Додека чувството на сопирање треба да одговара на хидраулични сопирачки, „ZF“ ветува растојание за сопирање од 100 km/h до 0 km/h е девет метри пократко од конвенционалните сопирачки, пишува „Revijahak“.

Дополнително, опсегот на електрични автомобили треба да се зголеми за 17 проценти поради поефикасна рекуперација.

Добавувачот ветува и помали трошоци за одржување. Пониска е и емисијата на ситни честички.

„ZF“ им овозможува на производителите на возила да го состават својот оптимален систем за сопирање од класични хидраулични до нови електрични системи, во зависност од барањата.

Можни се и хибридни форми со, на пример, хидрауличен систем на предната оска и електричен систем на задната оска.

Компанијата не дава информации за точниот датум на лансирање на пазарот.

Извор: Б92

притисни ентер