Општина Карпош: Поддршка за културно – образовни активности

Во рамки на 41. седница на Советот на Општина Карпош која се одржа во просториите на У.З. „Кузман Јосифовски Питу“, советниците ги разгледуваа актуелните предлог – точки кои се најдоа на денешниот дневен ред. 

Оттука, членовите на Советот ја поддржаа Одлуката за одобрување на финансиски средства во висина од 200.000 денари, за организирање на изложба на фотографии во организација на реномираниот македонски скулптор Сашо Саздовски. Станува збор за изложба на околу 2.000 (досега необјавени) фотографии, насловена како „Носталгија за младоста и животот во некогашно Скопје“, која треба да се одржи во музејот на Град Скопје.

Позитивно мислење од советниците доби и Одлуката за одобрување на финансиска поддршка во износ од 100.000 денари, кои ќе бидат наменети за Граѓанската Асоцијација - Клуб на историски возила „Буба Клуб Македонија“, за организирање на прослава на годишнина од првиот собир, Светскиот ден на Бубата, пикник и новогодишен собир, како и организирање на самостоен олдтајмер собир на територијата на Општина Карпош.

„Зелено светло“ доби и Одлуката за одобрување на финансиски средства во висина од 180.000 денари како поддршка, за учество на ученик од Карпош на престижниот натпревар по математика Коперникус, кој ќе се одржи од 14 до 18 јули на Колубимја универзитетот, во Њујорк (САД).

Едногласно, советниците ги поддржаа и Предлог – Решенијата за давање на согласност на Годишниот план за вработување за 2025 година, кој се однесува на детските градинки и основните училишта кои се наоѓаат на територија на Општина Карпош.

Со мнозинство гласови беше изгласана и Одлуката за одобрување на финансиска поддршка во висина од 30.000 денари, за учество на регионална конференција наменета за воспитувачи, учители, наставници и стручни соработници, која ќе се одржи во Бања Лука (БиХ). Станува збор за две просветни работнички (по предметот Биологија и Англиски јазик) од ООУ „Петар Поп Арсов“, кои во рамки на конференцијата треба да го примат признанието за најдобри наставници на просторот на поранешна Југославија. Со истата динамика беше изгласана и Програмата за активностите на Општина Карпош во областа на образованието за 2024 година.

Општина Карпош

Кијану Ривс посетил фабрика за ауспуси во Словенија и одржал таен состанок

Кијану Ривс последните денови ги помина во Словенија, а петокот и саботата ги помина во Прелук, кај Опатија, а потоа се упати кон Љубљана.

Познатиот актер беше воодушевен од Кварнер, кој го посети во друштво на филмскиот продуцент Гард Холингер, со кого во 2011 година ја основаа американската компанија „Arch Motorcycles“.

Ривс бил во Словенија поради неговиот бизнис со мотоцикли. Имено, според словенечките медиуми, Ривс одржал тајна средба со сопственикот на компанијата Акраповиќ, еден од најпознатите светски производители на издувни системи. Покрај тоа, тој ја посети и фабриката за аусуси, а по средбата во Љубљана се упатил кон аеродромот и во неделата наутро заминал од Словенија.

Киану е нормално љубител на мотори, па не случајно го избрал Прелук. Имено, таму се одржало светското првенство во мотоциклизам, а хотелот во кој престојувал се наоѓа во близина на Опатијската кривина. Освен тоа, недалеку од Риека се наоѓа и тркачката патека Гробник, поради што постои можност актерот повторно да го посети Кварнер.

Извор: Индекс

„Google“ исклучува уште една популарна апликација

Апликацијата „Google Pay“ се исклучува во Соединетите Држави.

Самостојната верзија на апликацијата „Google Pay“ веќе нема да биде достапна за американските корисници по 4 јуни оваа година.

Наместо тоа, корисниците се охрабруваат да се префрлат на „Google Wallet“. На другите пазари, апликациите сè уште ќе биде достапна.

Со исклучувањето на „Google Pay“, функциите како што се „P2P“ плаќања, наоѓање и нудење попусти и управување со банкарски сметки исто така ќе исчезнат.

„Google Wallet“ ќе стане главна услуга за безбедно складирање на информации од кредитни картички и лични документи. Паричникот се користи пет пати повеќе од „Pay“ во САД.

На корисниците им се препорачува да ги префрлат своите средства и податоци на „Wallet“ или да забранат сметка до 4 јуни.

Извор: Б92

Збогум на хидрауликата? Претставени на револуционерни сопирачки

Тоа значително ќе го намали растојанието за сопирање.

Германскиот снабдувач на автоделови „ZF“ дизајнираше нов систем за сопирање кој не бара течност за сопирачките или хидраулика за работа. Наместо тоа, силата на сопирање ја обезбедува електричен мотор директно до тркалото.

Додека чувството на сопирање треба да одговара на хидраулични сопирачки, „ZF“ ветува растојание за сопирање од 100 km/h до 0 km/h е девет метри пократко од конвенционалните сопирачки, пишува „Revijahak“.

Дополнително, опсегот на електрични автомобили треба да се зголеми за 17 проценти поради поефикасна рекуперација.

Добавувачот ветува и помали трошоци за одржување. Пониска е и емисијата на ситни честички.

„ZF“ им овозможува на производителите на возила да го состават својот оптимален систем за сопирање од класични хидраулични до нови електрични системи, во зависност од барањата.

Можни се и хибридни форми со, на пример, хидрауличен систем на предната оска и електричен систем на задната оска.

Компанијата не дава информации за точниот датум на лансирање на пазарот.

Извор: Б92

притисни ентер