Обвинение против Оливер Дерковски и четири лица поради спорниот софтвер за изборите во 2020

Обвинението против поранешниот претседател на Државната изборна комисија, Оливер Дерковски и четири други лица е поднесени денеска до Кривичниот суд од Обвинителството за организиран криминал и корупција поради набавката на софтверот за изборите лани.

По седуммесечна истрага обвинителството со кое раководи Русковска поднесе обвинителен акт против поранешниот претседател на ДИК Оливер Деркоски, тројца вработени во комисијата и еден управител на фирма. Тие се товарат дека ја злоупотребиле службената положба при две набавки со кои државниот буџет бил оштетен за 21 илјада евра. Едната е за набавка на софтвер пред ланските парламентарни избори на 15-ти јули, а другиот за набавка на телевизори наменети за приказ на резултаите од изборите од фирмата Тардис..

Во првиот случај според обвинението, тројцата вработени во ДИК, како членови на Комисијата за јавни набавки не го почитувале минималниот законски рок за поднесување на понуди за софтверот кој го набавиле од фирмата „Дуна“, при тоа не утврдиле дека овој економски оператор не ги исполнува условите, туку оваа фирма ја оцениле како прифатлива и и доделиле максимален број бодови. Деркоски како претседател на ДИК, според обвинителството донел одлука да ја избере „Дуна“ како најповолен понудувач без да изврши контрола. Меѓутоа, постапката била поништена, а Деркоски спровел нова спротивна на препораките.

„ Покани за поднесување понуди за набавка на нови и надградба на постојните софтверски решенија во ДИК биле испратени до два економски оператори и во повторената постапка повторно како најповолен понудувач бил избран економскиот оператор ’Дуна‘ со кој првообвинетиот потпишал Договор за јавна набавка“. велат од обвинителството, од каде тврдат дека Деркоски не го тестирал софтверот пред да го стави во употреба.

Наспроти ова, поранешниот претседател на ДИК во изјава за Канал 5 вели дека тестирање било направено и оти за тоа постојат докази.Тврди дека не било сторено ништо незаконско и не фаворизирале никого.

„Ние напротив сме направиле обратно и сме повикале втор оператор за да има конкурентност што впрочем довело до пониска цена од 900 илјади еденари за нбавка на софтвер кој во изминатите 11 изборни циклуси се плаќало четири до четири ипол милиони денари. Тенденциозни се наводите но тоа вероајатно ќе мора да го докажуваме на суд. Кога сме направиле напор да штедиме пари на буџетот ние сме обвинети дека сме нанеле штета на буџетот што е смешно..“

Набавката на софтверот беше под лупа на јавноста, откако вечерта на денот на изборите веб страната и апликација на ДИК на која се објавуваа резултатите падна, поради хакерски напад. Кој го нарачал и кој извршил до денес не е познато, иако и за ова веднаш беше отворена истрага.

Дива свиња се прошета низ строгиот центар на Солун (ВИДЕО)

Во центарот на Солун, денеска е забележана дива свиња како талка во раните утрински часови, а неколку минувачи ја снимале во 02,45 часот на централниот плоштад Аристотел.

Свињата најверојатно се симнала во градот од блиската шума, а потоа била забележана како талка низ строгиот центар, пренесува грчкиот портал „greekreporter“.

Дивите свињи се чести низ цела Грција, но претежно живеат во шуми, а многу невообичаена појава е да се види на централните плоштади во поголемите градови.

Според Христос Влахос, професор на Катедрата за земјоделство, шумарство и природна средина на универзитетот Аристотел, дивите свињи се честа закана низ цела Европа.

Тој исто така смета дека граѓаните не треба да имаат големи проблеми освен ако не предизвикаат паника или ако животното се чувствува загрозено, кога може да стане агресивно, а секако постои и проблемот со предизвикување сериозни сообраќајни несреќи.

Грчките земјоделци неодамна ги повикаа властите да преземат мерки за сузбивање на експлозивниот раст на популацијата на диви свињи, поради уништување на нивните посеви.

Овој проблем, велат тие, е многу голем во некои делови на Грција, бидејќи свињите кои избегале од сточарските фарми сега формирале стада диви свињи и тоа резултира со „хибридни свињи“ кои се екстремно распространети и тоа создава многу проблеми во управувањето со нивните население, и со оглед на тоа што се исклучително плодни.

Николоски: ВМРО-ДПМНЕ нема против измена на член 102 ако има заштитни механизми

Додаде дека се уште го немаат предлогот на измената, но побара учество и на власта и на опозицијата како и на граѓанскиот сектор

Едукативни и кампањи од јавен интерес се од корист на секого, но мора да бидат со целосна вклученост на сите релевантни субјекти кои што имаат интерес од тоа и со под еднакво учество и на власта и на опозицијата. Многу е важно да се дефинира механизам кој што ќе значи контрола во однос на власта дсо цел да не ги злоупотребува тие кампањи за влијание врз медиумите и да не се прават финансиски малверзации, рече Николоски во вечерашното издание на Само Интервју.

Влада: Од Институтот за македонски јазик самите понудија нови толкувања за зборовите

Владата, заедно со Министерството за образование и Институтот за македонски многу јасно и прецизно ги договорија улогите во подготовката на процесот и во поставувањето на севкупниот зборовен фонд од „Толковниот речник на македонскиот јазик"

„Толковниот речник на македонскиот јазик" е научен труд и авторско дело на научниците македонисти и лингвисти од Институтот за македонски јазик „Крсте Петков Мисирков" коишто се единствено стручни за оваа област и имаат и надлежност за содржината на речникот.

Владата согласно својата програма за унапредување на македонскиот јазик ја реализираше дигитализацијата на вкупниот број лексеми, односно зборови, со единствена цел да им го доближи и да го стави на бесплатно располагање речникот на сите граѓани и на академската јавност во земјата и во светот, за тој редовно да се ажурира, да расте и да се развива, да се дополнува и менува.

Тоа значи дека платформата makedonski.gov.mk понатаму ќе се развива заедно со сите научни работници, лектори, македонисти, и други научници кои низ својата интердисциплинарна работа опфаќаат лингвистика, и кои ќе можат редовно да го ажурираат речникот, да го дополнуваат и менуваат, за истиот да расте и да се развива, а Владата и понатаму ќе ја има единствено улогата да го модерира техничкиот дел на процесот и да го одржува системот.

Во комуникацијата со Институтот за македонски јазик откако во јавноста се појавија реакции за одделни лексеми во речникот, првите луѓе на редакцијата и на институтот самите понудија толкувањата на зборовите што предизвикаа реакции да бидат привремено повлечени и многу бргу да во наредниот период бидат заменети толкувања соодветно според современиот лингвистички и општествен контекст.

За овој чекор согласност за содржината на соопштението даде и раководителката на проектот „Толковен речник на македонскиот јазик" кое беше доставено до јавноста и до сите медиуми кои побараа дополнителни толкувања.

Владата во комуникацијата со Институтот и со раководниот тим на толковникот, покажа висока почит и разбирање за стручноста и автономијата на научните работници и размената на мислења поврзана за реакциите се водеше во исклучиво контекст на социо-лингивистичките аспекти согласно современите општествени текови и прифатени вредности, и во таа насока понуденото решение за ново вредносно толкување, со целата почит кон методологијата на тимот научници, дојде токму од нив.

притисни ентер