Неделковски: Го славиме името на нашиот патрон Свети Климент и современото образование и наука

Универзитетот „Св. Климент Охридски“ или УКЛО сигурно чекори и го зголемува рејтингот на меѓународните универзитетски ранг листи на кои е рангиран, а во Македонија повторно е на второто место.

Денеска го одбележуваме денот на нашиот патрон, го славиме Св. Климент, кој што својот живот го посветил на образование и наука согласно средновековните стандарди, а повеќе од 1100 години потоа славејќи го неговото име ние ги славиме современото образование и наука, истакна ректорот на Универзитетот „Св. Климент Охридски“- Битола, Игор Неделковски.

Универзитетот „Св. Климент Охридски“ или УКЛО сигурно чекори и го зголемува рејтингот на меѓународните универзитетски ранг листи на кои е рангиран, а во Македонија повторно е на второто место.

-На рангирањето на Webometrics се искачивме за околу 1000 места во однос на 2022 година, а на EduRank не само што напреднавме туку успеавме да бидеме второ рангирани од универзитетите во Република Македонија. Оваа година го промовиравме проектот УКЛО Мрежа во кој веќе ги опфативме првите научници и организации кои сакаат да се здружат со УКЛО да соработуваа и заедно настапуваат кон трети страни. Со овој потег се отвораме максимално кон заедницата кон сите организации и поединци кои имаат капацитет и желба за заедничка работа на научни истражувања и развојни проекти, посочи ректорот Неделковски.

Универзитетот „Св. Климент Охридски“ - Битола, освен со меѓународната, соработува и со локалната заедница и посебно со општините од пелагонискиот регион.

-Со општините Битола, Прилеп и Новаци потпишавме меморандуми за соработка. Општина Битола ги отвори вратите за нашите студенти, понуди платена пракса во општинските установи и претпријатија за студентите на УКЛО. Веројатно е пионер или една од првите во државата со овој потег. Општина Прилеп најави дека ќе го следи примерот на Општина Битола, а Општина Новаци како рурална општина се одлучи да ги стипендира младите жители на оваа општина кои ќе се запишат на факултет, со цел да ја подобри едукативната структура на жителите на руралните средини и ја намали миграцијата кон градовите, нагласи ректорот Неделковски.

Универзитетот „Св. Климент Охридски“-Битола во 2024 година ќе слави 45 години од основањето на Универзитетот, но и 100 години од почетоците на УКЛО односно од почетокот со работа на најстарата единица на УКЛО, Научниот институт во Прилеп.

-Во 2024 година ќе славиме и 90 години од првото студентско организирање на овие простори, односно формирањето на Битолското студентско здружение во 1934 година. Тоа е чин што укажува дека студентот одамна бил стожер на економскиот и општествениот развој на овој регион, предочи професор д-р Игор Неделковски, ректор на Универзитетот „Св. Климент Охридски“.

Кијану Ривс посетил фабрика за ауспуси во Словенија и одржал таен состанок

Кијану Ривс последните денови ги помина во Словенија, а петокот и саботата ги помина во Прелук, кај Опатија, а потоа се упати кон Љубљана.

Познатиот актер беше воодушевен од Кварнер, кој го посети во друштво на филмскиот продуцент Гард Холингер, со кого во 2011 година ја основаа американската компанија „Arch Motorcycles“.

Ривс бил во Словенија поради неговиот бизнис со мотоцикли. Имено, според словенечките медиуми, Ривс одржал тајна средба со сопственикот на компанијата Акраповиќ, еден од најпознатите светски производители на издувни системи. Покрај тоа, тој ја посети и фабриката за аусуси, а по средбата во Љубљана се упатил кон аеродромот и во неделата наутро заминал од Словенија.

Киану е нормално љубител на мотори, па не случајно го избрал Прелук. Имено, таму се одржало светското првенство во мотоциклизам, а хотелот во кој престојувал се наоѓа во близина на Опатијската кривина. Освен тоа, недалеку од Риека се наоѓа и тркачката патека Гробник, поради што постои можност актерот повторно да го посети Кварнер.

Извор: Индекс

„Google“ исклучува уште една популарна апликација

Апликацијата „Google Pay“ се исклучува во Соединетите Држави.

Самостојната верзија на апликацијата „Google Pay“ веќе нема да биде достапна за американските корисници по 4 јуни оваа година.

Наместо тоа, корисниците се охрабруваат да се префрлат на „Google Wallet“. На другите пазари, апликациите сè уште ќе биде достапна.

Со исклучувањето на „Google Pay“, функциите како што се „P2P“ плаќања, наоѓање и нудење попусти и управување со банкарски сметки исто така ќе исчезнат.

„Google Wallet“ ќе стане главна услуга за безбедно складирање на информации од кредитни картички и лични документи. Паричникот се користи пет пати повеќе од „Pay“ во САД.

На корисниците им се препорачува да ги префрлат своите средства и податоци на „Wallet“ или да забранат сметка до 4 јуни.

Извор: Б92

Збогум на хидрауликата? Претставени на револуционерни сопирачки

Тоа значително ќе го намали растојанието за сопирање.

Германскиот снабдувач на автоделови „ZF“ дизајнираше нов систем за сопирање кој не бара течност за сопирачките или хидраулика за работа. Наместо тоа, силата на сопирање ја обезбедува електричен мотор директно до тркалото.

Додека чувството на сопирање треба да одговара на хидраулични сопирачки, „ZF“ ветува растојание за сопирање од 100 km/h до 0 km/h е девет метри пократко од конвенционалните сопирачки, пишува „Revijahak“.

Дополнително, опсегот на електрични автомобили треба да се зголеми за 17 проценти поради поефикасна рекуперација.

Добавувачот ветува и помали трошоци за одржување. Пониска е и емисијата на ситни честички.

„ZF“ им овозможува на производителите на возила да го состават својот оптимален систем за сопирање од класични хидраулични до нови електрични системи, во зависност од барањата.

Можни се и хибридни форми со, на пример, хидрауличен систем на предната оска и електричен систем на задната оска.

Компанијата не дава информации за точниот датум на лансирање на пазарот.

Извор: Б92

притисни ентер