Најдено е телото на американски планинар во близина на вториот највисок врв на светот

Американски планинар кој исчезна во близина на К2, втората највисока планина во светот, е пронајден во планинскиот венец Каракорум во северен Пакистан од екипаж на воен хеликоптер, пренесуваат агенциите.

Пакистански воен тим го забележал телото на Алекс Голдфарб Румјанцев од хеликоптер, откако започнала интензивна операција за пребарување и спасување ден претходно, соопшти Пакистанското планинарско друштво (АЦП).

Тоа е втора смрт на странски алпинист на таа планина за помалку од една недела.

„Телото на руско-американскиот алпинист Алекс Голдфарб беше пронајдено од пакистански воен тим на планината Пасторе Пик висока 6209 метри“, рече Карар Хаидри, портпарол на АЦП.

Се претпоставува дека алпинистот паднал, додава Хаидри.

Голдфарб и унгарскиот планинар Золтан Сланко планирале да се аклиматизираат на врвот Пасторе, лесен врв за пешачење лоциран помеѓу базните логори за К2 (8611 м) и Брод Пик висок 8047 м.

Тие биле дел од унгарскиот тим на Magyar Expedicios чија цел била да го освојат Брод Пик во зима и без помош на боци и носачи на кислород.

На Брод Пик сè уште не е забележано зимско искачување.

Планинарското дуо се соочило со екстремни временски услови при искачувањето до Пасторе Пик и Сланко решил да се врати, додека Голдфарб самостојно го продолжил искачувањето.

Откако не се вратил до неделата, Сланко ја предупредил АЦП и се вклучил во потрагата.

Голдфарб е лекар и предавач на Харвард, Бостон и е доброволец во лекување на пациенти со ковид-19 од почетокот на пандемијата, изјавил неговиот син Леви Голдфарб.

„Тој го имаше прекрасното искачување. За него, тоа беше ослободувачко искуство, бидејќи на висорамнините не е важно дали сте лекар, адвокат, па дури и крадец. Сите тие етикети веќе не се важни и вие сте целосно голи затоа што тогаш играте според сосема нови правила. Тој оствари прекрасни пријателства во планините, спаси животи и себе си и го стори тоа патувајќи по светот“, го опиша Леви својот татко.

Неколку дена претходно, светски познатиот шпански алпинист Серхио Монготе загина на Каракорум откако паднал во леден процеп кога се спуштал кон базниот логор на К2.

Умрел истиот ден кога непалски тим алпинисти напишаа нова страница на планинарењето со прво зимско искачување на оваа крајно тешка планина. Стотици врвни алпинисти од Европа и САД се обиделе да го сторат тоа, но К2 се покажал немилосрден.

Или како што рече американскиот планинар Џорџ Бел: „Тоа е дива планина која се обидува да те убие“.

Во 2008 година, 11 алпинисти загинале на К2.

Непалскиот тим од 10 алпинисти го предводел Нимсдаи Пурја и сите заедно се искачиле на врвот во исто време. Непалските водичи, најчесто од народот Шерпа, се неопходни и незаменливи членови на странските експедиции.

„Со децении, Непалците им помагаат на странските алпинисти да се искачат на врвовите на Хималаите, но никогаш не сме го добиле признанието што го заслужуваме“, рече Ками Рита, кој се искачил на Монт Еверест дури 24 пати.

Бесими: Интересот за еврообврзницата 2,3 пати поголем

Република Македонија вчера ја издаде осмата еврообврзница во вредност од 700 милиони евра.

Со вчерашната аукција Република Македонијa покажа дека за инвеститорите е многу попривлечна од многу економии во регионот, како и дека имаат доверба во политиките кои се спроведуваат, оцени министерот за финансии Фатмир Бесими денека на прес-конференција за вчера издадената еврообрзница.

Република Македонија вчера ја издаде осмата еврообврзница во вредност од 700 милиони евра. Со неа ќе се врати долгот по основ на третата еврообврзница од 2014 година во износ од 500 милиони евра. Нето-повлекувањето по основ на оваа аукција изнесува 200 милиони евра и остатокот од средствата ќе се наменат за финансирање на буџетскиот дефицит. Примарно овие средства ќе се насочат кон економските и здравствените мерки за справување со ковид-кризата.

Министерот потенцира дека на верашната аукција, имало за 2,3 пати поголема побарувачка од страна на меѓународните инвеститори, односно ако понудата за осмата еврообврзница беше 700 милиони евра, побарувачката била 1,6 милијарди евра од страна на над 130 меѓународни инвеститори.

-Ако направиме споредба со други економии од регионот и пошироко кои издадоа еврообврзници во последните неколку месеци, нашата економија ужива поголема доверба кај инвеститорите, односно пониска каматна стапка од голем број од нив. Така на пример, минатата недела Хрватска издаде две еврообврзници од по милијарда евра, од кои едната со каматна стапка од 1,75 отсто додека другата од 1,125 отсто. Понатаму минатата недела и Србија излезе на меѓународниот пазар на капитал со еврообврзница од милијарда евра и постигна каматна стапка од 1,65 отсто. Еврообврзниците кои ги издаде Турција кон средината на јануари годинава, од по 1,75 милијарди евра, беа со каматни стапки од 4,75 отсто и 5,875 отсто. Во декември минатата година Украина издаде еврообврзница од 600 милиони евра со камата од 7,253 отсто. Црна Гора на почетокот на декември минатата година издаде еврообврзница во износ од 750 милиони евра со камата од 7,253 отсто, посочи Бесими.

Дополни дека Романија кон крајот на ноември издаде две еврообврзници во износ од милијарда и пол евра со каматна стапка од 2,625 и од милијарда евра со каматна стапка од 1,375 отсто, Турција, исто така, ноември минатата година издаде еврообврзница во износ од 2,3 милијарди евра со каматна стапка од 5,95 отсто и Србија од 2 милијарди евра со каматна стапка од 2,125 отсто.

Според министерот, каматната стапка што се постигна на вчерашната аукција е убедливо најниска споредено со претходно издадените еврообврзници. Таа изнесува 1,625 отсто, или за 1,125 процентни поени помалку од еврообврзницата од 2018 година која досега имаше најниска каматна стапка од сите наши обврзници. Во однос на еврообврзницата издадена во 2009 година, која е со најголема каматна стапка од сите наши еврообврзници, оваа еврообврзница, рече министерот, има камата пониска за 8,25 процентни поени.

-Она што е особено охрабрувачки од аспект на меѓународниот пазар на капитал е дека за само девет месеци има значително подобрување на перспективите на нашата економија и нејзиниот потенцијал кај меѓународните инвестори. Така, каматната стапка на седмата еврообврзница, која беше издадена на почетокот на корона-кризата во јуни 2020 година, изнесуваше 3,625 отсто. Сега каматната стапка е 1,625 отсто, или за 2,05 процентни поени помалку. Во овој период се донесоа и почнаа да се спроведуваат третиот, четвртиот и петиот пакет антикризни мерки, кои заедно со другите политики, влеваат сигурност за нашата економија кај инвеститорите. Оттаму, цената на капиталот кој ни го позајмуваат е по исклучително пониска каматна стапка, која е приближно иста цена со домашните државни хартии од вредност со слична рочност, рече Бесими.

Појасни дека намената на осмата еврообврзица е во најголем дел за враќање на стари – поскапи долгови и за обезбедување средства за развој на економијата и справување со кризата

Сумата на осмата издадена еврообврзница е 700 милиони евра, но нето-повлекувањето по основ на оваа еврообврзница е 200 милиони евра. Со средствата од оваа еврообврзница ќе се рефнансира еврообврзницата издадена во 2014 година во износ од 500 милиони евра. Еврообврзницата од 2014 година е издадена со каматна стапка од 3,975 отсто со рочност од 7 години, или за 2,35 процентни поени повисоко во однос на еврообврзницата издадена сега. Тоа значи дека по основ на камата ќе се заштедат скоро 82,25 милиони евра, рече министерот.

Според Бесими, погрешни се гласините дека се прави ново нето-задолжување од 700 милиони евра.

-Кога се носеше буџетот за 2021 година, беше посочено дека покрај буџетскиот дефицит од 568,1 милиони евра, кој се должи главно на потребите поврзани со ковид-кризата, треба да се отплати надворешен долг во вкупен износ од 605,6 милиони евра – во кој влегува и еврообврзницата од 2014 година и отплата на домашен долг од 99,5 милиони евра по основ на претходно издадени државни хартии од вредност и структурни обврзници. Остатокот од средствата ќе се обезбедат преку издавање на државни хартии од вредност на домашниот пазар, поволни развојни кредити од меѓународни организации и користење депозити кои ги оставивме како резерви (бафери) во 2020 година, рече министерот.

Тој наведе дека заедно со преземните обврски и отплата на обврските кои достасуваат, проекциите на Министертсвото за финансии покажуваат дека државниот долг на крајот на годината ќе изнесува 53,2 отсто, додека јавниот 63,4 отсто.

-Со предвидените мерки за фискална консолидација на среден рок, преку подобрување на наплатата на приходите, реструктуирање на расходите и нови извори на финансирање на буџетскиот дефицит, се очекува јавниот долг да се стабилизира под Мастришкиот критериум, односно во 2025 година тој да изнесува 58,8 отсто од БДП, додека државниот долг 51 отсто, рече Бесими.

Соопшти дека наплатата на приходите во буџетот во февруари се враќа на ниво од предкризниот период, се очекува постепено стабилизирање и ревитализација на економијата .

-Приходите во буџетот од почетокот на годинава заклучно февруари се на скоро исто ниво како и минатата година, односно пред почетокот на ковид-кризата. Наплатата на даноците изнесува 17,8 милијарди денари и е на исто ниво како лани, додека наплатата на придонесите е 10,4 милијарди денари и е за 1,7 отсто повисоко во однос на лани. Реализацијата на расходите е согласно планираната динамика, исто како и реализацијата на буџетскиот дефицит. Во февруари, конкретно имаме раст на наплата на даноците за 3,5 отсто во однос на лани, кај данокот на добивка имаме подобра наплата за 27,7 отсто во однос на истиот месец лани, а кај ДДВ имаме раст од 9,7 отсто. Кај придонесите имаме 4,3 отсто раст во однос на истиот месец лани, потенцира Бесими.

Тој додаде дека државната статистика неделава ја објави проценката на реалниот БДП во 2020 година. и дека со позитивното влијание на извозот во последниот квартал од 2020 година, вкупниот економски резултат за минатата година е -4,5 отсто или многу блиску до проекцијата на Министерството за финансии која беше -4,4% отсто. Годинава, според министерот, очекувањата се дека економијата ќе се стабилизира и ќе се врати на патот на економски раст и развој. На тоа, рече, впрочем укажува и довербата која странските инвеститори ја изразија за нашата економија.

-Ние ќе продолжиме да ја користиме фискалната политика како катализатор на заздравувањето на нашата економија. Имаме добри сигнали и основа да очекуваме реализација на нашите проекции за раст од 4,1 отсто годинава, а потоа ќе дејствуваме во насока на негово забрзување и одржливост, истакна министерот за финасии Фатмир Бесими.

Скопјанец обвинет за кражба на паричник

 Јавен обвинител од Основното јавно обвинителство Скопје поднесе обвинителен предлог против 36-годишен скопјанец за сторено кривично дело „кражба".

Обвинетиот вчера, на автобуска станица на булеварот „Крсте Мисирков", одзел паричник од ташна на женско лице. Во паричникот имало пари, документи, картички и други предмети, во вкупна вредност од 8.870 денари.

-Бидејќи во конкретниот случај постои опасност од бегство на обвинетиот кој и претходно е осудуван за истородни кривични дела, надлежниот јавен обвинител до Судот достави и посебен предлог за определување мерка притвор, со цел да се обезбеди непречено одвивање на кривичната постапка против обвинетото лице.​, наведува ЈО.

Пристигна договорот со Фајзер, првите количини на крајот на месецов

 Првите вакцини од Фајзер стигнуваат во првиот квартал односно до крајот на март, според договорот со компанијата. 

Преку сите постојни механизми, направено е се што е неопходно и договорени се вкупни количини до 2,5 милиони вакцини, изјави денеска премиерот Зоран Заев кој присуствуваше на почетокот на изградбта на далекуводот Штип – Овче Поле.

-Договорот од Фајзер стигна, во првиот квартал, тоа значи дека до крајот од март ќе ги добиеме првите 21.000 вакцини. Веќе имаме во вториот квартал поголеми количини. Не се работи за несериозност, заради тоа што единствена причини е недосттатокот на производство во делот на количини на вакцини за која било вакцина. Тоа е проблемот. Ние сме мала земја, сакам да го осигурам и му гарантирам на нашиот народ дека како Влада, како Министерство за здравство имаме направено повеќе од тоа што е доволно имајќи предвид дека ќе треба еден милион народ од прилика да се вакцинира за да ја постигнеме имунизацијата, за која би било потребно да има два милиона вакцини. Ние ако ги броите 800.000 Фајзер, 833.000 преку КОВАКС механизмот, 400.000 од Кина, 200.000 имаме нарачано од Русија, имаме дополнително од ЕУ согасно грантот од 70 милиони, донациите кои што дополнително ги најавија сите соседи стигаме до 2,5 милиони. Значи сме направиле исчекор повеќе за да ги фатиме сите механизми, сите алатки, да направиме договори, преддоговори, некаде дури и анекс да платиме се со конечна цел да преземе се што е неопходно. Јас верувам, како што реков пред некој ден, денови се во прашање, рече Заев на новинарско прашање во Штип.

Тој порача дека сите треба да се вакцинираат во државата, да се следат упатствата на МЗ, на Комисијата за заразни болести, на сите експерти затоа што вели, само на тој начин ќе ја совладаме пандемијата на Ковид – 19.

притисни ентер