Македонците од Албанија бараат остар демарш до Брисел

Македонците во Албанија бараат од македонската и албанската влада да испратат остар демарш до Брисел и до Софија поради обидот за бришење на Македонците во Албанија и нивно прикажување како Бугари.

Македонците во Албанија се гневни на настојувањето на бугарските европратеници Андреј Ковачев и Ангел Џамбаски преку резолуцијата на европскиот парламент за Албанија да „докажат“ дека македонското малцинство во Мала Преспа, Голо Брдо и Гора е всушност бугарско.

Ова стои во синоќешната реакција на македонско друштво „Илинден”-тирана и неговиот огранок за Голо Брдо, во која најостро го осудува извештајот за напредокот на Албанија за членство во Европската унија во европскиот парламент, во кој, како што велат, стои груб фалсификат и огромна невистина, која ги задира чувствата на Македонците.

Апелираме до Брисел за активни мерки против денационализаторската политика што веќе неколку години организирано ја води Софија со незаконско издавање на бугарски државјанства на Македонците во Албанија, се вели во реакцијата од македонско друштво „Илинден”-Тирана.


притисни ентер