Лорд Робертсон до Мицкоски: Сигурен сум дека ќе го водите ВМРО-ДПМНЕ со заедничка национална цел

Поранешниот генерален секретар на НАТО Сер Џорџ Робертсон од име на ,,Охридската група " му упати писмо на лидерот на ВМРО - ДПМНЕ Христијан Мицкоски. 

До г-дин Христијан Мицкоски

Од лорд Робертсон од Порт Елен

Почитуван г. Мицкоски

Кога ја создадовме Охридската група за да и помогнеме на Македонија да стане Северна Македонија и да создадеме можност земјата да стане членка на НАТО и на крајот членка на ЕУ, рековме, како што Ви кажав кога се сретнавме во Скопје во септември 2018 година, дека ние постоевме за да и помогнеме на целата земја, а не само на сегашната влада.

Сакам да ја повторам таа порака и истовремено да ви честитам, како лидер на втората партија во Северна Македонија, за аболицијата на ПЈРМ и за исполнувањето на амбициите што ги имаше вашиот починат и драго запаметен претседател, Борис Трајковски.

Претседателот Трајковски беше секако член на ВМРО-ДПМНЕ и добро се присетувам на неговиот сон неговата земја да влезе во европските теков со полноправно членство во Атлантската алијанса и во Европската унија. Тој денес би бил многу горд.

Сега, кога вашата земја стана полноправна членка на НАТО и штотуку го започна процесот на членство во ЕУ, соништата на тој истакнат член на вашата партија станаа реалност. Затоа, се надевам дека сега ќе прогласите успех на овој процес и ќе го прифатите со ентузијазам на претстојните избори.

Вашата земја започна нов и историски курс. Од клучно значење е сите во Северна Македонија да се справат со предизвиците што претстојат и да го одржуваат чувството за заедничка национална цел со која е постигна сегашната успешна позиција.

Во духот на Борис Трајковски, сигурен сум дека ќе го водите ВМРО-ДПМНЕ со заедничка национална цел.

Со почит, лорд Робертсон од Порт Елен, поранешен генерален секретар на НАТО

Охридска група

притисни ентер