Лазаров: Намалување на ДДВ за угостителство и туризам од 18 на 10%, средства за помош на фирмите и ослободување на истите од нивно враќање

„Мерките кои ќе ги презентирам денес се однесуваат на поддршка на приватниот сектор и реалната економија со цел амортизирање на економските последици од кризата и многу поважно јакнење на економските фундаменти на државата.“

На денешната прес конференција ќе промовирам дополнителен сет на мерки и политики кои се дел од преодната стратегија која што ВМРО-ДМПНЕ ќе ја спроведе во првите 100 дена од формирањето на новата Влада за поефикасно справување со здравствено-економската криза во државата.

Практично, мерките кои ќе ги презентирам денес се однесуваат на поддршка на приватниот сектор и реалната економија со цел амортизирање на економските последици од кризата и многу поважно јакнење на економските фундаменти на државата.

Во таа насока, првиот сет на мерки предвидува:

-Продолжување на субвенционирањето на плати за вработените во приватниот сектор за месеците јуни и јули во оние компании кои бележат пад на приходите за повеќе од 30% во изминативе два месеците. Дополнително, ќе се разгледа можноста и потребата од продолжување на оваа мерка и за месец август.

Всушност, на овој начин ќе се овозможи зачувување на повеќе работни места кои во моментот се сериозно загрозени поради продлабочување на самата криза.

-Целосно ослободување на компаниите од обврската за враќање на средства по основ на мерката за субвенционирање на плати за месеците април и мај независно од финансиските резултати кои што компаниите ќе ги остварат на крајот на годината.

Практично, со ова ослободување ќе се обезбеди сериозен финансиски импулс за компаниите во процесот на целосно ревитализирање на нивните бизнис активности во периодот после кризата.

-На крајот третата мерка во овој сет на мерки се однесува на отворање на нова бескаматна кредитна линија во износ од 10 милиони евра преку Развојната Банка на Македонија која ќе биде наменета за поддршка на сите компании кои имаат финансиски проблеми и проблеми со нарушена ликвидност како последица од кризата.

Дополнително, се предвидува сериозна поддршка за секторот Туризам и Угостителство како сектори кои се најпогодени од кризата.

За таа цел, ќе бидат имплементирани неколку мерки:

-Прво, намалување на ДДВ од 18% на 10% за секторите угостителство и туризам, мерка која што практично ќе важи до крајот на 2021 година.

-Ослободување или намалување на надоместокот за лиценци, такси и дозволи за угостителските субјекти до крајот на 2020 година.

-И можеби најзначајната мерка за поддршка на туризмот е субвенционирање на трошоците за одмор во домашните туристички капацитети, во износ до 40% (или во висина до 12.000 денари) за сите граѓани кои остваруваат месечни приходи, односно плата не поголема од 20.000 денари.

Со оваа мерка вистински ќе се поддржи туризмот и домашните туристички капацитети, но истовремено ќе се обезбеди поддршка и за туристичките агенции преку кои ќе може да се прават самите аранжмани.

Понатаму, Вториот сет на мерки во делот на поддршката на приватниот сектор се однесува на јакнување на конкурентноста на македонската економија со посебен фокус на преработувачката индустрија и извозниот сектор како сектори кои имаат најголем потенцијал за поттикнување на македонската економија и забрзување на економскиот раст и развој на земјата во пост-кризниот период.

Во таа насока Поддршката за јакнење на конкурентноста на индустријата предвидуваме:

-Поддршка во форма на неповратни грантови за инвестиции во набавка и инсталирање на нови машини и опрема;

-Поддршка за инвестиции во форма на купување лиценци или франшизи за производство;

-Поддршка за инвестиции во градење на нови производни линии или подобрување на постоечките производни процеси;

-Поддршка за воведување нови бизнис и организациски модели;

-Поддршка за воспоставување на современи менаџмент системи за квалитет и стандардизација.

Дополнително, предвидуваме Поддршка за јакнење на човечките ресурси и инвестиции во човечки капитал во домашните производни компании

-Таа поддршка ќе биде во форма на поддршка во форма на покривање на дел од трошоците за организирање на специјалистички обуки за инженери и технички персонал во производните одделенија, поддршка за менаџерски обуки со цел стекнување на нови менаџмент алатки за поефикасно управување на самите компании, како и поддршка за организирање на коучинг и менторинг програми со можност за ангажирање на странски консултантни и експерти;

На крај почитувани, не помалку важна е Поддршката за извозните компании која е базирана на повеќе конкретни мерки во форма на:

-Неповратни грантови за барање на нови партнери и пазари; како и за инвестиции поврзани со отпочнување на извозен процес на компании кои немаат претходно извозно искуство;

-Реформирање и зајакнување на институционалните капацитети за поддршка на извозот

-Реформирање на Развојната Македонска Банка (РМБ) во Македонска извозна и развојна банка која ќе обезбедува поддршка за извозно ориентирани домашни компании

-Градење мрежа на извозни промотори кои ќе работат со домашните компании во поддршка на извозот на одделни странски пазари;

-Менување на моделот за привлекување на СДИ со таргетирање на конкретни странски компании од одредени сектори кои ќе имаат најголеми потенцијални ефекти за домашната економија. Кога зборуваме за ефекти од странските инвестиции за домашната економија не мислиме само на висината на инвестицијата и бројот на работни места, туку многу повеќе на висината на плати што ќе ги исплаќаат странските компании на домашните вработени и степенот на ангажираност на домашните компании во нивните ланци на снабдување;

-Целосно усогласување на царинските стапки на ниво на соодветните стапки на ЕУ за одделни производи (компоненти) потребни за производство на технолошко-напредни производи. Со тоа ќе се зголеми атрактивноста на земјата за привлекување на компании кои произведуваат технолошко напредни производи.

За спроведување на сите овие презентирани мерки за поддршка на приватниот сектор и јакнење на конкурентноста на македонската економија ќе бидат одвоени буџетски средства во износ од 150 до 200 милиони евра.

Дарко Лазаров, претседател на Комисијата за економија на ВМРО-ДПМНЕ

Затвореник во КПУ Идризово позитивен на Ковид – 19

Во затворот во Идризово регостриран е првиот затвореник позитивен на коронавирусот Ковид – 19. Покрај заразениот од вирусот, во изолација се уште десет затвореници од неговата и соседната ќелија кои имале контакт со него.

Како што информира директорот на затворот Боби Мојсовски за МИА, затвореникот кој бил од Велес, бил на викенд од 24 до 27 јуни и на 30 јуни пријавил дека има покачена темпаратура при што му е направен тест за Ковид кој бил позитивен.

Нови 173 случаи со Ковид-19, починати 15, оздравени 150 пациенти

Во последните 24 часа се направени 1.653 тестирања, а регистрирани се 173 нови случаи со Ковид-19 .

Во: Скопје-75, Куманово-9, Дебар-6, Штип-8, Прилеп-6, Тетово-9, Струга-14, Велес-3, Охрид-10, Кавадарци-3, Гостивар-7, Гевгелија-2, Струмица-1, Крушево-1, Кочани-4, Пробиштип-1, Берово-1, Валандово-1, Свети Николе-6, Кичево-3, Ресен-3. Починати се 15 лица, осум од Скопје, двајца пациенти од Тетово, двајца од Струга, еден пациент од Охрид и двајца од Гостивар. Институтот за јавно здравје регистрира 150 оздравени пациенти од: Скопје-105, Куманово-1, Штип-7, Тетово-12, Струга-10, Велес-1, Охрид-4, Гостивар-1, Струмица-1, Кочани-5, Пробиштип-1, Неготино-2, соопшти Министерството за здравство.

На Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби починаа три лица, на возраст 64, 73 и 80 години. Во ГОБ „8 Септември" починати се девет пациенти, од кои двајца на возраст од 54 години, а останатите на возраст од 60, 61, 75, 45, 74, 57 и 65 години.

Две лица од Скопје и Гостивар се починати дома на возраст од 65 и 82 години. Во болница во Струга е почината пациентка на 67 години.

Вкупната бројка на Ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 6.625, бројката на оздравени пациенти е 2.748, на починати е 321, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 3.556. Од вчерашните тестирања два се контролни, во моментов дистрибуцијата по градови е следна:

• Скопје 3208, активни 2010

• Куманово 769, активни 219

• Дебар 102, активни 50

• Штип 355, активни 161

• Прилеп 269, активни 43

• Тетово 723, активни 389

• Струга 242, активни 145

• Велес 189, активни 42

• Битола 54, активни 20

• Охрид 180, активни 151

• Кавадарци 21, активни 15

• Гостивар 129, активни 70

• Гевгелија 12, активни 5 (*2 лица од ПЕ Гевгелија се жители на Богданци)

• Струмица 16, активни 10

• Крива Паланка 15, активни 9

• Радовиш 4,

• Крушево 7, активни 4

• Кочани 73, активни 21

• Пробиштип 20, активни 11

• Демир Хисар 2, активни 1

• Македонски Брод 5, активни 3

• Пехчево 6, активни 3

• Берово 3, активни 1

• Валандово 7, активни 3

• Виница 3,

• Делчево 1,

• Кратово 4, активни 1

• Свети Николе 36, активни 32

• Кичево 38, активни 32

• Ресен 111, активни 97

• Неготино 21, активни 8 (* 10 лица од ПЕ Неготино се жители на Демир Капија)

Направените 1653 теста се преку: ИЈЗ –1.001, Авицена –101, Биотек –105, МАНУ -112, Клиника „Жан Митрев" -138, Судска медицина-6, Систина со PCR метода -161, ЦЈЗ Битола – 29. Досега во земјата се направени вкупно 63.383 тестирања на Ковид -19. Денеска нема тестирања во рамките на скринингот.

На Инфективната клиника во изминативе 24 часа примени се шест пациенти. Вкупно се хоспитализирани 90 пациенти од кои на кислородна поддршка се 44 пациенти, нема пациенти на механичка вентилација.

Во болницата во Козле се хоспитализирани 26 возрасни пациенти позитивни на Ковид-19 и шест деца позитивни на вирусот.

Во ГОБ „8 Септември" примени се седум нови пациенти, вкупно хоспитализирани се 123 пациенти од кои на респираторна машина се осум пациенти.

Во болницата во Битола се хоспитализирани 39, а во болницата во Штип се хоспитализирани 36 пациенти. На инфективните одделенија во Тетово, Охрид, Велес, Куманово, Прилеп и Гостивар се хоспитализирани 87 пациенти – позитивни и сомнителни на Ковид-19.

Активни случаи по општини Скопје вчера (по завршување на епидемиолошките анкети, може да има измена во дистрибуцијата по општини во Скопје)

• Чаир – 422

• Аеродром – 154

• Бутел – 162

• Гази Баба – 177

• Центар – 141

• Карпош – 160

• Сарај – 155

• Кисела Вода – 114

• Ѓорче Петров – 110

• Студеничани – 110

• Шуто Оризари – 88

• Арачиново – 51

• Илинден – 32

• Петровец – 17

• Чучер Сандево – 20

• Сопиште – 13

• Зелениково-4

• Странец – 2.

Најголем дневен број на заразени во Словенија од средината на април

Во Словенија во последните 24 часа се тестирани за коронавирус 1.198 лица, а потврдени се 21 нови случаи, осум повеќе од претходниот ден, потврди денеска словенечката влада.

Ова е најголем број нови дневни инфекции од 16 април, кога имало 36 позитивни тестови.

Во моментов, 9 пациенти се хоспитализирани во Словенија за ковид-19, што е за еден повеќе од претходниот ден, но на ниту еден од нив не им треба интензивно лекување.

Вкупниот број на потврдени инфекции од почетокот на епидемијата со најновите податоци е зголемен на 1634 , додека бројот на смртни случаи кај заразените сè уште останува на 111 бидејќи нема нови смртни случаи кај заразените.

Бројот на активни заразени на 100,000 жители во Словенија во моментов е 5,9, а критериум на словенечките епидемиолози за епидемиолошки безбедна земја е дека нема десет нови инфекции на 100 илјади жители во период од 14 дена. Ова е причината зошто сегашниот тренд на зголемување на бројот на дневни инфекции е опасен затоа што, доколку продолжи, Словенија би можела да го премине прагот на пропишаната епидемиолошка безбедност за помалку од две недели, јавуваат словенечките медиуми.

Словенечките медиуми ги цитираат зборовите на министерот за здравство Томаш Гантар за време на вчерашната средба со директорите на болниците, дека зголемувањето на нови инфекции во последно време загрижува и дека бројот на нови инфекции двојно се зголемува на секои шест дена.

Медиумите наведуваат дека медицинските експерти проценуваат дека повторно треба да се прогласи епидемија во Словенија доколку бројот на нови инфекции се зголеми над 30 на ден, но дека нема да има ново „затварање“ на економијата и социјалниот живот затоа што животот мора да продолжи и во новата нормалност.

Следната недела, словенечкиот парламент ќе донесе нов пакет мерки на агендата за есента, со претпоставка дека ќе има втор бран на епидемија.

Специјалистот за заразни болести Бојана Беовиќ, кој го води владиниот експертски тим за коронарна криза, изјави денеска дека е загрижена што меѓу новозаразените, со претходно познатиот проблем на увезени случаи од странство, имало многу случаи на локален пренос, односно инфекција чиј извор не е целосно јасен.

притисни ентер