Коневски, Божиновски и владиката Агатангел нема да сведочат за „Насилство пред Општина Центар"

Судот ги отфрли како неосновани барањата на одбраната на судењето за насилствата пред Општина Центар во јуни 2013 година, да бидат сослушани како сведоци повеќе лица, меѓу кои и Ивица Коневски, Кирил Божиновски и владиката Агатангел.

Судијата Душко Јосифовски рече дека барањата за дел од материјалните докази се прифатливи, додека денеска изнесените барањата за сведоци се отфрлаат како неосновани, бидејќи не се однесуваат на нови моменти.

Денешното рочиште продолжува со изведување на дополнителни материјани докази, преложени од одбраната, кои судот прифати да бидат изведени во дополнителна постапка.

Случајот го води судијата Душко Јосифовски, а застапник на обвинението е Гаврил Бубевски.

Обвинителот Бубевски, во однос на предлозите на одбраната рече дека дополнителните материјалните докази, кои се документи и записници, се прифатливи.

– По однос на останатите докази сметам дека од веќе изнесените докази се искристализира дејството на овој кривично правен настан и нема потреба да бидат прифатени. Во однос на вербалните докази, сите кои беа веќе предложени беа повикани. Дел беа сослушани, а дел не дојдоа и сметам дека нема потреба од дополнително оптоварување на постапката, изјави Бубевски.

Одбраната на Миле Јанакиески, на почетокот на денешното рочиште за побара од судот во дополнителна доказна постапка да бидат сослушани Ивица Коневски и Кирил Божиновски, како и да бидат презентирани сите прислушувани разговори, доколку постојат такви, меѓу нивниот клиент и лицето Томислав Лазаров.

Миле Јанакиески, пред судот, рече дека како одбрана предложиле 15 сведоци и досега не е сослушан ниту еден, и побара разбирање од судот и да му бидат прифатени барем 2-3 сведоци.

Обвинетиот Александар Трајковаки, побара од Судот да биде сослушан владиката Агатангел.

– Судот ако сака да се дознае вистината за овој настан треба да биде сослушан владиката Агатангел. Јас на протестите отидов, како верник, на повик на владиката Агатангел, изјави Трајковски.

Сослушување на владиката Агатангел, побара и адвокатот по службена должност на Никола Груевски.

Во „Насилство во Општина Центар" обвинети се повеќе лица, меѓу кои поранешниот премиер Никола Груевски кој е во бегство во Унгарија, екс министерот за транспорт и врски Миле Јанакиески, како и поранечната советничка од ВМРО-ДПМНЕ Даниела Рангелова и осум други лица.

Утврден начинот за изведување на наставата во гевгелиските училишта

Во основните училишта во Општина Гевгелија, според владината одлука, покрај учениците од прво до трето одделение, наставата со физичко присуство ќе ја следат и учениците од четврто и петто одделение само во ООУ „Климент Охридски" во Миравци.

Покрај ова, дозвола за физичко присуство на настава за ученици од прво до петто одделение добија и подрачните училишта во селата Богородица, Давидово, Милетково, Смоквица, Прдејци, Кованец, Моин и Мрзенци.

Двете основни училишта од Гевгелија и училиштето во Негорци, освен за учениците од прво до трето одделение, не добија согланост за организирање настава со физичко присуство за останатите одделенија поради тоа што вкупниот број на ученици во нив е поголем, со што се зголемува и ризикот од ширење на корона вирусот.

Согласност за организирање настава со физичко присуство на учениците не добија ниту гимназијата и основното музичко училиште од Гевгелија. Во овие училишта со физичко присуство ќе се следи само практичната настава по стручни предмети во гимназијата и вежбите на инструмент во музичкото училиште,со согласност на родителеите и почитување на пропишаните епидемиолошки мерки.

За сите други ученици наставата по теоретските предмети ќе се одвива од далечина.

Костадинов: Над 1.300 компании добија бескаматни кредити за справување со последиците од коронакризата, следува и четврт пакет на антикризни мерки

Уште во првите недели од коронакризата, Владата предводена од СДСМ презеде суштински мерки и политики за ублажување на негативните последици врз економијата. 

Низ отворен, инклузивен процес се пристапи кон сеопфатна помош на секторите кои беа први на удар.

Преку бескаматните кредити од кредитната линија КОВИД 1 вкупно беа одобрени и исплатени 737 кредитни апликации на компании кои вработуваат над 6.500 лица. Оваа линија беше наменета за компании од угостителската, туристичката и транспортната дејност кои беа и први погодени од кризата.

Со кредитната линија КОВИД 2 одобрени беа 639 кредитни апликации на домашни компании кои вработуваат вкупно 11.325 лица.

Со двете кредитни линии беа поддржани над 1.300 домашни компании. Она што е важно да се напомене е дека најголем дел од поддржаните субјекти се микро компании кои вработуваат до 10 лица, што во реалноста значи дека државата во најголем дел застана зад семејните, мали бизниси кои се есенцијата на нашата економија.

Поддршката за стопанството не застанува тука. Следува четвртиот пакет антикризни мерки чија подготовка е при крај и чија реализација ќе започне во следниот период.

Како одговорна партија, СДСМ продолжува со мерките и политиките што значат вистинска грижа за граѓаните и стопанството и тоа во следниот период ќе го правиме уште повеќе и уште подобро.

Костадин Костадинов, портпарол на СДСМ и пратеник

И Атиџе на фестивалот „Денови на македонскиот мед 2020"

 Атиџе Муратовска, главната протагонистка на македонскиот докумантарен филм „Медена земја" што беше номиниран за два оскара, го привлече вниманието на оние што денеска дојдоа да го посетат Фестивалот на мед во Скопје.

Фестивалот се одржува на улица „Македонија", а Атиџе, која скромно дојде на отворањето, побуди голем интерес кај присутните.

По воведното обраќање на претседателот на пчеларското здружение „Матица", Венче Билбиловски, кое е и организатор на манифестацијата, Атиџе беше на крај претставена по министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Арјанит Хоџа и градоначалникот на Општина Центар, Саша Богдановиќ, но изнуди бурен аплауз.

притисни ентер