Комунална хигиена собра 105 кубни метри отпад и расчистува голема депонија во Општина Центар

Пролетната работна акција на Град Скопје со екипите на јавните претпријатија и во координација со Општина Центар, успешно се спроведе на целата територија на оваа општина.

Од почетокот на работната акцијата за чистење на општината Центар во специјалните садови, што на пет локации ги постави ЈП Комунална хигиена, досега се одложени околу 105 кубни метри кабаст отпад коишто се подигнати и транспортирани од екипите на претпријатието. Екипите на ЈП Комунална хигиена секојдневно рачно и машински ги метеа и миеја булеварите, улиците, сите автобуски постојки, а извршија и дезинфекција на надземните и на подземните контејнери поставени во оваа општина.

Во рамките на акција за генерално чистење на општината Центар, екипите на ЈП Комунална хигиена започнаа да отстрануваат и обемна дива депонија лоцирана под Скопското кале.

Теренски екипи на ЈП Паркови и зеленила во општина Центар денеска искастрија шест дрвја врз основа на издадено Решение на улиците Борка Талевски и Питу Гули. Со акцијата на чистење и уредување на јавните зелени површини по должината на булеварите и градските улици во оваа општина беа опфатени улиците: Пролет, Никола Карев, 11ти Октомври, Св.Кирил и Методиј и Васил Ѓоргов, како и булеварите Кочо Рацин, Св.Климент Охридски и Гоце Делчев. Со акцијата се реализираа и интервенции на обликување и кастрење на вкупно 30 дрвја по издадени Решенија од Секторот за Комунални работи на Град Скопје.

Во пролетната работна акција во општина Центар екипите на ЈП Улици и патишта санираа ударни дупки на улицата Даме Груев, булеварот Гоце Делчев, улица Френклин Рузвелт и улицата Даме Груев, со вкупна површина од 110 квадратни метри и ја санираа и нивелираа канализационата шахта која беше со големо оштетување на улицата Димитрие Чуповски.

Одговорните екипи за одржување на хоризонталната сигнализација на градските сообраќајници во централното градско подрачје ги обележаа такси станиците на улицата Димитрие Чуповски кај Триумфалната порта, на излезот од ГТЦ, на улица Аминта Трети, на улица 11ти Март и на булеварите Крсте Петков Мисирков и Мајка Тереза, со вкупен капацитет на 43 возила. Екипите што ја одржуваат светлосната сигнализација на крстосниците во градот монтираа вкупно 36 уреди за звучна сигнализација за лица со нарушен вид (звучни сигнали на семафорите) на крстосниците булевар Мајка Тереза со улица Јордан Мијалков, улица Димитрие Чуповски со улица 11ти Октомври, бул.Партизански одреди пешачки премин „Сити Мол", бул.Илинден кај Матична служба и на ул. Димитрие Чуповски пешачки премин „Рекорд" и булевар Кочо Рацин со улица 11ти Октомври. Екипите ги санираа и недостатоците на семафорите и тоа на крстосниците на ул.11ти Октовмри со бул.Климент Охридски, бул.Гоце Делчев со ул.Стив Наумов, бул. Крсте Петков Мисирков со бул.Гоце Делчев, крстосницата на Кочо Рацин со Кеј 13ти Ноември и на крстосница булевар Мајка Тереза со улица Јордан Мијалков. На семафорите се заменети оштетените сенила и монтирани нови сенила за црвени и зелени пешачка лантерни.

Екипите на ЈП Водовод и канализација во текот на работните активности во оваа општина на улицата Јордан Мијалков изврија контрола на 24 шахти, рачно се исчистени 20 шахти, 24 сливници, миење на канализациона линија од 310 метри со цистерна со вакуум 3 и прочистување на 320 метри со цистерна под притисок. На булеварот Илинден извршија контрола на 7 шахти, рачно се исчистени 7 шахти, 23 сливници, миење на канализациона линија од 440 метри со цистерна со вакуум и прочистување на 160 метри со цистерна под притисок. Екипите на претпријатието во општина Центар за време на акцијата на терен вршеа рачно чистење на сливници, на шахти (атмосферски и фекални) и миење со цистерна со вакуум и цистерна под притисок на атмосферските и на фекалните сливници и шахти.

Тимовите на ЈП Лајка во рамките на акцијата постапуваа на четири клучни локации во општина Центар, односно кај ГТЦ, на улица Македонија, Плоштад Македонија и околу градскиот стадион Тоше Проевски и заловија 6 кучиња.

Јавното претпријатие Дрисла во рамките на пролетната акција го примаше,складираше и го депонираше комуналниот отпад, градежниот шут и другите видови отпад што беа собрани на територијата на општина Центар.

Град Скопје заедно со јавните претпријатија и во координација со Општина Центар пролетната акција ја спроведуваше од 9 до 13 мај на територијата на целата општина. Следната општина во која ќе се спроведува ваква акција е Ѓорче Петровм, соопшти Град Скопје..

Г: Скопје: Реконструкцијата на пешачките патеки во Градски парк во завршна фаза

Реконструкцијата на пешачките патеки во Градски парк во завршна фаза – се асфалтираат патеките позади Луна парк.

Екипите на Градот Скопје и ЈП Улици и патишта продолжуваат со активности за реконструкција на пешачките патеки во Градскиот парк.

На терен деновиве се асфалтираат пешачките патеки позади Луна паркот. Патеките се со должина од 110 метри и широчина од 6,5 метри, со вкупна површина од околу 710 квадратни метри.

Реконструкцијата на пешачаките патеки во Градскиот парк на вкупна површина од 9000 квадратни метри се реализира во фази, а досега целосно се реконструирани 7500 квадратни метри. Најголемиот дел од патеките веќе се целосно реконструирани и асфалтирани, а граѓаните може да ги користат за прошетки и рекреација.

Град Скопје

Вечерва во Само Интервју ќе гостува Стевчо Јакимовски.

Дами и господа вечерва во Само Интервју ќе гостува лидерот на Гром и градоначалник на општина Карпош Стевчо Јакимовски.

Во каква кондиција е коалицијата ГРОМ – ВМРО-ДПМНЕ и дали ќе излезе на анти-владиниот протест на 18 јуни?

предвремени или редовни - какви избори се подобро решение за кризни времиња?

Зошто Јакимовски би им ставил вето на Шведска и Финска за влез во НАТО? Ќе биде ли јуни се или ништо за евроинтеграциите?

Зошто во Карпош свети секоја втора бандера, на кого му треба зонско и што ќе прават отпишаните деца од градинките?

Вечерва во Само Интервју Гоце Михајлоски ќе прашува, Стевчо Јакимовски ќе одговара, а вие гледајте Канал 5 Телевизија.

АВМУ: Новинарите не смеат да бидат неосновано повикувани на службен полициски разговор

Повикување на информтаивен разговор за неемитувана вест, негативно ќе се одрази на слободата на медиумите.

Во врска со повикувањето на информативен разговор на уредничката на ТВ Телма од страна на МВР за вест што не е емитувана на програмата на телевизијата, Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ) посочува дека ваквите дејствија можат негативно да се одразат на слободата на медиумите.

– Новинарите и останатите медиумски работници не смеат да бидат неосновано повикувани на службени полициски разговори, имајќи превид дека имаат заплашувачки ефект и во иднина можат да водат кон самоцензура. Ваквите постапки на истражните органи кон медиумските работници претставуваат притисок врз медиумите и нивно слободно работење, се наведува во соопштението од АВМУ.

ТВ Телма соопшти вчера дека уредничка од телевизијата била повикана на информативен разговор за необјавена вест.

притисни ентер