И сметководителите бараат итни мерки на поддршка

Голем број на компании кои вршат сметководствени услуги најавуваат затворање  на своите бизниси поради намалената ликвидност, велат од Комората на сметководители.

 Додаават -  податоците од почетокот на годината покажале пад на прометот од 15 до 20 проценти, додека заклучно со март некои фирми забележале пад и до 40 проценти. И тие бараат итни мерки за поддршка..

Сметковоителите се жалат и на комплицираните постапки за бескаматните кредитие што од денеска се достапни за микро, малите и средните претпријатија.

 Потребни биле 8 документи од различни инистуции кои треба да се обезбедат со шетање по шалтери. 

Од комората исто така порачуваат дека мерките што се донесени и ќе се носат во иднина да важат за сите сектори, а не само во турзам, транспорт и угостителство, како прво погодени..

притисни ентер