Хан: Ситуацијата мора да се гледа со голема загриженост поради овластувањата на Орбан

Европскиот комесар за финансии Јоханес Хан изрази загриженост поради вонредните закони донесени од Унгарија, што му дадоа на премиерот Виктор Орбан особено високи овластувања.

Хан, кој е потпретседател на Европската народна партија изјави дека го следи развојот со голема загриженост.– фактот дека имаме 14 држави што користат вонредни закони, од кои 13 се под целосна парламентарна контрола, често со влади кои немаат мнозинство во парламентот, покажува дека тоа е исто така можно. Затоа, да бидам искрен, имам многу малку разбирање и објаснување за тоа што Орбан оди по тој пат, со оглед дека неговата влада, како единствена во Европа, има двотретинско мнозинство во собранието, објасни тој и додаде дека ситуацијата мора да се гледа со голема загриженост.

притисни ентер