Ѓорѓиевски на патронатот на ООУ “Партенија Зографски” вети подобри услови за работа во училиште

Градоначалникот на Општина Кисела Вода Орце Ѓорѓиевски, денес присуствуваше на манифестацијата за одбележување на патронатот на ООУ "Партенија Зографски".

63-годишното постоење на ова училиште се одбележа со свеченост на која градоначалникот Ѓорѓиевски и директорот на училиштето Мартин Мартиновски, поставија свежо цвеќе пред бистата на првиот македонски учебникар, фолклорист, филолог, културен деец, првиот македонски митрополит и еден од најистакнатите црковни работници од 19 век, чие име го носи училиштето.

Директорот се обрати и ги поздрави присутните, а потоа следуваа музичко-сценски настапи од страна на учениците, доделување на награди за најуспешните учесници на конкурсите распишани по повод патронатот, како и благодарници за наставниците кои годинава го заокружиле својот работен процес и заминале во пензија.

По завршувањето на свеченоста, градоначалникот на Општина Кисела Вода, Ѓорѓиевски заедно со директорот Мартиновски, изврши обиколка на училишниот објект.

Се информираше за потребите што ги имаат учениците и персоналот во ова училиште. Изврши увид во училишната спортска сала во која неодамна отпочна проект за реконструкција на подот и ѕидовите. Се работи за инвестиција на Општина Кисела Вода во вредност од 1.885.000,00 денари. Директорот ја изрази својата благодарност и ја назначи важноста на овој проект бидејќи, учениците од ова училиште се прваци во општината во повеќе спортови.

Информираше дека се користи убавото време и додека трае обновата, дечињата организирано ги посетуваат падините на Водно. Од страна на градоначалникот доби уверување дека активностите во насока на подобрување на условите за работа во училишниот објект ќе се одвиваат со засилено темпо бидејќи инвестирањето во развојот на образовниот процес и изградбата на учениците во силни и здрави личности се должност на општината и ќе бидат негов врвен приоритет во работата.

Инаку на ООУ "Партенија Зографски" брои вкупно 519 ученици. Годинава беа запишани 81 првачиња.

Со почит,

Општина Кисела Вода

Мицкоски: Само преку спортот имаме здрав дух

 „Да спортуваме и да растеме со спортот бидејќи само во спортот имаме здрав дух.“

Почитувани,

На покана на градоначалникот еве и јас сум денеска тука, да го отвориме овој Спортски центар. За жал некои работи во животот се случуваат и не можеме да се вратиме назад и да ги спречиме тие работи да се случат.

Но, она што најмалку можеме да направиме е токму ова што денеска го правиме.

Градоначалникот кажа во суштина се поврзано со овој Спортски комплекс, јас немам што повеќе да додадам освен тоа да остане вечното памтење и да го користат младите овдека во општина Аеродром овој Спортски комплекс колку што е можно повеќе, да спортуваме и да растеме со спортот бидејќи само во спортот имаме здрав дух.

А, духот ќе ни биде многу потребен во периодот кој што следи бидејќи состојбата во државата таква каква што е навистина е сложена и здрав дух ќе ни биде потребен и многу дух во суштина ќе ни биде потребен за да ги пребродиме сите овие предизвици кои што се пред нас.

Христијан Мицкоски, претседател на ВМРО-ДПМНЕ

Муцунски:Спортскиот центар во Ново Лисиче ќе го носи името на младиот ракометар Марко Божиновси

Од денес и официјално Спортскиот центар во Ново Лисиче имаме чест и задоволство да носи име Спортски центар – Марко Божиновски.

Марко Божиновски е едно младо момче пример за млад човек, спортист, добар другар и пријател, кој што пред шест месеци трагично почина.

Заедничка одлука на моја иницијатива, но заедничка одлука на сите советници во Советот на Општина Аеродром, и од ВМРО-ДПМНЕ, и од СДСМ, и од Левица, е овој Спортски центар да го носи токму неговото име.

Одлучивме да инвестираме во реновирање на спортската инфраструктура која што ја гледате позади вас. Дел од таа инвестиција е на општина Аеродром, но и самото семејство на Марко Божиновски, пријатели нивни, се активно вклучени во подобрување на условите кои што ќе ги има овој Спортски центар.

Во чест на Марко Божиновски, кој што треба да биде пример на сите исти млади генерации, успешен млад ракометар, добар другар и искрен, верен пријател, сакаме да функционираме и таков однос да воспоставиме спрема сите други млади луѓе во општина Аеродром, да бидат како Марко Божиновски.

И во таа смисла ќе продолжиме и следната година, ние како општина да инвестираме во спортската инфраструктура, да инвестираме во младите спортски таленти.

Тимчо Муцунски, градоначалник на општина Аеродром

Реакција на Трипуновски на прес-конференцијата на заменик-министерот Димковски

Над 50 милиони евра помалку за земјоделците за догодина, и СДСМ пак се фали дека работат за народот и земјоделците. Дали навистина мислите дека некој ви верува?

5 години по ред нема сигурен откуп ниту нормални откупни цени за земјоделските производи.

Власта не се потруди да обезбеди откуп. 5 години по ред јаболката завршуваат во Преспанско езеро, праските во депониите, пиперките на буниште, оризот скапува во амбарите, тутунот го палат или продаваат по мизерни цени.

Не гледам ниту една мерка, која владата ја планира, а е насочена кон обезбедување на сигурен откуп. Нема. И годинава што доаѓа ќе гледаме како земјоделците нема каде да си го продадат родот свој.

Со хидроакумулациите не знаат како да управуваат. Вода нема ниту за земјоделците, ниту за производство на струја. Во нови капацитети не се инвестираше 5 години.

Од пресот се гледа безидејност и незнаење. Затоа колку побргу си заминат толку подобро за Македонија, само така ќе имаме можност да ги исправиме работите.

Цветан Трипуновски, член на ВМРО-ДПМНЕ

Центар за комуникации на ВМРО-ДПМНЕ

притисни ентер