Ѓоргиев: Бугарскиот меморандум не е во функција на постигнување успех на заедничката комисија

Негувањето на сопствениот јазик и култура и на сопственото чувство на идентитет и заедница не може да бидат закана за европските вредности и не може по никоја основа да претставува антибугарски чин, или пак закана за било која нација или народ.

Барањата и ставовите на Софија длабоко ги еродираат заложбите за добрососедство, а едностраните и исклучиви оценки може да ја направат беспредметна и работата на заедничката македонско-бугарска Комисија за историски и образовни прашања, се реакциите во земјава по објавувањето на содржината на меморандумот Бугарија го испратила до земјите членки на ЕУ.

Драги Ѓоргиев, претседател на македонскиот тим експерти во македонско-бугарската комисија, во изјава за Дојче веле, оценува дека објаснувачкиот меморандум на Република Бугарија упатен до членките на ЕУ во пресрет на одлуката за започнување не преговорите со Македонија, во кој се негира современиот македонски јазик и идентитет, не може да биде во функција на постигнување успех на комисијата.

– Негувањето на сопствениот јазик и култура и на сопственото чувство на идентитет и заедница не може да бидат закана за европските вредности и не може по никоја основа да претставува антибугарски чин, или пак закана за било која нација или народ. Всушност, негирањето на правото на јазик и идентитет претставува закана за европските вредности и основните човекови права. Нациите се резултат на долготрајни и повеќеслојни процеси и не се создаваат со одлука и волја на една институција или човек. Несомнено бугарската национална идеја има свое место во развојот на македонската национална идеја, што резултирало со заеднички и споделени историски личности и моменти (впрочем, историјата на европските народи познава многу примери на заеднички херои). Но, тоа не и го одзема правото на македонската нација на нејзин сопствен и автохтон пат. Всушност, сите нации се социјални конструкти, а не биолошки категории, истакнува Ѓоргиев.

За забелешките во бугарскиот меморандум за толкувањето на концептот за „заедничка историја", Ѓоргиев вели дека денес постојат неколку концепти кои ги објаснуваат историските процеси и меѓусебните влијанија меѓу нациите и други заедници, како што се испреплетена или споделена историја, вкрстена историја.

– Синтагмата „заедничка историја" спомната во Договорот за добрососедство, не е дефинирана во самиот Договор. Неговото разбирање и толкување не може да биде надвор од рамките на современите пристапи за проучувањето на минатото, вели претседателот на македонскиот тим во Македонско-бугарската комисија.

Ѓоргиев посочува дека постојат различни читања на историјата, но тие не мора да водат до конфликт.

– Несомнено е дека во поглед на разбирањето на историјата на регионот Македонија постојат повеќе погледи и толкувања, особено во државите на Балканот, така што не постои само една 'историска вистина'. Но ,тоа не е причина да се настојува еден национален историски наратив, односно 'историска вистина' да се наметне врз друг. Ваквите спорови можат да се надминат само преку разбирање за погледите на соседите, без притоа тие погледи за минатото да предизвикуваат поделби и недоразбирања. Токму поради тоа, мултиперспективниот пристап во изучувањето на минатото претставува солидна основа за надминување на историско-политичките спорови. Постојат различни читања на историјата, но тие не мора да водат до конфликт, туку поскоро до дијалог што ќе овозможи да се надминат национализмите и злоупотребата на минатото, кои ги поткопуваат темелите на кои се заснова современа Европа, оценува Ѓоргиев во изјава за Дојче веле.

Костадинов: Над 1.300 компании добија бескаматни кредити за справување со последиците од коронакризата, следува и четврт пакет на антикризни мерки

Уште во првите недели од коронакризата, Владата предводена од СДСМ презеде суштински мерки и политики за ублажување на негативните последици врз економијата. 

Низ отворен, инклузивен процес се пристапи кон сеопфатна помош на секторите кои беа први на удар.

Преку бескаматните кредити од кредитната линија КОВИД 1 вкупно беа одобрени и исплатени 737 кредитни апликации на компании кои вработуваат над 6.500 лица. Оваа линија беше наменета за компании од угостителската, туристичката и транспортната дејност кои беа и први погодени од кризата.

Со кредитната линија КОВИД 2 одобрени беа 639 кредитни апликации на домашни компании кои вработуваат вкупно 11.325 лица.

Со двете кредитни линии беа поддржани над 1.300 домашни компании. Она што е важно да се напомене е дека најголем дел од поддржаните субјекти се микро компании кои вработуваат до 10 лица, што во реалноста значи дека државата во најголем дел застана зад семејните, мали бизниси кои се есенцијата на нашата економија.

Поддршката за стопанството не застанува тука. Следува четвртиот пакет антикризни мерки чија подготовка е при крај и чија реализација ќе започне во следниот период.

Како одговорна партија, СДСМ продолжува со мерките и политиките што значат вистинска грижа за граѓаните и стопанството и тоа во следниот период ќе го правиме уште повеќе и уште подобро.

Костадин Костадинов, портпарол на СДСМ и пратеник

И Атиџе на фестивалот „Денови на македонскиот мед 2020"

 Атиџе Муратовска, главната протагонистка на македонскиот докумантарен филм „Медена земја" што беше номиниран за два оскара, го привлече вниманието на оние што денеска дојдоа да го посетат Фестивалот на мед во Скопје.

Фестивалот се одржува на улица „Македонија", а Атиџе, која скромно дојде на отворањето, побуди голем интерес кај присутните.

По воведното обраќање на претседателот на пчеларското здружение „Матица", Венче Билбиловски, кое е и организатор на манифестацијата, Атиџе беше на крај претставена по министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Арјанит Хоџа и градоначалникот на Општина Центар, Саша Богдановиќ, но изнуди бурен аплауз.

МОН со последни подготовки пред стартот на учебната година, за СОНК има недостиг на технички средства

Помина обуката на националните тренери. Секој од нив обучи по 40, што значи обучени се околу 1.600 наставници коишто сега ја спуштија обуката во самите училишта. 

Анализите направени од Синдикатот за образование, наука и култура (СОНК) покажуваат дека голем дел од училиштата немаат обезбедено технички средства за следење на онлајн настава, но од Министерството за образование и наука уверуваат дека се прават сите неопходни подготовки за успешен старт на учебната година од 1 октомври.

Министерката за образование и наука Мила Царовска, која денеска беше на работен состанок со наставниот кадар во основното училиште „Невена Георгиева – Дуња" вели дека платформата за учење од далечина не бара некои посебни перформанси за да биде ставена во функција во секое училиште и оти е достапна не само на компјутери, туку и на смарт телефони и таблети.

– Помина обуката на националните тренери. Секој од нив обучи по 40, што значи обучени се околу 1.600 наставници коишто сега ја спуштија обуката во самите училишта. Од денеска се спуштаат акаунтите или лозинките за пристапување на учениците кои ќе бидат доставени до директорите и тие треба да ги спуштат на ниво на одделенија за да може полека да влезат во тестирање на платформата и нејзино оптеретување со цел да ги видиме перформансите. Секако дека многу предизвици стојат пред нас и дека учебната година ќе биде отпочната со надеж дека понатаму ќе можеме да движиме кон она кое што сме го планирале, изјави Царовска.

За оние ученици кои немаат услови да ја следат наставата онлајн, ќе бидат емитувани 15-минутни емисии на Македонската телевизија.

Царовска останува на ставот дека доколку има промена на епидемиолошката состојба, како Министерство се подготвени да прават прилагодувања.

Во иднина се размислува во рамки на националната платформа да има посебен дел за психолошка поддршка на учениците.

– Најважно е да ја стартуваме учебната година и платфромата да профукционира, а понатаму ќе поставиме посебен дел кадешто учениците ќе можат да побараат поддршка од психолозите и да ја добијат, изјави Царовска.

Претседателот на СОНК, Јаким Неделков останува на ставот дека доколку наставниците немаат соодветни услови за работа, не ќе можат да почнат со работа од 1 октомври.

– Стојам зад изјавата што ја дадов. Таа се темели врз основа на нашите сондажи кои доаѓаат од училиштата и врз основа на Законот за работни односи каде се вели дека работодавачите се обврзани да обезбедат услови за работа на работниците. Доколку не би имале што да работиме, како и би работеле. Логично е прашањето, логичен е и одговорот, изјави Неделков, изразувајќи надеж дека процесот на подготовка ќе заврши навреме.

притисни ентер