Гир: Европската перспектива на Македонија е јасна и неспорна

Сакам да испратам силна порака дека европската перспектива, перспективата на пристапување на Западен Балкан, вклучително и на Македонија, е јасна и неспорна.

Минатата година го имавме Самитот во Загреб, каде што оваа стратегиска цел беше повторена од страна на лидерите, ништо не е променето. Македонија со нејзината географска положба, со нејзината култура, историја, е европска земја.

Ова во интервју за МИА го изјави амбасадорот на Европската Унија во Македонија Дејвид Гир, со кого разговаравме и за спорот меѓу Бугарија и Македонија, за можното членство во Европската економска зона, за пристигнувањето на вакцините, Ковакс механизмот, помошта на Европската Унија за санирање на последиците од Ковид кризата врз економијата...

Евроамбасадорот е оптимистичен дека земјава ќе оди напред, како и за заложбите на португалското претседателство со ЕУ да се одржи првата меѓувладина конференција меѓу Македонија и ЕУ во првата половина од годинава.

За евроамбасадорот Гир, преку процесот на реформи Македонија ќе стане дел од семејството на Европската Унија.

Европската комисија најави дека ЕУ ќе обезбеди 70 милиони евра во грантови за земјите од Западен Балкан за да набават вакцини. Сепак, процесот за набавка на вакцини се одвива бавно. Македонија и покрај што доби ветувања дека ќе добие помош во вакцини од две соседни земји членки, доби помош од Србија. Кога најбрзо може да се очекува помошта од ЕУ?

– На сите ни е јасно дека за да се излезе од пандемијата треба да се осигуриме сите да имаат пристап до безбедни и ефикасни вакцини. Европа нема да биде безбедна сè додека сите региони на Европа се безбедни. Сите ние сме засегнати и затоа ЕУ е рамо до рамо со Западен Балкан и со Република Македонија од почетокот на кризата.

Минатата година, ЕУ обезбеди повеќе од милион производи од медицинска заштитна опрема за Западниот Балкан. Помогнавме на бизниси за да не пропаднат како резултат на економското влијание на ковид-пандемијата и затворањето на општеството. Им помогнавме на ранливите категории граѓани, кои можеа да останат без работа и оние кои имаат тешкотии да влезат на пазарот на трудот.

Исто така, им помогнавме на владите, особено на Владата тука кога се соочи со намалување на приходите и при управувањето на јавните финансии преку макрофинансиска помош. Така што, уште од почетокот обезбедуваме огромна помош. Исто така, знаете дека Европската комисија најави грантови во износ од 70 милиони евра за Западен Балкан да им помогне на земјите да ги покријат трошоците за набавка на вакцини од земјите членки на ЕУ како дополнителна помош покрај механизмот Ковакс.

Во врска со прашањето за вакцинација. Процесот не треба да претставува трка меѓу земјите. Сите сме засегнати. Претходно, стапката на заразени беше повисока тука на Западен Балкан отколку во ЕУ, а во моментов стапката е повисока во ЕУ во споредба со Западниот Балкан. Сигурен сум дека вие, и слушателите и гледачите, сте свесни за огромниот притисок со којшто се соочуваат членките на ЕУ додека започнуваат со вакцинација на населението, а истовремено се појави и мутација на вирусот со кој се зголеми бројот на новозаболени.

И покрај предизвиците, ЕУ-земјите рекоа дека ќе обезбедат вакцини. Кога ќе биде тоа… Вчера, претседателката на Европската комисија изјави во Брисел дека се надева дека тоа ќе биде наскоро. Можам да кажам дека Комисијата работи со земјите членки за да ја организираат испораката, но не можам да прецизирам кога би било тоа. Но, ќе повторам дека ова е пример за поддршката којашто ние ја обезбедуваме. Даваме поддршка уште од почетокот. Кризата трае речиси една година и секако ќе продолжи.

Пораката до вас е дека тука сме од почетокот, за време на кризата, а и во иднина, вклучително и за процесот на вакцинација.

Меѓутоа недостигот на вакцини придонесува за зголемување на стапката на смртност, значи време нема, а се покажа дека Ковакс-механизмот не функционира, иако е добро замислен, но не е функционален. Дали е тоа уште еден доказ дека ЕУ не функционира, барем не така брзо во кризни моменти, како во оваа пандемија?

– Не, не мислам така. ЕУ ја обезбеди досега најголемата помош од 3,3 милијарди евра за целиот регион за секоја од фазите и продолжува да обезбедува помош. Исто така, се обврза да обезбеди вакцини за Западен Балкан. Но, потребно е време за испорака. Како што реков, претседателката на ЕК се надева дека тоа ќе биде колку што е можно побрзо.

ЕУ оддели голем пакет макрофинансиска помош за Западен Балкан, вклучително и Северна Македонија, во екот на пандемијата. Помошта се состоеше и во медицински и други средства. Дали можеме да очекуваме дополнителна помош за справување со последиците врз економијата што ги предизвика Ковид-19?

– Да, секако. И ова е пример за огромната поддршка од ЕУ. Сигурно знаете за обемните разговори минатата година на ЕУ-членките за тоа како да подготват пакет за закрепнување за справување со економските ефекти од ковид-пандемијата. За време на разговорите, ЕУ не заборави на регионот на Западен Балкан. Напротив. Договорија суштинска понуда за Западен Балкан за да му помогне на регионот да закрепне преку инвестиции. Тоа е Економскиот и инвестициски план, кој го претстави комесарот за проширување Вархеји во октомври.

Планот се состои од девет милијарди евра за Западен Балкан заедно со гаранцискиот инструмент за Западен Балкан нуди заеми и до 20 милијарди евра. Тоа се огромни суми. За што би се искористил? Целта е да се поддржат инвестиции на Западен Балкан за поврзување, односно инвестиции за негово развивање во транспортот и енергетика, а и инвестиции кои би му помогнале на Западниот Балкан во клучните транзиции, меѓу кои зелена и дигитална транзиција.

Понудата е веќе ставена на маса и имаше суштински разговори со Владата и на крајот на минатата година во врска со тоа како да се поттикнат инвестиции преку оваа понуда. Да ви дадам пример. Може да очекуваме околу 200 милиони евра, кои би биле достапни за изградба на пругата до Бугарија, како дел од познатиот Коридор 8, како и пречистителна станица за отпадна вода во Скопје.

Португалскиот министер за надворешни работи рече дека процесот на европска интеграција на Северна Македонија и одржувањето прва меѓувладина конференција во првата половина од годината ќе биде еден од приоритетите на нивното претседателство со ЕУ. Додаде дека земјава ја сработи својата домашна задача, и сега е ред на ЕУ да исполни. Можеме ли да го очекуваме тоа?

– Да, можеме да го очекуваме тоа. Само да се навратиме на настаните од минатата година во март – историската одлука донесена од Европската Унија. Тоа значи дека 27 земји членки сите заедно се договорија за отворање пристапни преговори со Македонија и со Албанија.

Следниот чекор е усогласување на Преговарачката рамка и одржување на првата меѓувладина конференција, што всушност ќе го отпочне самиот процес на преговори. Тие разговори продолжуваат во Брисел и навистина португалското претседателство се обврза дека ќе го помогне и ќе го турка процесот.

Во меѓувреме, она што е важно, е Македонија, заедно со Бугарија, билатерално да се ангажираат во обид да изнајдат решение што е прифатливо за двете страни, коешто ќе овозможи ситуацијата да оди напред.

Очигледно е дека хендикеп на ЕУ е вклучување на билатералните спорови во процесот на проширување, вклучувајќи го и спорот Бугарија–Македонија. Дали тоа е изговор или ова се правилата на организација што ги избира своите пријатели?

– Да ги погледнеме правилата на организацијата. Знаете во некои клучни области како што е процесот на проширување, Европската Унија, нејзините 27 земји членки, дејствуваат врз база на едногласност. Во други области тоа не е случај. Но во овој случај е така. Тоа едноставно значи дека 27-те членки мора да се договорат со цел да се оди напред. И ако погледнете наназад, многу одлуки во изминатите години што беа донесени едногласно, ќе видите дека понекогаш овој процес на едногласност резултира со одложувања и поради тоа е потребно повеќе време.

Имам целосно разбирање дека луѓето се чувствуваат фрустрирано, сакаат да одат напред, нетрпеливи се да се движат напред, но исто така е важно да се нагласи дека за да се оди напред, потребен е ангажман за овие прашања. Многу примери има од минатото каде што со континуирано ангажирање работите се движат напред и јас сум голем оптимист.

Случајот Скопје – Софија вклучува интерпретирање на историјата. На тоа јасно се спротивставија Чешка и Словачка. Нели е опасно историјата да стане предуслов за членство?

– Нема да одам во детали за тоа што е дискутирано. Важно е да се фокусираме на она што е важно во овој случај. Значи како што кажав и претходно, две работи се неопходни – првата е Република Македонија и Бугарија да продолжат да се ангажираат да ги решат своите прашања на билатерална основа и второ – во меѓувреме Владата тука да го имплементира и да го забрза реформскиот процес. Зошто тоа е важно – прво, поради тоа што е од најголема важност за граѓаните, но второ реформите, и реформите поврзани со ЕУ се најбрзиот начин да се приближите и да се приклучите кон европското семејство.

Кое би било другото решение за Западен Балкан. Од геостратегиска гледна точка е дел од Европа. Се остава ли простор за други сојузи вон ЕУ?

– Треба да сме јасни. Сакам да испратам силна порака дека европската перспектива, перспективата на пристапување на Западен Балкан, вклучително и на Македонија, е јасна и неспорна. Минатата година го имавме Самитот во Загреб, каде што оваа стратегиска цел беше повторена од страна на лидерите, ништо не е променето. Македонија со нејзината географска положба, со нејзината култура, историја, е европска земја. Има длабоки економски и трговски врски со Европската Унија. Досега е нејзин најголем партнер и останува нејзината евроатлантска стратегиска ориентација. Така што ќе се навратам на одлуката донесена минатиот март од страна на 27-те земји членки да донесат одлука за отворање пристапни преговори. Тоа е насоката напред и ќе продолжиме да одиме во тој правец.

Колку се можни други алтернативи, како Европската економска зона, или можеби се крои друга стратегија за регионот?

– Нема да зборувам за план Б, нема план Б. Целта е пристапување во Европската Унија. Како што веќе споменав, лидерите на Европската Унија доследно ја повторуваат европската перспектива на Западен Балкан. И лично сум многу оптимистичен дека ќе одиме напред. И преку процесот на реформи Македонија ќе стане дел од семејството на Европската Унија. /МИА

Без вода дел до булевар „Македонско-косовска бригада" и Касарната „Илинден"

Без вода денеска ќе бидат дел од корисниците на булевар „Македонско-косовска бригада" и Касарната „Илинден", информираат од ЈП „Водовод и канализација" – Скопје.

Прекинот на водоснабдувањето, како што информираат од претпријатето, е поради дефект на приклучна цевка Ф 6/4 на булевар „Македонско-косовска бригада" број 10/33 и ќе трае до отстранување на дефектот.

Паркингот на Водно во текот на викендот го искористиле 235 возилa

Паркингот на Водно во текот на  викендов го искористиле 235 возила според бројот на испратени СМС пораки.

Како дел од континуираните заложби да се овозможи безбедно рекреирање на пешаците и на велосипедистите во деновите кога е најпосетено Водно, Градот Скопје и ЈП „Градски паркинг“ воведоа зонско паркирање на паркиралиштата на Средно Водно. Паркирањето се наплаќа за време на државните празници и за викендите од 9 до 16 часот. Цената за првиот час паркирање изнесува 100 денари, а секој нареден час – 50 денари. На паркиралиштата е поставена соодветна хоризонтална и вертикална сигнализација, како и информативни табли. Паркирањето е бесплатно за хендикепираните лица, како и за туристичките автобуси, а паркирањето во зеленило се санкционира.

Паркингот на Водно во текот на викендов го искористиле 235 возила според бројот на испратени СМС пораки.

Градот Скопје апелира до граѓаните да го чуваат зеленилото и другите јавни површини, а своите возила да ги паркираат исклучиво на означените паркиралишта.

Град Скопје

(Обновено)ВЕСТИ ОД ИДНИНАТА: Кои се новите Министерства и Министри во новата експертска Влада?

Текстот е фикција/козерија и нема никаква , ама баш никаква сличност со ниту едно споменато име или одредена дескрипција на истото лице. Ова е само наш придонес за поубава и попросперитетна Македонија.Имаме уште еден министер, под број.11

Денес е 1ви Април 2021 год., а на вчерашната прва седница на Новата Експертска Влада на Македонија, која се одржа во старо-новата зграда ( барокната фасада беше извадена со цел да се означи нов почеток во нашата преубава држава н.з. ), се изгласаа неколку нови Министерства и нови Министри.
Како и секогаш , Канал 5 ексклузивно ги дознава и ви ги претставува:

- Кои се новите Министерства и новите Министри во заедничката Влада на СДМС и ВМРО-ДПМНЕ

1.Министер за губење време и истражување на руда – Златко Марин, од градоначалник на Аеродром , за своите врвни резултати, особено за планот на голф игралиштата, доделено му е ова значајно , сосема ново, политичко место. Истражувањето на руда ќе го прави сам , фацијално, а губењето на време ќе се обиде да им го пренесе на многуте неработници во нашата Македонија

2.Министерка за басни, сказни и историски приказни за ученици – Мирка Велиновска, а заменик ќе и биде Васко Ефтов. Целта на ова министерство е постојано ги повторуваат приказните од нашата историја со што бугарскиот и секој иден непријател , уште на самиот старт од политичкиот проблем, ќе се соочи со суровата вистина. Заменикот на министерката Велиновска е долгогодишен новинар и општествено-научен работник, познат експерт за балканска и домашна научна криминалистика

3.Министер за Правда и правичност – Миле Јанакиески, кој е вистински правен егземплар за тоа како еден човек може да биде одговорен за сите кривични дела извршени во период од 10 год. Исто така ќе биде и визитинг професор на Правниот Факултет во Скопје. Заменик министер ќе биде Катица Јанева која пред се ќе ги ре-отвара неправедно затворените правни случаи – со помош на нејзината фраза „ Отвори, отвори, отвори“. Европската Комисија во Скопје со огромно воодушевување ја прими информацијата за ангажман на заменик министерката Јанева

4.Министер за Фискултура на јавен простор – Љубомир Фрчковски. После за жал, некоректниот однос на неколку странски земји, кои не сакаа да издадат агремани, поради банална причина – не можеле на време да ги затворат сите отворени паркинг простори, Експертската Влада сепак креираше соодветно министерство кое гарантирано со голем успех ќе биде водено од некогашниот министер за внатрешни и надворешни работи. Главна негова задача ќе биде вежбање на машката со женската популација на урбани но и јавни површини во нашата земја, со што ќе се промовира девизата „ Во здраво машко тело и раце, здрава и послушна жена “

5.Министер за борба ЗА корупција . Ова министерство е ново, и има сосема нов концепт на работење, кое се базира дека со нула корупција нема економски и демократски напредок. Поради опасноста на обврски на овој Министер , единствени што знаеме дека неговото име завршува на буквата Е. За да се добие името на овој министер, неопходно е лицето кое ќе ја бара оваа класифицирана информација да го поседува највисокиот НАТО безбедносен сертификат

6.Министер за издавање на сертификати за државна тајна – кој друг ако не Сашо Орданоски. На предлог на Новата влада, човекот кој веќе неколку години на волшебен начин поседува сертификат за државна тајна, а го поседуваше и во периодот кога работеше во 1ТВ на Боки 13, и се уште е државна тајна, дали сертификатот за државна тајна, со што ќе му се овозможи преглед на државните тајни и останатите сертификати за државни тајни – ги поседува. Вистински волшебник на „државните тајни“

7.Министер за Географија - Мишко Иванов, подобро познат како новинар од една мала телевизија. Неговото чувство за самопоставување и ненадејно самоизникнување на вистинско место, во вистинско време, и ноншалантно однесување при средбата со екс првиот човек на УБК, Сашо Мијалков, и потврди на Владата дека тоа е вистинскиот Министер за географија. Точно знае каде секој од нас се наоѓа во секое време во Македонија, но за да биде 100% сигурен ,доколку сретне некој од неговите „таргети“ во Македонија, првото трик прашање , за збунување на субјектот, повторно ќе му биде – Вие сте во Македонија?

8.Министерство за преговори – Владо Бучковски. Екс премиерот се покажа во вистинско светло како феноменален преговарач со соседна Бугарија, и , на големо задоволство на целиот македонски народ обезбеди бугарската Национална Телевизија БНТ 4 , на која се емитуваат прекрасни документарни филмови за настанувањето на македонската нација и јазик. Со овој потег и неколку други потези од минатото му го обезбедија ова Министерско место на Владо Бучковски

9.Министерство за анкети – ова министерство е исто така ново и е стратешки важно, поради фактот што ќе треба на дневна основа да се штанцуваат анкети по различни прашања, кои ќе бидат адекватна замена за пописот кој новата Влада го одложи за една година. Министер, кој друг ако не – екс обвинителот – Сотир Костов. Тој ќе има тешка и напорна задача да изработува/штанца дневни анкети во својата канцеларија, со што ќе дава вистинска насока за перцепцијата на граѓаните на Македонија , во смисла , во која насока сакаат да се движи нашата земја и нормално, во секоја анкета задолжително ќе стојат прашања поврзани со „циркус“, „НАТО“, ЕУ“, „Кина“ и „Русија“

10.Министерство зa заштита на природни убавини – Блерим Беџети. Досегашниот Министер на општина Сарај , кој на феноменален начин се справува со запуштената природа, и и дава нов живот и енергија, поставувајќи платоа и ресторани на Матка, како и бркајќи ги старите и одвратно запуштени камп приколки на езерото треска. Заменик на Беџети ќе биде уште еден градоначалник, а тоа е градоначалникот на Охрид, Константин Георгиески, кој во рекордно време успеа да го врати градот Охрид на листата на загрозени културни природни наследства, а новата Влада се надева дека ова исто ќе му успее да го направи и со Галичник, Дојран како и градот на мостовите – Кратово.

11. Министерство за отворање и клатење на врати - Кој друг ако не Крсто Мукоски. Пратеникот кој се прослави со навремено, храбро и со помош на своите надчовечки сили, ги отвори главните но претешки порти на Собранието на Македонија. Некои велат дека е виден и во Капитол во С.А.Д. , како го отвара домот на Конгресот, при што наводно им овозможил на демострантите да влезат во него , што дополнително ја зајакна неговата кандидатура за министер во ова ново министерство. Една од главните задачи, при секое наредно менување на Владата, тој да биде одговорното лице кое ќе ги отвора портите и во Собранието, Владата, Идризово, Претседателската палата. Еден и единствен - Министер Крсто Мукоски

Канал 5 дознава дека ова не е конечниот список на новите министерства и министри во новата експертска Влада на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, а најголем напор правиме да дознаеме кој ќе биде новиот Премиер на Македонија?

За секоја нова информација, нашите гледачи и читатели ќе бидат навреме запознаени.

Ваш Канал 5

Текстот е фикција/козерија

притисни ентер