Филиповиќ: Граѓаните доколку забележат промена на кожата од сонце да одат на дерматолог

Зголемен број на граѓани со алергии од оса, пчела и стршлен во летниот период.

Од 30 до 40 минути е потребно по убод од инсект да стигнете до лекарска помош или одма да се јавите на брза помош. Иако летото е при крај се уште сонцето е силно и потребна е заштитата, вели докторот од кожната клиника Дејан Филиповиќ.

Продолжи комисиската расправа за завршната сметка на Буџетот за 2021 година

Граѓаните се во страв и неизвесност до каде се со она што го ветивте, дали ќе има храна и електрична енергија и по која цена, ќе има ли рецесија. Доаѓаме до инфлаторна рецесија, најлошата економска состојба. 

Обвинувања за капацитетите на власта за менаџирање на енергетската и економската криза и за ефектите од мерките од почетокот на ковид пандемијата, како и за слаба реализација на Буџетот, упатија пратениците од опозициската ВМРО-ДПМНЕ на денешното продолжение на расправата во матичната собраниска Комисија за Предлог – завршната сметка на Буџетот за 2021 година. Членовите на Комисијата за финансирање и буџет од власта, пак, ги отфрлија обвинувањата и меѓу останатото побараа одговорност и конкретни мерки во справувањето со кризата и од градоначалниците на ВМРО-ДПМНЕ.

-Граѓаните се во страв и неизвесност до каде се со она што го ветивте, дали ќе има храна и електрична енергија и по која цена, ќе има ли рецесија. Доаѓаме до инфлаторна рецесија, најлошата економска состојба. Час поскоро да се излезе со мерки што навистина ќе помогнат за стопанството, рече Зоранчо Јованчев од ВМРО-ДПМНЕ.

Неговиот колега Игор Здравсковски оцени дека „се случува колапс на економијата и дека спроведуваат безнадежни и безидејни решенија за привремен спас на Владата“.

-Со ваков однос на Владата ќе биде многу тешко да се преживее и наредната година бидејќи ние според овие бројки и извештаи се немаме опоравено од ковид кризата, рече Здравковски, повикувајќи ги пратениците од власта да се одважат и да ги прифатат предлозите на опозицијата за носење на клучните решенија во наредниот период.

Коментирајќи ја завршната сметка за 2021 година, рече дека намалувањето на невработеноста се должи на иселувањето од државата, а зголемените приходи од наплатата на даноците на инфлацијата. Меѓу останатото забележа дека бројките од завршната сметка ја потврдиле слабата реализација на капиталните инвестиции, но и зголемувањето на наплатата од казни.

Реплицирајќи, пратеничката од СДСМ Даниела Маркоска, пак, посочи дека следи тешка година и ги повика опозициските пратеници да не ги блокираат важните закони за да справиме со тековните кризни состојби.

-Тешки одлуки треба да носат и Владата и министрите, но и градоначалниците што доаѓаат од вашите редови. Нивна задача не е само да седат во фотелјите и да вработуават, а од друга страна да кажуваат дека имаат високи сметки за струја, туку да работат, да соработуваат и со бизнис секторот, како и да направат некои мерки за да ги заштитат граѓаните, да намалат некои нивни приходи, како што се данок на имот, паркинзи. Да си работат со план, да си стават фотоволатици на институциите во општините со што ќе заштедат енергија. Кога ќе работат плански и систематски ќе имаат многу висок степен на реализација ќе работат добро и нема постојано да бараат помош од државата, рече Маркоска.

Според Маркоска, неосновани се тврдењата дека Владата е неспособна за реализација на Буџетот, за што бројките во нагорна линија и тој добро се проектира, а падот на стапката на невработеност не се должи на иселувањето, туку на владините мерки за вработување.

Во Предлог-завршната сметка е наведено дека во 2021 година бруто-домашниот производ забележа раст од 4 проценти на реална основа, што е во рамки на предвидувањата. По падот од 1,8 проценти во првото тримесечје, економската активност забележа висок раст од 13,4 проценти во второто тримесечје, проследен со раст од 3 проценти и 2,3 проценти во третото и четвртото тримесечје, соодветно.

-Растот на домашната економија во 2021 година е одраз на подобрената епидемиолошка состојба и мобилност, поповолното меѓународно опкружување, помалата воздржаност за потрошувачка и владините мерки за поддршка на економијата, рече заменик министерот за финансии Филип Николовски на првиот ден од расправата.

Во Државниот архив отворено Одделение за средување и обработка на архивски материјал

Од самото доаѓање како директор на оваа институција ветив дека ќе формираме едно Одделение за османлискиот период. 

Во Државниот архив на Македонија денеска беа отворени просториите на Одделението за средување и обработка на архивски материјал од османлиски период и стар период, кои се реновирани и опремени со Центарот за дигитализација, од страна на претседателството на турската Агенција за соработка и координација ТИКА.

По тој повод, директорот на Државниот архив Македонија Емил Крстески одржа средба со потпретседателот на ТИКА од Република Турција, Махмут Чевик и програмскиот директор на ТИКА во Скопје, Халим Омер Согут.

Директорот Емил Крстески денеска по отворањето на Центарот изјави дека односите со Република Турција се на многу високо ниво и се надева оти и понатаму ќе продолжи професионалната соработка, особено во однос на дигитализирање на документите од османлискиот период и од поновата историја.

-Од самото доаѓање како директор на оваа институција ветив дека ќе формираме едно Одделение за османлискиот период. Тоа денеска се реализира, со опрема што ја донира Агенцијата ТИКА, со која имаме одлични односи и добра соработка. Генерално, односите со Република Турција се на многу високо пријателско ниво и се надевам дека и понатаму ќе продолжи професионалната соработка во однос на размена на експерти и на дигитализирање на документите што се од османлискиот период и од поновата историја, додаде Крстески.

Потпретседателот на Турската агенција за соработка и координација ТИКА од Република Турција, Махмут Чевик денеска изјави дека целта на Одделението е зачувување на архивите и нивно пренесување на идните генерации.

-ТИКА е организација која постои малку повеќе од 30 години, а 17 години има своја канцеларија во Македонија. Со ова, се обидуваме да го зачуваме нашето заедничко наследство, нашата заедничка историја. Големите држави имаат свои архиви кои го покажуваат нивното богатсво. Ние сме должни да ги зачуваме овие архиви и да ги пренесеме до идните генерации. Сега првпат имаме можност да промовираме ваков значаен проект кој се реализира во рамки на нашата програма, која ја водиме во овој регион, со цел зачувување на документите кои потекнуваат од османлискиот период, рече Чевик.

Тој додаде дека станува збор за прв ваков Оддел за средување и обработка на архивски материјал од османлиски период, во нашата држава, а како што рече, опремување и обновување на документите е извршено од страна на ТИКА, во соработка со претпоставените од Државниот архив.

-Сите ние вложуваме во тоа да продолжи нашето пријателство, кое е започнато со осамостојувањето на Македонија. На денешната средба имавме можност да разговараме и да се увериме во тоа дека историјата зборува со документи, рече Чевик.

Како што рече, ваква програма ќе се реализира и во Албанија, а постои интерес да се реализира и во Босна и Херцеговина.

Каевски: Мицкоски струјата од неговите хидроцентрали да ја даде бесплатно на граѓаните

Бидејќи е познат по своите хидроцентрали за производство на струја, го повикуваме Христијан Мицкоски струјата да има ја даде бесплатно на граѓаните.

На што личи тоа Мицкоски наутро да лаже на прес конференции а навачер да брои пари од високите фактури за струја од неговите хидроцентрали?

Христијан Мицкоски е основач и сопственик на фирмата „Енерготек“ со која влегува во конзорциумот „Минка – Енерготек“.

Во 2015 година од Владата на Груевски добива 33 илјади метри квадратни државно земјиште и гради хидроцентрали.

Еве ги документите кои го потврдуваат тоа.

Мицкоски токму во тој период во истата таа Влада од која добива земјиште и концесија е советник за енергетика на неговиот шеф и ментор, тогаш премиер, Никола Груевски.

Затоа и меѓу своите од ВМРО-ДПМНЕ го добил и надимакот Хидро Мицко.

Во време на светска економска и енергетска криза, но и години претходно, Мицкоски го полнел џебот продавајќи електрична енергија од своите хидроцентрали.

Ако е загрижен за струјата и стандардот на граѓаните, Мицкоски ќе ја отстапи бесплатно струјата од своите хидроцентрали за граѓаните.

Прес-конференција, Дарко Каевски, пратеник и портпарол на СДСМ

СДСМ

притисни ентер