Факултетите на УКИМ денеска отворени за средба со идните студенти

Матурантите кои избрале каде ќе студираат и тие што сѐ уште се двоумат каде ќе аплицираат на претстојното пријавување, денеска ги посетија факултетите на Скопскиот универзитет. 

УКИМ организира Отворен ден на сите факултети за да ги информира за детали од студиските програми, стипендирање и меѓународна размена, за разни активности на студентите, практикантство и за кариерните можности.

Некои и се пријавиле во системот за електронско аплицирање, кој е веќе отворен пред официјалните датуми за пријавување за првиот конкурсен рок – 30 и 31 август.

Бојана Ингилизовска, матурантка во „Васил Антевски-Дрен“, е сигурна во изборот да студира на Правни студии на Правниот факултет „Јустинијан Први“.

-Од малечка се интересирав за правото и затоа избрав Правни студии. Но и затоа што во нашата држава нема правда. Има толку кривични случаи кои сѐ уште не виделе правда. Од Правниот факултет треба да излеземе едуцирани и да знаеме како да се снајдеме во такви ситуации. Верувам во себе и дека сѐ ќе си дојде на свое место, изјави Бојана.

Дијана Вујиќ која матурирала во средното медицинско „Д-р Панче Караѓозов“, е заинтересирана за студии на Психологија на Филозофскиот факултет зашто смета дека менталното здравје е дури и побитно од телесното.

-Одлучив токму психологија бидејќи за многу луѓе околу нас не можеме да знаеме дека имаат проблем и да умееме како да откриеме што точно се крие во нив, рече Дијана.

На Филолошкиот факултет најголем интерес од идните студенти имало за студиските програми Англиски јазик и Преведување и толкување, за кои квотите за студенти во 2022/2023 се исти како и минатата академска година.

-Иако има интерес и за останатите други јазици и за другите студиски програми што ги нудиме, но доминантно е интересот за Англиски јазик. Исто така, ги информираме и за некои нејасности што ги имаат кандидатите за електронското пријавување, кое е прилично едноставно, изјави Дарко Митевски, библиотекар на Општа и компаративна книжевност, задолжен денеска да одговара на сите прашања на заинтересираните.

Своите студиски програми на информативни штандови ги претставува и Филозофскиот факултет. Деканот Ратко Дуев вели дека нивниот е меѓу факултетите за кои има најголем интерес.

-Со години сме четврти факултет во државата по интерес за упис. Секоја година се обидуваме да внесеме новитети. Сега засилено работевме на дигитализација, опремување на слушалните со можност за далечинско, електронско учење, веќе имаат можност да работат на мудл платформа. Особено сме концентрирани на студенти со посебни потреби – направен се лифтови, означување за слабовидни, бидејќи специјалната едукација и оние катедри на кои се изучуваат – Психологија, Социјална работа итн., се главно врзани за Филозофскиот факултет, истакна Дуев.

Засилено работат, рече, да им овозможат на студентите да се чувствуваат како дел од европскиот простор и, колку што можат со средствата што ги имаат, да им обезбедат квалитетна настава и пријатен престој на сите студенти, па и на рангливите категории.

-Новата академска година наставата ќе ја почнеме со физичко присуство. Бевме принудени на дигитлна, онлајн настава, која покажа многу послаби резултати во знаењето на студентите и воопшто во самото завршно оценување. Но ќе продолжиме да ја користиме таа можност за оние студенти кои од разни причини нема да можат да ја следат, посочи деканот на Филозофскиот факултет.

За Отворениот ден на УКИМ Економскиот факултет имаше презентација во амфитеатар и организирано разгледување на факултетот за матурантите кои денеска го посетија со желба таму да студираат.

Продеканот за настава Љупчо Ефтимов ни изјави дека интересот за студирање е сѐ поголем од година во година и затоа организираат и повеќе инфоденови.

Факултетот нуди вкупно 700 слободни места на седум студиски програми што, според Ефтимов, се доволно широки квоти кои го апсорбираат целиот интерес на студентите.

-Ова е последниот од серијата Отворени денови кои ги организираме во текот на годината, последен е пред уписите. Одевме и во средните училишта и директно се обраќавме, но и овде, на самиот факултет. Очекувано е што има интерес затоа што Економскиот факултет-Скопје на идните бруцоши им нуди поприлично многу од современите знаења и современи концепции во областа на економијата и бизнисот. Нема никакви проблеми во пронаоѓање работа по дипломирањето, па дури и во текот на студирањето. Така што, идните студенти тоа го препознаваат и се гледа од самиот одѕив, истакна продеканот за настава на Економскиот факултет. /МИА

Герасимовски: Секое дете треба да има можност да го исполни својот сон

Секое дете и секој млад човек е важен чинител во општество. 

Општина Центар ја прославува Детската недела која започнува денеска со музички изведби, детски претстави, спортски активности во Паркот на Франкофонија, на кои се претставуваат деца од градинките и ученици од сите основни училишта во Општината.

Како што информираат од Општината, градоначалникот на Центар Горан Герасимовски пред децата ја истакна нивната важност како најдрагоцено богатство и иднина на секое општество.

– Секое дете и секој млад човек е важен чинител во општество. Затоа е важно на секое дете да му се даде можноста да го оствари својот сон и аспирации, да ги каже своите размилувања и делувања со цел да земе активна улога во општеството. Ние возрасните како ваши воспитувачи, наставници, родители имаме обврска да ве поттикнуваме и да ве насочуваме кон негување на вашите интереси и реализација на истите, посочи Герасимовски во Паркот на Франкофонијата.

Градоначалникот на Центар, исто така, зборуваше и за правата на децата според Член 27 од Конвенцијата на Обединетите нации, како правата на образование, здравствена грижа, слобода на изразување на своите ставови, чувства и желби, правото на државјанство, право на игра и љубов и обврските на локалните самоуправи истото да го обезбедат. Тој се осврна и на рано детектирање и спречување на сите форми на насилство, меѓу кои и булингот.

– Вие исто така мора да бидете заштитени од сите форми на насилно вклучувајќи го и булингот кој е застапен од најрана возраст. Вашите воспитувачи, наставници и стручни лица во градинките и училиштата се ваши пријатели, доколку имате проблем разговарајте со нив. Проблемите мора се споделуваат за да може да се решат. Воспитувачи, наставници внимавајте на однесувањето на децата и учениците и бидете првиот детектор дека нешто се случува. Во училиштата и градинките мора да биде спречена секаква форма на насилство и на тоа постојано мора да се работи, изјави Герсимовски.

Тој им порача на децата да уживаат во детството, играат и се дружат, спортуваат и внимаваат на животната средина.

Тупанчески: Ад хок телото за имиња на историски личности наскоро ќе почне со работа

Ад хок телото за имиња на историски личности наскоро ќе почне со работа, како држава мора да бидеме подготвени за идни потенцијални провокации.

Советодавното тело за употреба на имиња на историски личности на здруженија ќе почне со работа наскоро, ние како држава мора да бидеме подготвени за идни потенцијални провокации, изјави министерот за правда Никола Тупанчески одговарајќи на новинарски прашања по завршувањето на првиот академски час на Правниот факултет.

,, Комисијата е формирана и на последната седница, разговаравме околу некои технички аспекти. Тоа не е комисија во рамки на Министерството за правда, туку тоа е владина комисија. Јас верувам дека за кратко време ќе биде одржана конститутивната седница бидејќи имињата се познати. Таа комисија би требало да почне со работа, односно да биде на ниво на задачата која е поставена пред нив. Доколку сакаме да направиме некакви ретроакции, моето мислење и како професор и како министер за правда е дека тоа треба да го направиме преку други институции. Кога станува збор за оваа хиперсензибилна сфера тогаш постојат и други институции каде што на некој начин би требало да се санкционира евентуалниот говор на омраза, негативните чувства. Сето тоа е содржано во Кривичниот законик”, рече Тупанчески.

Ова ад хок тело, според министерот е формирано со цел да се бајпасира вакумот кој би настанал до донесувањето на новиот закон за здруженија и фондации кој е во фаза на подготовка.

Стопанска комора: Владата до среда да донесе мерки за ублажување на ценовниот удар

Владата најдоцна до 5 октомври 2022 година, за кога е закажана седницата на Економскиот совет, да донесе мерки кои ќе го ублажат силниот ценовен удар, апелира Стопанската комора.

Според Комората, бизнисот има една алтернатива – или државата ќе помогне или ќе се затворат капацитетите.

-Ова е критичен момент. Брзината на реакцијата е пресуден фактор за зачувување на макроекономската и на буџетската стабилност на државата. Ситуацијата во која се наоѓа стопанството е сериозна со оглед на високите сметки за електрична енергија, зголемени до шест пати, за што ниту една компанија не е виновна. Повеќе од 1 600 правни субјекти кои се наоѓаат на слободниот пазар на 30.9.2022 година беа анкетирани и рекоа дека се наоѓаат во исклучително тешка состојба. Почнат е процесот на намалување на вработените, редуцирање на производството и на затворање на капацитетите. Ескалацијата ќе биде во наредните два месеца кога се склучуваат договорите за снабдување со струја за наредната година, наведува Комората во денешното соопштение и додава дека нема регистрирано ниту една земја во регионот и пошироко која не им помогнала на своите компании.

Стопанската комора оценува дека фирмите, оставени сами на себе да се снаоѓаат како знаат и умеат, излез бараат во враќањето на регулираниот пазар.

-Комората регистрира случаи на правно преструктуирање (делење на фирмите за да се исполнат условите за влегување на регулираниот пазар), што може да доведе до сериозни последици за сиот енергетски систем, исто како и за отпуштените работници, кои, иако дома имаат субвенционирана цена на струјата, нема да можат да ја платат, наведува Комората.

Воедно укажува и дека без државна поддршка 10-те најголеми потрошувачи на електрична енергија, кои имаат 6.000 вработени, приход од една милијарда евра, наредната година, според овие цени, би требало да платат половина милијарда евра, со што ќе се наруши нивната конкурентност и ќе се удри врз темелите на македонската економија.

За другите компании на слободниот пазар Комората сугерира, врз основа на сите компаративни анализи, да добијат определена базна цена над која државата би ги покривала трошоците и со тоа би се создале неопходните претпоставки за некаква предвидливост, која е основа на бизнисот.

-Барањата се оправдани и економски издржани за да се зачува ценовната конкурентност на македонските производи, во услови кога за мегават час Србија има цена од околу 100 евра, Босна и Херцеговина – 65 евра, Косово – 70 евра, Бугарија има поставена лимит-цена од 128 евра, износ над кој трошокот го покрива државата, Романија има цена од околу 180 евра, а Грција прогнозира максимално ниво на цена од 220 евра за мегават час, со субвенционирање на другиот дел од реалната вредност на цената на струјата. Исто така, ова апсолутно не е момент за каков било дополнителен фискален товар за бизнис-секторот во однос на државата, без оглед на тоа дали станува збор за промена на постојните даноци, воведување нови даноци или за укинување на даночни ослободувања,…, нагласува Комората.

Комората ги цени напорите на сите субјекти во државава кои се трудат да му помогнат на бизнисот, но, исто така е свесна, како што пишува, и за состојбите на глобално и на регионално ниво.

-Затоа цениме дека е потребно да ги известиме сите меѓународни коморски институции во кои членуваме и да побараме помош од нив. Не исклучуваме и други мерки кои ќе бидат преземени во однос на потребите, истакнува Стопанската комора.

притисни ентер