Државен завод за ревизија: Општина Прилеп со буџет без програми

Отсуствува граѓанското учество при креирањето и реализирањето на буџетот и транспарентност во јавното информирање, а Советот на општината усвојува буџет за кој нема донесено програми за активностите .

По извршената ревизија на финансиските извештаи и ревизијата на усогласеност на Општина Прилеп за 2022 година, Државниот завод за ревизија констатирал состојби, неправилности и неусогласености од различна природа, кои влијаат на изразување на неповолно мислење за реалноста и објективноста на финансиските извештаи за минатата година и за усогласеноста со законската регулатива на сметките 630 и 637 на основен буџет.

Според Државниот завод за ревизија, во буџетот на општината не се уплатени 447.154 евра или 27 милиони и 500 илјади денари, надоместоци за одржување на јавна чистота и урбано зеленило и комунална такса за користење простор за паркирање, а за побарувањата од 263.626 евра не постои законски основ за нивна наплата, зашто должниците се избришани од евиденција во Централниот регистар на Република Македонија. Mатеријалните средства во подготовка не се соодветно сметководствено евидентирани, не е обезбедена заштита на општинскиот имот, а се констатирани и неправилности во извршување на пописот на средствата и обврските.

-Отсуствува граѓанското учество при креирањето и реализирањето на буџетот и транспарентност во јавното информирање, а Советот на општината усвојува буџет за кој нема донесено програми за активностите кои се во надлежност на општината, се наведува во соопштението на Државниот завод за ревизија.

На ЈКП „Комуналец“ како субвенција му се исплатени 1.028.276 евра или 63 милиони и 239 илјади денари без целосна поткрепувачка документација за извршениот обем на активности од годишниот план на претпријатието. На спортски клубови, здруженија на граѓани, фондации, талентирани ученици и социјални бенефиции се исплатени средства без донесени програми, а корисниците не доставуваат извештај за потрошените средства и не се објавени на веб-страницата на општината.

Државниот завод за ревизија има забелешки на средствата исплатени како субвенции за потрошена вода на ранливи групи граѓани, како и на исплата на еднократна парична помош без прецизно утврдени критериуми.

Општината како инвеститор не обезбедила соодветна законска документација при изградба и реконструкција на локални патишта и улици, канализациона мрежа и нема завршни извештаи за нив, ниту технички прием. Слична е состојбата со реконструкцијата и доградбата на мостот на Градска река на улицата „Трајко Николоски“ кој е пуштен во употреба без комплетна изведбена документација што е ризик за безбедноста.

-За изградбата на подрачното основно училиште „Рампо Левката“ во месноста викана Баба Чаир, Општината исплатила средства но не го презела ниту го обезбедила новоизградениот училиштен објект, поради што објектот е уништен, руиниран и демолиран, а учениците од одделенска настава од населбите Сточен пазар и Жабени, се без училишна зграда, стои во соопштениот на Државниот завод за ревизија за работата на општина Прилеп за 2022 година.

Што се однесува до привремено ангажирани лица во работата на локалната самоуправа, од 41 ангажирано лице 10 од нив се за подолг период од две години и тоа укажува на намалена транспарентност при вработувањето, субјективност во изборот на лица, повластена положба во постапката на нивно ангажирање. На Ревизијата не и биле презентирани документи за направени расходи, проектна документација, налози за работа, одобренија за градба, по склучени договори за услуги за поправки и одржување на јавното осветлување, за реконструкција и изградба на улици, патишта, тротоари и пешачки патеки и изградба на детска градинка.

-Изградбата на градинката во населбата Точила се реализира како тригодишна капитална инвестиција и по спроведена јавна набавка на работи, склучен е договор со вкупна вредност од 2.166.943 евра или 133 милиона и 267 илјади денари, со рок на изведба не подолг од седум месеци. По започнување на изведбата, изведувачот го известува инвеститорот за утврдени неусогласености на предвидените позиции во проектот со предмер. Завршната ситуација не е одобрена од Општината како инвеститор, зашто вредноста на договорот е надмината за 9 милини и 570 илјади денари, за која не е склучен анекс на договорот. Несоодветно изработената предмер пресметка и неусогласеноста со проектната документација влијае на реализацијата на градбата и доведува до зголемени трошоци и неизвесност за завршување на започнатата инвестиција, соопштува Државниот завод за ревизија за извршената ревизија на финансиските извештаи заедно со ревизијата на усогласеност на Општина Прилеп за 2022 година

За утврдените состојби, ревизијата дала препораки за надминување на утврдените состојби.

Киев известува за осум повредени додека Русија продолжува да користи стратешки бомбардери

Русија ја продолжи употребата на стратешки бомбардери за напади врз Украина за прв пат по повеќе од два месеци, изјави денеска воениот командант на Киев, јави ДПА.

-По долга пауза од 79 дена, непријателот ги продолжи воздушните напади со крстосувачки ракети од стратешките воздухопловни авиони Ту-95МС“, напиша Серхи Попко на Телеграм.

Ракетите биле истрелани од неколку бомбардери во близина на Енгелс во руската област Саратов.

-Ниту една непријателска цел не стигна до градот, додаде началникот на воената администрација.

Сепак, неколку куќи беа оштетени од урнатините и брановите од експлозијата од експлозиите во предградието на главниот град, во кој живеат околу три милиони луѓе.

Според украинските воздухопловни сили, пресретнати се 14 крстосувачки ракети, од вкупно 19 истрелани.

Беа забележани удари во источниот украински регион Дњепропетровск во близина на Павлорад.

-Според досегашните информации, едно лице е убиено, изјави регионалниот гувернер Серхи Лисак на телевизија. Најмалку уште осум други се повредени. Пријавена е штета во индустриска фабрика. Оштетени се и речиси дваесетина куќи.

Според војската, пет борбени беспилотни летала претходно биле пресретнати над областа.

Источноукраинската метропола Харков, исто така, беше нападната со шест копнени ракети С-300 во текот на ноќта. Според гувернерот Олех Синиебув, две лица морале да бидат пренесени во болница. Оштетени се неколку цивилни згради и автомобили, рече тој.

Властите известија дека најмалку едно лице загинало, а четворица се повредени од руско бомбардирање во близина на линијата на фронтот кај Купјанск.

Украина ја спречува целосната инвазија на Русија повеќе од 21 месец, со поддршка од Западот. /МИА

Бишевац: Преку Вања се отвори „паднорината кутија“ на функционирањето на институциите

Не се почитуваат процедури, ниту судски, ниту безбедносни, ниту од оние кои се задолжени за почитување на човековите права.

Со Вања се отвори паднорината кутија на повеќе прашања за кои ова општество мора да почне да разговара. Приказната на Спасовски и Бубевски не даде јасна слика туку повеќе шпекулации што треба да се разјазнат. Сакале да признаеме и ако малку под лупа ги погледнеме настаните овде се пресликува функционирањето на целата држава. Не се почитуваат процедури, ниту судски, ниту безбедносни ниту од оние кои се задолжени за почитување на човековите права.

Скандалите околу Бехтел и Енка беа пласини во јавноста и не без причина, оние кои се разбираат велат дека ние какои држава ќе плаќаме многу повеќе за еден километар автопат отколку што чини. А и приказната со Соравија не е за занемарување. Извештајот на Брисел во кој се изразува сериозна загриженост за државата се однесува и на ДУИ. Сериозен дел во времето на режимот на Груевски беше и ДУИ, рече Сафет Бишевац во вечерашната Само Вистина.

Фајнер: САД имаат за цел да ја натераат Русија да оди на мировни преговори до крајот на 2024

Според него, во 2024 година САД, Европа и самата Украина, ќе ги зголемат капацитетите на нивните воено-индустриски комплекси. 

Вашингтон планира да ја стави Москва пред избор - или да оди на преговори или „тие ќе имаат работа со многу посилна Украина, потпрена на многу помоќна индустриска база во САД и Европа, изјави Џонатан Фајнер, заменик помошник на советникот за национална безбедност на претседателот на САД.

Според него, тогаш и Украина би била подготвена и „способна за нови офанзиви“.

-САД имаат за цел да ја натераат Русија да оди на мировни преговори кон крајот на 2024 година и тоа под услови прифатливи за Украина, со почитување на Декларацијата на ОН во однос на суверенитетот и територијалниот интегритет на земјата, изјави Фајнер синоќа во интервју за Пи-Би-Ес.

Според него, во 2024 година САД, Европа и самата Украина, ќе ги зголемат капацитетите на нивните воено-индустриски комплекси.

-Се водат работи на зголемување на обемите на одбранбеното производство и на украинските фабрики, рече тој, додавајќи дека слични напори се преземаат и во Европа.

Фајнер верува дека за година, година и пол, западните земји ќе стојат „на многу поцврсти темели отколку сега“. /МИА

притисни ентер