До крајот на годинава, богатите земји ќе имаат вишок од 1,2 милијарди вакцини

Богатите земји се соочуваат со зголемен притисок да ги поделат или пренасочат залихите на вакцини против коронавирус во области и земји со помали приходи.

Новата анализа спроведена од лондонската научна и истражувачка фирма „Ерфинити“ сугерира дека до крајот на годината ќе имаат 1,2 милијарди дози вишок. Компанијата посочува дека можат да поделат дел од залихите без да ги загрозат сопствените кампањи за вакцинација.

Западните земји и Јапонија моментално имаат приближно 500 милиони дози на вакцини против коронавирус, кои можат веднаш да се прераспределат на посиромашните нации, а до крајот на 2021 година тој вишок ќе се зголеми на 1,2 милијарди, се вели во анализата на глобалната употреба и снабдување со вакцини на „Ерфинити“. пренесуваат светските медиуми.

Количината на вакцини во сопственост на богатите земји може веднаш да се справи со огромната нееднаквост во понудата. Според програмата Нашиот свет со податоци на Универзитетот Оксфорд, се проценува дека до 2 септември, само 1,8 проценти од населението во земјите со ниски приходи добиле барем една доза. Во земјите со високи примања, тој удел е дури 64 проценти.

"Светот достигна пресвртница во достапноста и производството на вакцини. За големите западни земји, предизвикот веќе не е понудата, туку побарувачката. Глобалниот синџир на снабдување успешно го зголемува производството, а нашата детална прогноза покажува дека земјите со високи приходи можат обезбедат непречен увоз на вакцини, што треба да ја намали потребата за складирање “, рече ко-основачот и извршен директор на „Airfinity“, Расмус Бех Хансен.

"Начинот на распределба на вакцините, каде одат и дали се препродаваат или донираат е на крајот политичка одлука. Мислам дека овие бројки покажуваат дека имаме подобра глобална основа за донесување важни одлуки за дистрибуција и дека можеме да избегнеме "фрлање " одредена доза “, додаде Хансен.

Покрај тоа што придонесуваат за влошување на социо-економските нееднаквости помеѓу Северот и Југот, овие разлики може да влијаат и на пандемијата. Имено, експертите веруваат дека постои дополнителен ризик од мутација на вирусот доколку вирусот продолжи да се шири меѓу ранливата популација. Соединетите држави, Европа и другите нации би можеле да ги задоволат сопствените потреби, да вакцинираат околу 80 проценти од нивната популација на возраст над 12 години и да продолжат да планираат трета програма за засилена доза. И после тоа, ќе останат со голема количина вакцини за глобална прераспределба, посочува „Ерфинити“.

"Треба итно да се вклучиме во пресметката на глобалните потреби. Треба да ги пренасочиме дозите кон оние што имаат потреба и да ги отвориме сите договори", рече Фатима Хасан, основач и директор на Иницијативата за здравствена правда, непрофитна организација во Кејптаун.

По независниот преглед на меѓународниот одговор за коронавирус претходно оваа година, земјите со високи примања се поканети да достават повеќе од 2 милијарди дози во посиромашните региони до средината на 2022 година. Организацијата открива дека од повеќе од милијарда дози ветени од Г7 и земјите -членки на ЕУ, досега се испорачани помалку од 15 проценти.

Бех Хансен верува дека на ова прашање често се гледа како на избор помеѓу продолжување на кампањата со гаранција за трета доза дома или прераспределба на дозите во странство, но исто така вели дека ова е лажна дилема бидејќи и двете можат да се реализираат. Тој посочува дека глобалното производство постојано расте и смета дека значителен прекин во производството е многу малку веројатно.

Airfinity проценува дека производството би можело да надмине 12 милијарди дози до крајот на годината, вклучувајќи ги и кинеските вакцини, повеќе од околу 11 милијарди долари потребни за вакцинирање на жителите ширум светот.

„Производителите во моментов произведуваат 1,5 милијарди дози месечно, а производството се очекува да се зголеми“, се вели во соопштението на лондонската компанија.

Доколку се земат предвид дозите на вакцини произведени во Кина одобрени од Светската здравствена организација, бројот на достапни дози за донации ќе се зголеми на 1,6 милијарди до крајот на оваа година. Ова посебно значи дека гореспоменатиот број на дози на вакцини е доволен за целосно вакцинирање на повеќе од 70 проценти од населението во субсахарска Африка, каде што во моментов се вакцинирани помалку од 3 проценти од луѓето. Според најновите податоци на УНИЦЕФ од 20 август, овој регион досега примил само 60 милиони дози вакцини.

Успешно завршен проектот „Поддршка за развој на земјоделски задруги“

Имаме реализација на највисоко ниво на се што беше потребно за да се добие соодветна законска рамка за работењето на задругите, вели Хоџа.

Денеска, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Арјанит Хоџа, присуствуваше на завршен настан по повод затворање на проектот „Поддршка за развој на земјоделски задруги“. Завршниот настан се реализираше во присуство на претставници од релевантни национални и меѓународни организации, институции, ѓраѓански организации, задруги, земјоделци и групи на земјоделци.

Проектот „Поддршка за развој на земјоделски задруги“ е од исклучителна важност за развој на задругарството во Република Македонија. Финансиски е поддржан од Европската Унија, имплементиран од страна на CARE International и Македонската развојна фондација за претпријатија. Краен корисник е МЗШВ и сите земјоделци.

На настанот поздравни обраќања имаа министерот Арјанит Хоџа, г -дин Константинос Супилас – Програмски менаџер Делегација на ЕУ, г -ѓа Сумка Бучан – Регионална директорка на CARE, г -дин Лазар Неданоски – Извршен директор на МРФП и г-ѓа Сузана Димитриевска – Претседателка на Македонската асоцијација на земјоделски задруги.

„Во изминатиот период Министерството направи сериозен исчекор во развојот и поддршката на задругарството. Земјоделците ја препознаа поддршката од државата и реалниот бенефит кој го имаат од членството во задруги. Тие имаат можност да купуваат државно земјоделско земјиште, поволности при бодувањето за финансиска поддршка и можности за субвенционирана набавка на опрема и механизација која ќе им го олесни производството и ќе придонесе за поголеми резулати во нивното работење. Исто така, достапни се европските фондови, наскоро ќе стартува и ИПАРД 3 програмата, со што се отвораат нови можности и нови средства на располагање“ изјави Хоџа. Тој се заблагодари на поддршката која континуирано ја добиваме од Делегацијата на Европската Унија, како и на сите учесници во проектот.

Г -дин Константинос Супилас – Програмски менаџер Делегација на ЕУ, изјави дека е многу задоволен што денеска одбележуваме завршување на уште еден проект, реализиран со поддршка од Европската Унија. Тој се заблагодари на сите учесници кои беа директно вклучени во процесот и кои заеднички ги постигнаа проектираните цели на проектот.

Претставниците на CARE International и Македонската развојна фондација за претпријатија, ги претставија конечните достигнувања на проектот. Меѓу друго резултатите вклучуваат: подобрување на правната рамка која го регулира формирањето и функционирањето на земјоделските задруги; зајакнување на улогата на чадор –организацијата на земјоделските задруги; подобрување на улогата на МЗШВ за следење на перформансите на земјоделските задруги преку креирање на посебен софтвер; подготовка на Стратегија за МЗШВ за развој на земјоделските задруги (2022-2028) и последно, но не и најмалку важно, презентирање на инвестициите од проектот во рамките на грантовата шема за 18 земјоделски задруги низ целата земја.

Вкупниот износ на проектот е 1,98 милиони евра и има за цел да се зголеми конкурентноста на пазарот и соработката меѓу земјоделците во земјата, преку создавање поволни услови за развој на постојните и создавање нови земјоделски задруги.

Предупредувачки штрајк на образовните работници во Србија

Членовите на Синдикатот за образование на Србија денеска одржуваат предупредувачки штрајк и нема да ги одржат првите часови во прва и втора смена низ училиштата.

Штрајкувачите бараат од српската влада да почне да го применува законот за плати на вработените во јавниот сектор (платни групи и оценки) од 1 јануари идната година, а доколку не почне примената на тој закон за сите вработени во образованието, да биде зголемена платата за 15 отсто. Образовниот синдикат на Србија бара и изедначување на цената на трудот за сите дејности во образованието, формирање паралелки со помал број ученици во основните и средните училишта, како и стручни соработници и ненаставен кадар финансиран сразмерно на број на часови.

„Вработените во образованието речиси две години работат во тешки пандемични услови и го одржуваат образовниот процес во вонредни околности. Не е познат бројот на болни вработени и ученици, а владата и министерството за образование, наука и технолошки развој се глуви на апелите на синдикатот дека просветните работници се материјално и професионално понижени”, се наведува во соопштението.

Реакција на Владата по повод оставката на Ванчо Ѓорѓиев

„Владата и било која нејзина институција, ниту сега, ниту било кога, не влијаеле на работата на Заедничката комисија за историски и образовни прашања.“

Владата во ниту еден момент ниту се мешала, ниту имала било какво политичко влијание во работата на Заедничката мултидисциплинарна експертска комисија за историски и образовни прашања на Македонија и Бугарија. Напротив, секогаш ја поддржувала нивната работа, како научници кои сами, заеднички двете страни, ги утврдија своите принципи на работа.

Категорично отфрламе било каква инсинуација дека имало било какво влијание на одлуката на професорот Ванчо Ѓорѓиев да го прекине својот ангажман како член на Комисијата од страна на Владата или било која нејзина институција.

Поаѓајќи од начелото на целосна независност и слобода во работата на Комисијата, секој член на нашиот дел од Комисијата има право да донесе одлука во врска со понатамошното учество.

Во случајот за професорот Ванчо Ѓорѓиев ја информираме јавноста дека само пред една недела професорот Ѓорѓиев го потпиша со слободна волја договорот за продолжување на неговиот ангажман како член на Комисијата.

Сметаме дека со тонот, инсинуациите и тајмингот избран да се пласираат невистини, професорот Ванчо Ѓорѓиев, си дозволи да го искомпромитира сопствениот научен интегритет и да пласира политички пораки кои немаат никаква врска со реалноста и работата на Заедничката мултидисциплинарна експертска комисија за историски и образовни прашања на Македонија и Бугарија.

Со ова соопштение укажуваме на овие непобитни факти, ја почитуваме неговата одлука и се заблагодаруваме за неговиот досегашен ангажман.

притисни ентер