Дебата „Како до праведно оданочување“

По кратка пауза, во јавноста продолжи дебатата за најавените можни промени во даночниот систем. Експертите и понатаму апалираа да не се брза со одлуките.

Месечните примања од илјада евра, не се луксуз за нашиот животен стандард, смета Оливер Митов од Центарот за правни истражувања и анализи. На денешната јавна дебата „Како до праведно одданочување“, учесниците апелираа до Владата даночната реформа да претходи на суштински анализи.

Доколку не се направат добри анализи, би можеле да имаме несакани ефекти, кои би удриле на најранливите, сметаат невладините.
Најпрво би можело да се удри на данокот на капитал, смета даночниот експерт Славко Лазовски.

Сепак кај нас се води дебата само за персоналниот данок, а сите останати ќе останат исти, изјави вицепремиерот Анѓушев.
Што покажуваат статиските - Во соседна Албанија има три стапки, за кои првата е 0. Односно за приходи до 232 евра, воопшто не се плаќа. За месечни примања од илјада евра , стапката е 13%, а за приход од над илјада евра, стапката изнесува 23%.
Инаку Шведска во Европа е земјата каде граѓаните се даночат најмногу. Во моментов највисоката стапка изнесува 61,8 проценти. А во Данска 50%.

Учесниците на дебатата велат, во Данска, можеби стапката е висока, но граѓаните гледаат бенефит од нивните пари. Најважно е, велат граѓаните да знаат каде им одат нивните пари- само така ќе се натерале да плаќаат повисоки даноци.


притисни ентер