Дали здравствениот кадар, полицајците и војниците се доволно заштитени?

Кубурат ли со основната заштитна опрема оние кои се во првата борбена линија против коронавирусот ?

Црвениот аларм светна откако заразата се појави и кај луѓе кои се здравствени работници, полицајци, но и припадници на армијата..

Здравствените работници им се потребни на граѓаните повеќе од било кога до сега, велат од самостојниот синдикат за здравство фармација и социјална заштита. Од таму апелираат до менаџерските тимови на сите здравствени установи максимално да се придржуваат на мерките за превенција, особено за оние вработени кои се во дирктен контакт со пациентите.

Дел од лекарите пак сами се снаоѓаат при набавката на маски и дезинфекциски средства, велат од Здружението на матични лекари.

Полицајците  се оние кои ги спроведуваат мерките, како полицискиот час и  задолжителниот карантин и самоизолација, но дел се и на терен во кризните подрачјапоради што се во директен контакт со граѓани меѓу кои има и потенцијално заболени.Од Македонскиот полициски синдикат велат дека полицајците не се доволно заштитени и апелираат до МВР да им ги обезбедат основните средства. Од синдикатот се заблагодаруваат и на неколку македонски компании кои се вклучиле во изработка и донација на маски за полицијата.

Од МВР велат првиот јавен повик за набавка е веќе завршен и на него се јавиле повеќе од 80 економски оператори со кои биле склучени поединечни договори.

“Врз основа на тие договори дел од средствата за дезинфекција се веќе пристигнати во магацините и истите се во фаза на дистрибуција до сите организациски единици на територијата на Македонија, а останататата заштитна опрема се очекува да пристигне во најкраток период и истата веднаш ќе биде ставена на располагање на полициските службеници.” - Велат од МВР.

Од Генералштабот на АРМ велат дека засега ја имаат потребната опрема за оние кои се најизложени, како што  се војниците во подрачјето на Дебар, но и дека постојано им пристугнуваат донации за да се опремат и останатите кои не се во првата линија.

притисни ентер