Прилеп се подготвува за карневалот „Прочка 2020“

Прилеп на големо се подготвува за карневалот Прочка 2020 единствен на овие простори на кои подеднакво учествуваат и традиционални и современи маски.

Во сабота и на денот проштени поклади ќе продефилираат околу 1000 учесници од повеќе балкански земји меѓу кои годинава по подолга пауза и ќе има и групна маска од Грција.

Од здружението „Прилепски мечкари“ велат карневалот ќе заврши на 2 март со  заеднички ручек посно гравче во манастирот „Свети Ѓорѓија“.  А нивна определба е традиционалната прилепска маска  да биде заштитена и од страна на УНЕСКО.

Карневалот  велат организаторите е како виното. Колку е постар толку е поубав, а традицијата предизвикува особен интерес  кај младите.

Во детскиот дел  од манифестацијата ќе има 15 групни маски од Прилеп и Крушево.

Во рамките на четирите карневалски денови ќе биде отворена изложба на рачно изработени маски а ќе биде организиран и карневалско музички маскенбал. 

притисни ентер