Следната недела Словенија ќе излезе од политичката криза

Следната недела, политичката криза во Словенија може да биде разјаснета,  откако премиерот Марјан Шарец поднесе оставка на 27-ми јануари и предложи предвремени избори.

Во вторник, претседателот Борут Пахор ќе одржи средби со лидерите на парламентарните клубови на четирите партии, кои преговараат за формирање на ново владеачко мнозинство за да се избегнат предвремените избори, за можноста да се предложи парламентарен мандат за формирање на нова влада.

Ако Пахор смета дека имаат кандидат кој може да добие половина од поддршката на тајно гласање во парламентот, тој ќе го достави предлогот за нов премиер до крајот на неделата.

Во случај тоа да не се одлучи, претседателот тогаш официјално го известува Собранието. После тоа, ќе има рок од 14 дена парламентарните партии или групата од најмалку 10 пратеници да номинираат нова влада.

Доколку тоа не биде случај, има рок од 48 часа во кој сегашниот состав на парламентот може да одлучи да избере нов премиер со едноставно мнозинство пратеници присутни за време на гласањето, а доколку тој обид не успее, претседателот мора да го распушти парламентот и да распише предвремени избори.

За формирање на ново парламентарно мнозинство и преодна влада се преговарало зад затворени врати во последните неколку недели од страна на Словенечката демократска партија (СДС) на Јанез Јанша, Партијата на современиот центар (СМК) на Здравко Почивалшек, Демократската Нова Словенија (НСИ) на Матеја Тонин и Демократската пензионерска партија на Александра Пивец кои имаат 48 пратеници.

Според медиумите, нивниот најверојатен кандидат за нов премиер би бил Јанез Јанша, чија партија во сегашниот парламент е најсилна, додека на второ место по бројот на пратеници е Партијата на современиот центар (СМК) Здравко Почивалшек.

Јанша не даде изјави за разговорите последните неколку дена, но рече дека неговата партија е подготвена за предвремени избори.

Почивалшек вчера повеќе пати изјави дека е умерен оптимист дека четирите партии ќе успеат да ги усогласат своите програмски цели, што ќе им овозможи да го прифатат нацрт-идниот договор за коалиција, што ќе го одлучат раководствата и телата на партиите во понеделник и вторник.

На можноста да се формира нова словенечка влада во која Јанша би бил премиер и да доминира десницата, остро се спротивставуваат Социјалдемократите (СД) и помалите леви партии и бараат нови избори, на кои новата влада би ја избрале гласачите.

притисни ентер