И по една година, причините за смртта на пациентот од Ресен и натаму енигма

И по една година од сомнителната смрт на 39-годишниот Ресенчанец, кој почина по операција на хемороиди во Скопје, нема епилог од истрагата, која треба да утврди евентуална лекарска одговорност.. 

И по една година од смртта на 38 годишниот Булент Ибрахим за семејството останува мистерија од што почина нивниот близок. Пред една година Ибрахим беше опериран во приватната ординација „Митановски“ од страна на хирургот Ѕвонко Николовски од приватната болница „Јанита“. По направената интервенција Ибрахим добил компликации и итно бил префрелен во градската болница „8-ми септември“, каде и починал. Од тогаш до денеска не се знае разврската на овој случај. Од обвинителство за канал 5 објаснуваат дека досегашното вештачење не е соодветно затоа што причинско – последичната врска не може да се утврди без извршена обдукација.

„Во насока на утврдување на фактите, јавниот обвинител заедно со двајца технички советници - експерти во конкретната област изврши распит на лекарот кој го изврши вештачењето. Покана за да даде исказ е упатена и до пријавениот. По комплетирање на предметот, ќе биде донесена јавнообвинителска одлука.

Семејството вели дека досега само еднаш биле во обвинителство во ноември и од тогаш нема никаков одговор.

Канал 5 за овој случај разговараше и со доктори од судска медицина кои потврдија дека не смеело во ваков случај кога има индикација за можна лекарска грешка да се дозволи од страна на докторите од „8ми септември“ да не се однесе починатиот на обдукција.

притисни ентер