Кинескиот ровер наиде на чуден камен на темната страна на Месечината (ВИДЕО)

Кинескиот лунарен ровер „Јуту-2“ откри д релативно млади карпи за време на неодамнешните истражувања на темната страна на Месечината.

Роверот од мисијата Chang'e-4 ги прикажа расфрланите карпи со посветла боја за време на лунарниот ден на 13-та мисија, во декември 2019 година, соопштуваат од кинеската вселенска агенција.

Примероците, кои се доста различни од оние што веќе ги проучувал роверот, би можеле да го заокружат увидот на тимот за геолошката историја и еволуцијата на областа во кратерот „Фон Корман“.

Поблиската проверка на карпите од страна на тимот на роверот откри мала ерозија, која на Месечината е предизвикана од микрометеорити и огромни промени на температурата во текот на долгите лунарни денови и ноќи. Таа аномалија сугерира дека фрагментите се релативно млади. Со текот на времето, карпите имаат тенденција да еродираат во почвата.

Релативната осветленост на карпите, исто така, посочи дека тие можеби потекнувале од област многу различна од онаа што ја истражува Јуту-2.

Chang'e-4 направи историско, прво нежно слетување на темната страна на Месечината во јануари 2019 година. Фон Карман, кратер широк 180 километри, е стар околу 3,6 милијарди години. Лава го поплавила повеќе пати од формирањето, оставајќи ја површината релативно мазна и темна. Самиот кратер лежи во сливот на Јужниот Пол-Ајткен, уште помасивен и постар кратер.

Дан Мориарти, соработник на постдокторската програма на НАСА во Центарот за вселенски летови Годард во Мериленд, рече дека големината, формата и бојата на карпите даваат индиции за нивното потекло.

„Бидејќи [карпите] сите изгледаат прилично слични по големина и форма, разумно е да се претпостави дека сите би можеле да бидат поврзани“, рече тој за Space.com. "Chang'e-4 слета на вулканска базалтна лепенка, а тие вулкански материјали се многу потемни од нормалната лунарна висорамнинска кора. Ако овие карпи се навистина посветли од почвата, тоа би можело да значи дека тие се составени од повисока компонента на светли, висорамнински материјали од околните почви богати со вулканска почва “.

Мориарти истакна дека сликите од карпата со поголема резолуција ќе дадат повеќе информации. „Ако карпата има појава на многу хетерогени фрагменти„ заварени “заедно, ова би укажувало на реголитска распосфера," која се формира со огромна топлина под метеоритско влијание, рече тој. „Ако карпата се појави покохерентна, тогаш може да биде примарна кора од карпа ископана од ударот“.

Кина неодамна објави огромна група на податоци и неверојатни слики од ландерот Chang'e-4 и Rover Yutu-2. Сепак, објавувањето не содржи податоци од 13-ти ден, што значи дека сликите со висока резолуција на овие интригантни примероци сè уште не се јавни.

притисни ентер