Поради коронавирусот , Кина го одлага Азискиот економски форум

Поради епидемија на коронавирус, кинеските власти решија да го одложат Азискиот економски форум (АЕФ) закажан за 24-27 март во градот Боао на јужниот кинески остров Хаинан, објавија медиумите.

Форумот „Боао“ е наречен „Давос на истокот“ и е важна платформа за потпишување важни договори и координирање на ставовите помеѓу деловните и владините претставници од многу земји во регионот.

Форумот се одржува од 2001 година, а кинеската влада внимава на организацијата, бидејќи тоа помага да се интензивираат меѓународните контакти на Пекинг, да се зајакне улогата на Кина на глобалната политичка и економска арена и да се поддржи принципот на концептот на „хуманост со заедничка судбина“ пропагиран од кинеските власти.

Во последниве години, овој форум стана важен мост што ја поврзува Кина со светот.

Организацискиот комитет на АЕФ сè уште не коментира за одложувањето на настанот и не прецизира можни датуми за одложувањето.

притисни ентер