Кина бара од излекуваните од коронавирус да даваат крвна плазма

Здравствените власти на Кина побараа од излекуваните пациенти од коронавирус да донираат крв за да извлечат плазма за лекување на пациенти кои се во сериозна состојба.

Фармацевтските лаборатории се во процес на развивање на третман и процедура за вакцина од болеста, од која се заразени повеќе од 70.500 луѓе и однесе најмалку 1.770 животи во Кина.

Плазмата на излекуваните пациенти содржи антитела кои можат да помогнат во намалувањето на вирусното оптоварување на сериозно болните пациенти, изјави претставник на Националната здравствена комисија на прес-конференција.

„Ги замолувам оние што се излекувале да дадат плазма, што ќе им даде надеж на сериозно болните“, рече Гуо Јанхонг.

Единаесет хоспитализирани пациенти во Вухан, во фокусот на епидемијата, добија трансфузија на плазма минатата недела, според Сон Јанронг од биолошкиот центар на Министерството за наука и технологија.

„Едниот од нив е веќе дома, другиот може да си оди, а останатите се на пат кон заздравување“, додаде таа.

Повикот за плазма беше направен откако државната лабораторија објави позитивни резултати од клиничкото испитување во болницата во Вухан.

Кинеската национална биотек групација во својот пост на WeChat гарантира дека пациентите кои добиле трансфузија од плазма за „24 часа ја подобриле нивната состојба“.

„Клиничките тестови покажаа дека трансфузиите со плазма од луѓето кои се излекувале се безопасни и ефикасни“, додаде Сон.

Донаторите ќе бидат подложени на тестирање за да се осигурат дека не можат да го пренесат вирусот, рече Ванг Гиаканг, шеф на клиничката болница во Универзитетот во Пекинг.

Во Женева, директорот на програмата за итни случаи во Светската здравствена организација (СЗО) Мајкл Рајан објасни дека употребата на плазма од поранешни пациенти се покажала ефикасна за некои болести и истакна дека овој метод не е секогаш успешен.

„Треба да разгледаме како да го искористиме, од што најмногу може да имаат корист пациентите и во кој момент“, рече тој на прес-конференцијата во Женева.

притисни ентер