На бумбарите им се заканува исчезнување поради климатските промени

Бумбарите, едни од најважните опрашувачи во природата, во моментов се загрозени бидејќи нивниот број драстично се намалува.

Според новата студија, овие инсекти многу поретко се среќаваат од порано - во Северна Америка, тие се двојно поретки во сите области во однос на 1974 година. Тие се специјализирани за ширење на полен и опрашување на многу видови растенија, вклучително и земјоделски производи, како домати, боровинки и тиквички, пренесува National Geographic.

Неколку порано вообичаени видови на бубачки исчезнале од многу области каде што можеле да се видат и биле истребени од овие места.

Во новата студија, објавена во списанието Science, истражувачите користеле комплексен процес за да утврдат дали климатските промени се виновни за намалувањето на бројот бубачките.

Научниците го испитале присуството на 66 видови на бумбари на два континента и откриле дека во области што станале потопли во последните години или каде се пријавени екстремни температурни промени, ретко може да се забележат . Во Европа, нивниот број опадна за 17 проценти од почетокот на 20 век.

Според научниците, „климатскиот хаос“ е главниот виновник за намалувањето на бројот на бумбарите.

„Овој пад се должи на тоа што видовите се принудени да издржат температури што порано ги немало. “, вели водечкиот научник во студијата Питер Сорој, од Универзитетот во Отава, кој посочува дека исчезнувањето на  бумбарите во одредена област значи дека тие или се преселиле или изумреле.

Последните пет години беа најтопли во последните 14 децении.

Фактот дека бројот на бумбари е намален е сериозен проблем за животната средина, бидејќи нивните можности за опрашување ги бараат многу растенија.

Плус, постои економски проблем - според некои проценки, бумбарите придонесуваат со повеќе од 15 милијарди долари во американската економија со опрашување на обработливото земјиште.

Климатските промени не се единствениот фактор што придонесува за падот на бројот на инсектите. Загрозени се и од неониотиноиди, пестициди кои се многу токсични за сите видови пчели, како и со уништување на живеалиштата со претворање на одредени диви области во обработливо земјиште, ширење патогени и ослободување на не-домородните пчели кои се доведени во специфични области заради опрашување.

притисни ентер