На донаторската конференција за Албанија се собрани вкупно 1,15 милијарди евра

На Меѓународната донаторска конференција за Албанија се собрани 1,15 милијарди евра, објави комесарот за проширување Оливер Вархељи.

Собрани се 1,15 милијарди евра на Меѓународната донаторска конференција ,,Заедно за Албанија’, објави комесарот за проширување. Оливер Вархељи.

Како претседател на донаторската конференција спонзорирана од ЕУ во Брисел, Оливер Варјељи рече дека може гордо да заклучи дека се собрани 1,15 милијарди евра за да се помогне во обновата на Албанија по земјотресот.

Албанскиот премиер Еди Рама изјави денеска дека дури и во неговите најлуди соништа, не очекувал дека ќе се собере толку голема сума пари на меѓународната конференција за да се намалат ефектите од минатогодишниот земјотрес во Албанија.

„Ова е надвор од мојата најлудата фантазија“, рече Рама на крајот на конференцијата, што се одржа во Брисел.

притисни ентер