Над илјада апликации на мобилните откриваат информации без знаење на корисникот

Откриено е дека повеќе од 1000 апликации преземаат податоци од мобилните телефони, дури и ако не сте им дале дозвола.

На пример, апликација за следење на „оние денови“ кај жените сподели чувствителни информации со Фејсбук, како и со други компании. Слично на овој случај, апликациите дизајнирани да ги спречат автоматизираните повици ги споделуваат податоците за корисниците со компаниите за аналитика, соопшти Cnet.

Секогаш кога некој уред испраќа податоци, сообраќајот и поврзаноста се снимаат. Вашата локација е снимена кога ќе ја проверите временската прогноза, а истите овие информации можат да бидат испратени до огласувачите.

Истражувачите имаат алатка да видат ваков вид на поврзаност. Потоа ги анализираат за да дознаат колку податоци се испраќаат и каде. Обично, овој вид на анализа на сообраќајот на податоци преку интернет обезбедува преглед на она што се случува на јавните мрежи преку Wi-Fi. Сепак, во последниве години, истражувачите ја пренесоа анализата на нивните мобилни телефони, за да видат какви апликации за податоци ги преземаат од мобилниот телефон на корисникот и што испраќаат.

Кога „погледнале“ внатре, откриле дека многу апликации испраќаат податоци што го надминува она за што луѓето се согласиле.

"На крајот, останувате со политика за приватност која е всушност безначајна затоа што не опишува точно што се случува. Единствениот начин да одговорите на тоа прашање е да видите што прави апликацијата со тие податоци", вели Серж Егелман, директор за истражување на приватноста на Меѓународниот институт за компјутерски науки.

Понекогаш, податоците само им се предаваат на огласувачите, кои мислат дека можат да ги користат за продажба на производи. Информациите за локацијата на мобилниот телефон можат да бидат „златен рудник“ за огласувачите за да знаат каде се наоѓаат луѓето во одредени периоди. И, исто така, податоците добиени преку апликациите можат да одат до владините служби користејќи технологија за да истражат информации за луѓето. Неодамна, Вол Стрит Џурнал објави дека владините агенции користат такви информации за да ги следат имигрантите.

Овие истражувачи откриваат скриен свет на следење на податоците, што предизвикува загриженост за тоа колку луѓето всушност даваат информации за себе, дури и без да знаат.

Дали Штрафах прв пат започна да го анализира интернет сообраќајот во 2017 година додека работел за „Гардијан“, компанија за безбедност на мобилни телефони што ја основал.

Дури и со исклучен GPS на мобилниот телефон, Штрафах открил „дупки“ што овозможуваат да се следат податоците, како што е собирање на информации за локација кога мобилниот телефон е поврзан на Wi-Fi мрежа.

Големината на проблемот излезе на виделина кога беше откриено дека AccuWeather, популарната апликација за временските услови, испраќа информации за локацијата на корисниците, дури и кога опцијата за споделување на локацијата е исклучена.

Според Штрафах, ова за него ја преминало линијата од „ова е проблем“ до „ова мора веднаш да запре“.

AccuWeather не одговорил на барањето за коментар.

Штрафах откри дека скриеното следење локација, како што е од AccuWeather, е еден од најголемите проблеми со приватноста на апликациите. Луѓето даваат дозвола за апликации за целите што им се потребни, како на пр. пронаоѓање на најевтината бензинска пумпа во областа, но тие не сфаќаат дека во позадината информациите се споделуваат со брокерите на податоци.

На Меѓународниот институт за компјутерски науки на Универзитетот во Беркли, Серж Егелман води тим од околу 10 истражувачи во лабораторијата, кој користи повеќе прилагодени мобилни телефони со Android, програмирани за пребарување на нови апликации на Google Play Store и откривање на податоци што секоја апликација ги зема од уредот.

Нивната алатка бара нови апликации и ги додава во базата на податоци, и тие се проверуваат на секои две недели во базата на податоци за да утврдат дали е додаден нов софтвер за следење. Егелман објави истражување во 2019 година во кое се опишува како околу 17.000 апликации на Android создаваат постојан запис за активноста на уредот. Повеќе од една година подоцна, вели тој, ништо не се сменило.

притисни ентер