Во Бразил откриен сосема нов вирус , со непознати гени

Научниците неодамна откриле нов, мистериозен вирус чиј геном се чини дека е целосно непознат, односно составен од гени кои никогаш не биле идентификувани.

Yaravirus brasiliensis, именувана по Јара (Iari) - водена кралица во бразилската митологија која потсетува на водна нимфа или сирена, бил пронајден во бразилското вештачко езеро Памбула. Иако не е натприродно битие, вирусот се чини дека е мистериозен како и споменатите легендарни суштества, пренесува Science Alert.

Причината, објаснуваат научниците, е дека вирусот е „нова лоза на вируси заразени со амеби кои имаат енигматично потекло и филогенија (развој на живи суштества)“. Откриле дека повеќе од 90 проценти од генот на yavavirus никогаш не биле евидентирани.

Само шест забележани гени имаа сличност со познати вирусни гени документирани во научни бази на податоци. По пребарувањето на над 8500 јавно достапни метагеноми, научниците не пронашле геном поврзан со јаравирусот.

„Кога ја спроведовме нашата прва генетска анализа, не откривме препознатливи капсидни секвенци или други типични вирусни гени кај јаравирусот“, објаснуваат истражувачите.

Научниците веруваат дека ова би можело да биде првиот изолиран случај на непозната група на вируси или потенцијален вид на гигантски вирус кој некако би можел да се развие во намалена форма.

Студијата под името A mysterious 80 nm amoeba virus with a near-complete “ORFan genome” challenges the classification of DNA viruses  беше објавена во научното списание„БиоРксив“.

притисни ентер