Потребни состојки: 500 г брашно, 1 свеж квасец, 125 мл. млеко, 125 мл. јогурт, 100 гр. сирење со белка, 1 лажиче сол, 1 лажиче шеќер, 1 маргарин, 2 јајца, 1 филџан масло и малку сусам.
Постапка:
Во сад со 125 мл. млако млеко се става 1 свеж квасец и неколку лажици брашно.
Откако ќе стаса квасецот се додава во подлабок сад со 500 гр. брашно.
Потоа се додаваат: 1 јајце, 1 филџан масло, 1 лажиче сол и 125 мл. јогурт.
Се замесува тесто и откако добро ќе се измеси се остава да отстои 10-тина минути.
Тестото се дели на 7 дела и се формираат топчиња.
Од секое топче се сука помала кора.
6 кори се премачкуваат со маргарин и се поклопуваат една врз друга.
Седмата кора се сука поголема и со неа се покриваат останатите кори.
Од сите кори се сука поголема кора.
Кората се сече со нож на растојание од 2 прста од нејзиниот раб.
Потоа се сече на 8 еднакви дела.
Внатрешните 8 дела се сечат на половина и се добиваат 16 дела.
На внатрешните 16 дела се става по малку сирење со белка и се формираат фишеци, односно корнети.
Тие се редат на краевите од тавата премачкана со маргарин.
На правоаголните делови од тестото се става малку сирење со белка и се виткаат во форма на ролат.
Тие се редат исправени во тавата премачкана со масло.
Одозгора се премачкуваат со жолчка од јајца и се поросуваат со сусам.
Се пече во загреана рерна околу 40 минути на 200 степени.