Николовски: Ние сме шампиони во регионот на рекордна искористеност на европските средства од ИПАРД програмата

Генералниот секретар на СДСМ, Љупчо Николовски денеска беше во посета на Прилеп, прилепскиот регион и Кривогаштани каде што се сретна со граѓаните на оваа општина но и со земјоделците од овој крај.

Тој истакна дека досега потпишаните 1.480 договори во висина од околу 32 милиони евра се потврда дека земјоделството ни е на прав пат. Како и дека нашата држава е пример во регионот како треба да се користат средствата од ИПАРД програмата. За тоа потврдуваат голем број компании кои ги користат средствата од оваа програма како голема поддршка за нивниот бизнис.

Во изјава за медиумите во Прилеп тој посочи дека изминатиот период беа остварени бројни средби на територија на целата држава, средби на кои можеа да се слушнат вистинските потреби, сугестии и предлози од страна на граѓаните и земјоделците во однос на земјоделството. Овие средби ги посочи како навистина продуктивни и потребни , а се во насока на нивни интерес.

Тој посочи дека решавањето на статусот на стечајните работници, растот на минималната плата, субвенционирањето на придонесите за плати, растот на платите во низа сектори се дел од законските решенија кои се донесоа и реализираа, а директни придобивки имаат граѓаните. Концептот парите назад кај граѓаните продолжува и во иднина-истакна Николовски.

Ова е првпат нашата држава да не плаќа пенали за неискористување на средствата од ИПАРД програмата и можам да кажам дека сме шампиони во регионот на рекордна искористеност на европските сретства.-истакна Николовски.

Владата предводена од СДСМ изминатиот период покажа дека вистински се грижи за сите граѓани и стои на зборот. Ако зборуваме за тутунопроизводителите можеме да кажеме дека она што го ветивме го исполнивме . Па така во 2016 година ветеното зголемување на субвенциите се реализираше уште со првата реколта. За првата класа 80 денари, за втората 70 денари и за трета 60 денари- посочи Николовски.

Тутунопроизводството е стратешка гранка од која имаме 100 милиони девизен прилив, а го работат над 33 илјади семејства во државата, затоа продолжуваме и понатаму со поддршка на оваа гранка. Денес имаме историски највисоки цени на тутунот ,ако споредиме со 2014 година кога беше 118 денари, па во 2015 година 185 денари, а денеска за само 3 години имаме просечна цена од 221,5 денари.

Продолжуваме и понатаму со поддршката на оваа но и останатите земјоделски гранки, таму каде што е потребно. Со СДСМ земјоделството е на прав пат!, се наведува во соопштението на СДСМ.

Пендаровски: Решението на политички и историски спорови не лежи во идеологиите од 19-от век

Нашиот регион се уште се соочува со нерешени политички и историски спорови што имаат потенцијал да не вратат во деведесетите години на минатиот век. 

Решението за овие проблеми лежи само во надминување на историските митови, излезот сигурно не е во идеологиите од 19-от век за етничка и верска доминација, порача претседателот Стево Пендаровски во видео обраќањето на Генералното Собрание на ОН.

– Како мала држава во југоисточна Европа, внесовме дополнителна стабилност во регионот решавајќи, со посредство на ОН, еден комплексен спор со нашиот сосед Грција. Сега договореното го спроведуваме во добра верба, од што корист ќе имаат и нашите две држави, но и регионот во целина. Истовремено, подготвени сме, сите отворени прашања да ги решаваме низ дијалог на рамноправни субјекти, за што значаен пример е Договорот за добрососедство и соработка со нашиот сосед Република Бугарија, истакна Пендаровски во видео-пораката на Генералната дебата на 75-та сесија на Генералното Собрание на Обединетите Нации, што годинава поради пандемијата од КОВИД-19, се одвива без физичко присуство на светските лидери во седиштето на Обединетите Нации во Њујорк.

Пендаровски потенцира дека наместо постојниот статичен поредок настанат по Втората светска војна, потребен ни е функционален и динамичен систем на споделени правила и принципи во кои веруваме, прилагодени на новото време, нагласувајќи дека 2020-тата треба да биде пресвртна година за сите нас.

– Неопходен ни е нов модел на активен, инклузивен мултилатерализам, препознатлив по солидарноста меѓу нациите и хуманоста меѓу луѓето. Во овој контекст, една од големите задачи на Обединетите нации е да ни помогнат да го задржиме фокусот и да ја држиме будна колективната свест и совест за глобалното добро,

Пендаровски нагласи дека оваа 2020-та година е несомнено една од најтешките години која ја живее човештвото во поновата историја, при што пандемијата за само неколку месеци, освен што однесе безмалку еден милион човечки животи, остави длабоки последици во речиси секоја сфера од нашето живеење, за што ќе ни бидат потребни години додека целосно закрепнеме.

– КОВИД-19 предизвика тектонски промени во поредокот кој го знаеме, но, ни овозможи и реален увид во националните капацитети на јавното здравје за справување со кризи од планетарни димензии. КОВИД-19 е само уште една во целиот спектар од кризи со кои се соочуваме како човештво и ниту една од нив не е целосно изолирана од другите. Здравствената криза е истовремено и економска и социјална бидејќи предизвикува сиромаштија, а, сиромаштијата е плодна почва за екстремизам и конфликти, истакна Пендаровски.

Тој порача дела конфликтите ги загрозуваат човековите права и слободи и предизвикуваат хуманитарни катастрофи и бегалски бранови, а овој вител на кризи и закани генерира страв, неизвесност и недоверба и ги поларизира односите меѓу државите, но, и внатре во државите, и конечно, го поткопува мултилатерализмот, кој денес ни е повеќе од потребен.

– Кога се во прашање нашите заеднички цели, дозволете ми да потсетам на зборовите на поранешниот Генерален секретар Даг Хамаршелд кој рече: Целите на Повелбата се израз на универзално споделени идеали што не можат да потфрлат; но, ние, луѓето, можеме да потфрлиме во нивното исполнување. Со други зборови, нашата организација може да биде ефикасна онолку колку што државите-членки тоа ќе и го дозволат. Затоа, за да го пребродиме овој период неопходна ни е солидарност меѓу државите што нема да се рефлектира само на здравствен план. Мора да бидеме солидарни и во поглед на иднината која треба заеднички да ја изградиме, додаде шефот на државата.

Тој нагласи дека трагедијата предизвикана од КОВИД-19 не би смеела да се користи за кревање на геополитички тензии и зајакнување на геополитичкиот натпревар меѓу големите сили.

– Науката мора да остане настрана од логиката на профитот, но, и од разорното дејство на пропагандата и дезинформациите. Политиките фокусирани на брзи резултати секогаш имаат краткорочен ефект. Ако кризите ги третираме изолирано една од друга, само ќе ги ублажуваме симптомите без да го излечиме човештвото. Затоа е неопходен интегрален пристап, рече Пендаровски во обраќањето.

Според него, пандемијата е можност и за преструктурирање на економиите, технологиите и начинот на живот, во согласност со принципите на одржливиот развој.

– Сиромаштијата нема да ја искорениме само со краткорочна финансиска помош за најсиромашните, туку, преку системско оспособување на тие луѓе да имаат достоинствен живот и еднакви можности да работат, да заработат, да формираат семејства. Ако постапиме спротивно на ова, јазот меѓу сиромашните и богатите ќе се продлабочува, а нееднаквоста ќе продолжи да се пренесува од една генерација на друга, додаде македонскиот претседател.

Тој потенцира дека надоаѓа и нова генерација на нееднаквости поврзани со образованието, технологијата и климатските промени, што сигурно ќе предизвика нови, големи поделби во општествата, што ќе биде видлеиво кај младите.

– Додека едни, разочарани од бесперспективноста, ги напуштаат своите држави, други бегаат кон инстантни задоволства и површни вредности. Државите-членки мора да продолжат да се залагаат за универзално образование за сите, бидејќи токму образованието е најмоќниот гарант на човековите права и слободи, истакна Пендаровски.

Тој потенцира и дека 25-годишнината од Светската конференција за жени, не потсетува дека е нужно да продолжиме да работиме на намалување на нееднаквоста меѓу мажите и жените што е се уште реалност на многу места во светот, додавајќи дека „треба да ја јакнеме во континуитет толеранцијата кон различните животни стилови и да ги штитиме овие групи од, за жал, широко присутното насилство врз нив".

– Нашиот економски и техничко-технолошки развој мора да стане климатски неутрален. При тоа, треба да се фокусираме на развој и поддршка на иновативните еколошки пристапи и одржливи развојни стратегии. За жал, за да ги санираат економските штети од пандемијата, многу влади и компании веќе прават компромиси на сметка на еколошката и климатска агенда. Со тоа само го штитат неодржливиот економски модел на развој втемелен врз фосилните горива и користење на недоволно платена работна сила. Ако се надеваме дека новите технологии можат и понатаму да бидат придружувани од нашите стари навики, само ќе ја влошуваме состојбата. Мора да учиме, да стекнуваме нови, одржливи навики што ќе бидат адекватни на новите технологии, додаде Пендаровски..

Тој во обраќањето нагласи дека на сите ни е јасно оти времето за акција е многу кратко и остануваат само уште 10 години за реализација на амбициозната Агенда 2030.

– И пред пандемијата имавме потешкотии да имплементираме некои од нејзините клучни цели. А сега, за нивна реализација мора истовремено да ги ублажиме и економските и социјални последици од пандемијата која сеуште трае. За да победиме во оваа трка со времето, наместо половични мерки што само ги одлагаат последиците, потребни се храбри и долгорочни солуции за кои е јасно дека ќе ги надживеат владите што ги донеле, нагласи шефот на државата.

Според Пендаровски, промоцијата на мирот и превенцијата на конфликти, во согласност со Повелбата на Обединетите нации и со принципите на меѓународното право, немаат алтернатива, пшосебно во услови кога тероризмот и насилниот екстремизам се закани за сите нас.

– Република Северна Македонија се приклучува кон повикот на Генералниот секретар за глобално примирје и целосно почитување на меѓународното хуманитарно право во овие вонредни околности. Мојата земја, во рамки на своите можностите, е активен учесник во мировните мисии на ОН, но и во рамките на регионалните организации како ОБСЕ, Европската Унија и во мисиите на Северноатлантската алијанса. Во овој контекст, ги поддржуваме напорите за нов договор за контрола на нуклеарното вооружување и сметаме дека настојувањето на нашите стратешки партнери во него да се вклучат и новите нуклеарни сили е важен придонес кон поголема ефикасност во спречување на нова трка за вооружување, потенцира Пендаровски.

Според него, многу е важно инвестициите да не се сведат на вложување само во економиите.

– Демократијата, за која по крајот на Студената војна бевме уверени дека нема реална алтернатива, денеска е под жесток напад на популистички и авторитарни тенденции. Доколку сакаме да ја задржиме моралната супериорност на демократијата во однос на другите модели на политичко управување, мораме да инвестираме во неа, особено меѓу младите генерации. Во таа смисла, еден од фундаменталните предизвици пред нас е да вложуваме во едукацијата за демократските вредности за да ги потиснеме разбудените радикални идеологии, како неофашизмот, ултранационализмот и расизмот. Тоа е задача за државите и формалното образование, но, не помалку и за системот на неформалното образование, како и за граѓанското општество, додаде Пендаровски.

Според него, предуслови за да се постигнат поставените цели се ефективна меѓународна соработка и глобална солидарност за што ни се неопходни Обединетите нации, реформирани и прилагодени на новата реалност.

– Со сите свои недостатоци, оваа организација останува единствената вистински глобална, неутрална и легитимна платформа за соработка. Во однос на потребата за нејзина темелна реформа, предизвиците пред кои сме сите исправени можат да се решат само со повеќе, не со помалку мултилатерализам, кој освен владите и државите ќе го вклучува и приватниот сектор, меѓународните владини и невладини организации, академските установи и здруженијата на младите, жените и маргинализираните, кои со право бараат вистина, правда и еднаквост, рече Пендаровски.

Тој порача дека во духот на мултилатерализмот, Македонија ќе продолжи да ги исполнува своите меѓународни обврски и да ја поддржува работата на Обединетите нации и нејзините специјализирани агенции во креирање и спроведување на јавни политики за прашања од глобално значење.

– Од нашите одлуки денес, во екот на пандемијата, зависи како ќе изгледа нашиот свет, по пандемијата. Ова е ретка можност, поддржувајќи ја светската организација и поддржувајќи се меѓу себе, да направиме чекори кон создавање помирен и поправеден свет во кој ќе биде обновена вербата во хуманизмот, слободата, солидарноста и почитување на човековото достоинство. Јасно е дека само ако вложуваме во Обединетите нации ќе успееме да изградиме подобар свет и за сегашните и за идните генерации, истакна претседателот Пендаровски во обраќањето пред Генералното собрание на ОН.

Маричиќ се сретна со новиот европамбасадор Гир: ЕУ ќе биде партнер во спроведување на реформите за владеење на правото

Министерот за правда Бојан Маричиќ денеска се сретна со новиот амбасадор и шеф на Делегацијата на ЕУ во Македонија, Дејвид Гир.

Посакувајќи му топло добредојде на новиот евроамбасадор, министерот Маричиќ истакна дека клучните реформи во поглед на евроинтеграциите на Македонија се наоѓаат токму во ресорот правда и дека поддршката од ЕУ ќе биде мошне значајна за европеизација и трансформација на земјата.

На средбата се дискутираше и околу подготовките во Министерството за правда за почетокот на преговорите и отворањето на Поглавјето 23: Правосудство и фундаментални права.

Маричиќ истакна дека правдата е најголем приоритет за граѓаните и дека најголемите очекувања се токму во оваа област: Зголемување на ефикасноста, транспарентност и етика во постапувањето на судовите и обвинителствата.

Владеењето на правото, изградба на непристрасен, објективен и ефикасен правосуден систем ќе бидат во фокусот на вниманието за време на неговиот мандат, истакна Маричиќ, кој дополни дека во сите процеси и најавени реформи во правосудството и владеење на правото, ЕУ ќе биде партнер во спроведување на реформите, соопшти Министерството за правда.

Шахпаска се сретна со претставници на синдикатите и работодавачите

Во Мининистерството за труд и социјална политика  Министерката Шахпаска  одржа работна средба со претставници од репрезентативните, нерепрезентативните синдикати и  претставници на работодавачите.

На средбата се дискутираше за продолжување на процесот на подготовка на Законот за работните односи при што Министерката Шахпаска побара активно вклучување на сите чинители засегнати од законското уредување на прашањата кои ги регулира овој Закон. Таа додаде дека следните работни среди ќе бидат надополнети и со претставници на невладиниот сектор и стопанските комори. Притоа, таа присутните претставници ги запозна со содржината на програмата на Владата, а која е поврзана со Законот за работни односи.

„Она на кое што ќе работиме периодот пред нас се уредување на прашањето во врска со сезонската работа, флексибилното работно време, родителското отсуство, работата од дома работата од далечина, договорите на определено време и други прашања важни за унапредување на позитивното законодавство, а ќе обезбедат флексибилност и сигурност на работните места“, посочи Шахпаска.

Во овој процес ќе бидат вклучени и експерти од трудово право и Меѓународната организација на трудот, со цел добивање на експертско мислење за усогласеноста на Законот со директивите на ЕУ и Конвенциите на МОТ.

На крајот од работната средба сите страни се согласија на поинтезивна работа и средби во периодот кој следува ,со цел побрзо заокружување на содржината на новиот Закон за работни односи,се наведува во соопштението на МТСП.

притисни ентер