Индија ја претстави жената- робот која ќе оди во вселената (ВИДЕО)

Индиската вселенска  агенција (ISRO) го претстави  необичниот робот што треба да оди во вселената подоцна оваа година, како дел од пробната беспилотна мисија.

Неговите експерти се надеваат дека овој робот ќе им биде од голема помош на астронаутите во вселенската мисија ,,Гаганијан”, што е закажана за декември 2021 година. Пред тоа,  ќе бидат испратени две беспилотни мисии: едната во декември оваа година, а другата во јуни 2021 година.

Роботот го добил името Вајо Митра (што на јазикот санскрит значи пријател во вселената) и е дизајниран да извршува различни функции, вклучително и да одговара на прашања од космонаутите и операции во рамките на системот за поддршка на живот.

притисни ентер