Штрајкувачите го затворија музејот Лувр во Париз (ВИДЕО)

Најпосетуваниот музеј на светот , Лувр е затворен утрово со одлука на синдикалниот центар поради штрајк против пензиската реформа на француската влада.

Повеќе стотици демонстранти го блокираа влезот во Пирамидата, стаклена зграда на влезот во музејот.

Тие носеа знамиња, извикуваа против пензиските реформи и ги повикаа туристите да им се придружат.

„Туристи со нас!“, Извикуваа демонстрантите, но туристите, претежно од странство, не ја делеа солидарноста со француските работници, покажувајќи огорченост , па дури и навреда.

Лувр најави дека парите ќе им ги врати на луѓето кои веќе купиле билети, и не ја исклучи можноста музејот да биде отворен во попладневните часови доколку штрајкувачите решат да ја прекинат опсадата.

„Нашата мобилизација е дел од борбата на сите штрајкувачи во земјата за достоинствен живот, како во приватната така и во јавната сфера“, напишаа синдикатите.

Генералните штрајкови против пензиските реформи трае од 5 декември.

Лувр  минатата година бил посетен од 9,6 милиони луѓе, што е намалување во однос на 2018 , кога бил посетен од 10,2 милиони туристи.

притисни ентер