Заменик министерот Макрадули во посета на Кавадарци

Борбата за здрава животна средина е еден од приоритетите, порача заменик министерот за животна средина и просторно планирање Јани Макрадули.

Тој денеска беше во посета на Кавадарци, каде разговараше со кавадаречкиот градоначалник Митко Јанчев за проектите со кои општината има аплицирано и добиено пари од Министерството.

-Ме радува што заеднички соработуваме во зачувувањето на здравата животна средина, но и намалувањето на аерозагадувањето,  како еден од најголемите предизвици што постои во Република Северна Македонија. Денеска во рамки на имплементацијата на планот за чист воздух, ќе ги посетиме училиштата каде се врши замената на еколошките извори и замената на нафта со уреди на струја. Она што сакам да го нагласам е дека ова не само што е добро за децата кои учат таму, туку тоа значи и заштеда на пари, рече Макрадули.

Со енегетската ефикасност, додаде, некаде заштедите можат да дојдат и до триесетина проценти.

-Во една заедничка борба, како што тоа треба да го прават општините заедно со централната власт, ќе успееме да се справиме со предизвиците за заштита на животната средина, нагласи Макрадули.

Јанчев изрази благодарност до Министерството и потсети за кои проекти станува збор. Се работи, како што кажа, за намалување на аерозагадувањето, менување на системот за греење во училиште и градинка со еколошки грејни тела, за што беа издвоени над пет милиони денари. Тука е и проектот за енергетската ефикасност,  за која се добиени милион и 800 илјади денари, за неколку училишта. Градоначалникот потсети и на проектот за завршување на колекторскиот систем.

Прашан за коментар за реакциите на неготинци за изградбата на депонија за индустриски неопасен отпад, Макрадули рече дека во државата мора да се направи систем за третирање на отпадот. Целта на сите вакви системи, нагласи, е да биде добро и за заштитата на животната средина, но и отпадот да се третира, а не да се расфрлува наоколу.

-Будно следиме и согласно на нашите законски обврски, ја контролираме оценката на влијание врз животна средина што е презентирана на јавна расправа. Наша задача е да инсистираме на користење на најдобра пракса и техники кои постојат, за да не се влијае штетно врз животната средина. Во овој момент не е ништо конечно, начинот на продажба или начинот на целиот концепт што е направен, е предмет и на разгледување од страна на државното правобранителство. Во овој момент нема опасност за никој и тоа е еден процес кој не може да се случи преку ноќ, дециден беше Макрадули во изјава за медиумите. /МИА

СОНК: Иницијативата на ректорите за формирање нов синдикат е скандалозна и противзаконска

 Иницијативата на ректорите на универзитетите за формирање нов синдикат на вработените на универзитетите е скандалозна, спротивна на Законот за работни односи .

Каде не се дозволува мешање на работодавачите во однос на организирање и дејствување на синдикатите, а скандалозна е и од аспект на меѓународните конвенции кои ги регулираат овие проблематики, оценуваат од Синдикатот на вработението во образованието и науката – СОНК.

Јаќим Неделков претседателот на СОНК на денешната прес – конференција, истакна дека тезата за потребата за формирање на ваков синдикат бил наводно за да може да се земе зголемувањето на платите во високото образование за 10 проценти, што СОНК, вели, со макотрпни преговори го договори со Министерството за образование и наука – МОН минатата година, е ноторна лага од аспкт што СОНК е единствен репрезентативен синдикат за дејноста образование, наука и култура. Тој го приложи и решението за репрезентативност на СОНК потпишано од поранешната министерка за труд и социјална политика Мила Царовска во јануари лани, кој им дава полно право да преговараат и да договараат политки за зголемување плати во високото образование.

Според него, можни се неколку опции зошто тоа се прави, како оставање простор синдикатите да се занимаваат сами со себе одреден период, за да помине време до распишување избори кога по основ на закон не ќе можат да потпишат колективен договор на ниво на дејност, со што државата не ќе може да го исплати договореното зголемување од 10 отсто на платите во високото образование.

– Ги повикувам ректорите да прекинат со процедурата за формирање синдикални организации при универзитетите. Со самото нивно мешање во организирање и формирање синдкати прават кривично дело за кое постои веројатност да одговараат – тие или овластени од нив – деканите или генералните секретари. Второ би сакал да го повикам МОН веднаш да пристапи кон потпишување на колективниот договор за високо побразование и наука на гранско ниво. Со тој колективен договор ќе се опфатат сите факултети на национално ниво. Доколку е пресложен овој процес и времето е прекратко, тогаш ги повикувам ректорите на универзитетите да го повикаат СОНК како единствен репрезентативен синдикат во дејноста образование, вклучително и високо образование, да потпишеме колективен договор на ниво на работодавец, на ниво на установа. На тој начин би се надминала состојбата таква кавка што тие ја предвидуваат дека доколку не се потпише колективен договор на ниво на работодавец односно со  ректорите ќе нема зголемување од 10 оттсо на платите, рече Неделков.

Тој изрази стравување од злоупотребување и манипулација на колегите вработени во виското образование да не го добијат тоа што е договорено. Побарале и очекуваат став од министерот за образование, кој во моментов е на службено патување надвор од земјата. Најавија и дека ќе се пожалат до меѓународните организации.

И Независниот академски синдикат (НАкС) вчера реагираше на барањето од ректорите на УКИМ и УКЛО да се формира синдикат на вработените во високото образование, како што од нив побарал министерот за образование и наука на состанок, со цел новоформираниот синдикат да потпише колективен договор со што ќе се овозможи вработените на државните универзитети да добијат 10 проценти повисоки плати од јануари.

РСБСП: Заштитете ги децата кога патуваат, користете соодветно детско седиште

РСБСП со совети и одговори: Зошто треба да користете детско седиште во автомобил?

Секој родител, односно секој одговорен возач треба да преземе се што е во негова моќ да ги заштити децата од повреди и загуби во сообраќајот. Една од најважните обврски на родителите, т.е на возачите е токму обврска за користење на детски седишта за превоз на деца. Иако не постојат прецизни статистички податоци за тоа колку се користат детските седишта во автомобил, сепак евидентен е фактот дека употребата на детските седишта за заштита на децата патници не е на потребното ниво.

Со цел подигање на свеста за поголема употреба на детските седишта, РСБСП со потсетување до возачите за обврските и придобивките од користењето на детско седиште во автомобил:

• Согласно законот за безбедност на сообраќајот на патиштата, во патнички автомобил на задното седиште, смее да се превезува дете помало од пет години, во поставено посебно детско седиште кое за седиштето од возилото е прицврстено со сигурносен појас или на друг соодветен начин. Детето во овој случај треба да биде врзано со сигурносен појас од седиштето.

• Според ЗБСП, во патнички автомобил на предното седиште, смее да се превезува дете до две години, ако возилото нема заштитно воздушно перниче, ако воздушното заштитно перниче е исклучено и ако детето се превезува во посебно детско седиште поставено спротивно од правецот на движење на возилото, при што истото е прицврстено на седиштето на возилото со помош на сигурносен појас со три точки на поврзување. Детето и во овој случај треба да биде врзано со сигурносен појас од седиштето.

• Дете на возраст до 12 години, не сме да се превезува на предното седиште. За деца над 5 години задолжително е користење на сигурносен појас без разлика на тоа што детето седи на задното седиште од автомобилот.

• Според истражувања на релевантни меѓународни организации, во случај на сообраќајна незгода, детските седишта ја намалуваат смртноста кај децата за 50 отсто, а кај бебињата и до 70 проценти.

• Користењето на детско седиште за во автомобил е задолжително за превоз на деца до 5 години независно од тоа со која брзина го управувате возилото и независно од тоа дали учествувате во сообраќај во населено или надвор од населено место.

• Родителите ја избегнуваат употребата на детски седишта во автомобил убедени дека детето е безбедно во нивната прегратка. Станува збор за погрешна перцепција. Во случај на сообраќајна незгода со возило кое се движи со брзина од 50 км/ч, во моментот на судир, предметите и телата во возилото продолжуваат да се движат со иста брзина со кое возилото удрило. Во тој случај, невозможно е со силата на човечката рака детето да се задржи безбедно во прегратката. Силата со која дејствува детето во таква ситуација е еднаква на сила на дејствување на тело или предмет чија маса е до 30 и повеќе пати поголема од масата на детето. Затоа, важно е да се потенцира дека, дете до 5 години, кога се превезува во автомобил, единствено безбедно е да биде ставено во соодветно детско седиште.

• Безбедноста на децата е одговорност на возрасните и без разлика на тоа дали вашето дете се противи или не, без било какви оправдување или изговори, должни сте да ги преземете сите можни работи кои на било кој начин придонесуваат за поголема заштита на децата додека патуваат.

РСБСП 

Милошоски: Работните групи на власта и опозицијата на средба за законот за ЈО до крајот на неделава

 Договорено е работните групи на власта и на опозицијата за законот за јавно обвинителство да имаат средба до крајот на неделава, изјави денеска на прес-конференција во Собранието пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски.

-Во текот на вчерашниот ден имаше координативен состанок на два члена од двете групи, од владејачката и онаа на опозицијата за динамиката за законот за јавно обвинителство, кој како предлог ни беше доставен пред неколку дена. И договорено е да имаме средба на двете работни групи, секоја група со свои забелешки и аргументи, најдоцна до крајот на оваа недела, истакна Милошоски во прес-салата на Собранието.

Тој изрази надеж дека на таа средба ќе има размена на аргументи на конструктивен начин што, како што рече, ќе можат да ги приближат ставовите за еден усогласен, согласно венецијанските стандарди на комисијата, законски текст кој би можеле да го усвоиме со поширок консензус.

Одговарајќи на новинарско прашање, Милошоски рече дека на самата работна средба што би ја имале со колегите од владејачката коалиција, со нивниот правен тим, би ги изложиле своите забелешки, аргументи или одредени аномалии со кои сметаме дека текстот може да се подобри./МИА.

притисни ентер