Руски радар за кого нема невидливи летала и авиони!!!

Во Мордовија започнал да работи новиот радар ОТХ на Воздухопловно- вселенските сили на Русија, „Контејтер“.

-Овој систем може да ги детектира и „невидливите“ авиони на оддалеченост од 3000 километри, изјавил главниот конструктор на радарската станица Михаил Петров.

„Авионите направени со помош на стелт технологијата за нас не се невидливи. Ние секако ги гледаме и следиме на граница од околу 3000 километри“, истакнал Петров, пренесува „Спутник“.

Конструкторот Петров објаснил дека приемната антена на новиот радарски систем го детектира сигналот кој се враќа од Европа,од земјите од Персискиот залив, Кина, Казахстан и така натаму. Сигналот се емитува од центарот за емитирање на неколку десетици километри од радарот. Новата станица применува принцип на одбивање на сигналот од јоносферата.

-Во светот вакви станици не постојат. САД, Велика Британија, Франција ги развиваат ваквите средства, а Кина активно работи на тоа. Но,ваква структура со така моќен софтверски и алгоритамски комплекс нема никаде во светот, навел Петров.

Тој воедно истакнал дека најсложената задача на оваа комплексна опрема е што со обработка на сигналите  може да ги издвојува целите како што се бомбардери, крсторувачки ракети, носачи на авиони. Системот може да следи и мали летала како авиони „Цесна“.

притисни ентер