Протести низ цела Полска за поддршка на судиите (ВИДЕО)

Низ цела Полска се одржуваат собири на солидарност со судиите ,  за кои се вели дека страдаат од зголемен политички притисок и заплашување од владата.

Најголемиот протест се одржа во Варшава пред Министерството за правда. Полските медиуми објавија дека протести се одржале во 105 градови и места, вклучувајќи ги Гдањск и Краков, пренесува АП.

Меѓу демонстрантите беше и судијата Павел Јусчјасин, кој неодамна беше разрешен затоа што ја оспорил реформата во судството, спроведена од владејачката партија Закон и правда.

„Ние судиите не треба да се плашиме. Не смееме да попуштиме на притисоците затоа што нема слободни граѓани и почитувани закони без слободни судови во Полска. “, рече Јусчјасин.

притисни ентер