Вархелји : Целта ми е ширење на економскиот и социјалниот напредок

Новиот европски комесар за проширување и добрососедство ,Оливер Вархелји рече дека неговата цел во следните пет години од мандатот ќе биде ширење на економскиот и социјалниот напредок на ЕУ кон граѓаните на земјите во непосредна близина на Унијата

„Тоа е голем предизвик, со оглед на сложените и различните односи што ги имаме со државите, почнувајќи од Украина преку Србија и Албанија, до Турција, Египет, Мароко и Либија“, рече Унгарецот Вархелји во промотивното видео при денешното преземање на функцијата и почетокот на петгодишниот мандат.

Тој од денеска ја презема функцијата од досегашниот комесар Јоханес Хан , кој останува во ЕК како еврокомесар за буџет и администрација.

притисни ентер