Достапноста до книгите за лицата со оштетен вид води до подобро образование и социјалната интеграција

 Јавна расправа за Договорот од Маракеш, со кој се олеснува пристапот до објавени дела за лицата кои се слепи, имаат оштетен вид или на друг начин се оневозможени да користат печатени материјали.

Расправата се одржа во организација на Националното координативно тело за имплементација на Конвенцијата на ООН за правата на лицата со попреченост при Владата и Министерството за култура.

Во фокусот на дискусијата, како што информира денеска владината прес-служба, беше значењето на Договорот од Маракеш за слепите лица и за лицата со оштетен вид, бидејќи преку овозможување достапност до книгите, списанијата и до едукативни материјали во соодветен формат ќе се унапреди образованието, нивниот професионален развој, ќе се подобри и нивната социјална интеграција и културно учество.

На настанот на кој беа присутни претставници од издавачките куќи, од Здружението за заштита на авторски музички права, од библиотеките, како и слепи лица и членови на Националниот сојуз на слепи лица, се обратија Спасе Додевски, претседавач со Националното координативно тело за имплементација на Конвенцијата на ООН за правата на лицата со попреченост, Валмир Азири, државен секретар во министерството за култура, Фризим Даути, директор на НУБ „Св. Климент Охридски"- Скопје, Афет Јашари, од министерството за култура и Стерја Димов, генерален секретар во Националниот сојуз на слепи лица.

На јавната расправа се дискутираше и за предлог измените и дополнувањата на Законот за авторското право и сродните права, кој треба да се хармонизира согласно одредбите во Договорот од Маракеш.

На 27 јуни 2013 година, на Дипломатската конференција во Маракеш, од земјите-членки на Светската организација за интелектуална сопственост, беше усвоен Договорот од Маракеш за олеснување на пристапот до објавени дела за лицата кои се слепи, имаат оштетен вид или на друг начин оневозможени да користат печатени материјали („Договорот од Маракеш").

Договорот од Маракеш бара од договорните страни да се обезбеди ограничување или исклучок од авторско право, со цел да им се овозможи на „корисниците" или „овластените субјекти" изработка на примерок на дело во достапен формат (во електронска верзија, аудио верзија или на Брајово писмо) за лицата со потешкотии при пристап до печатените дела и да се олесни прекуграничната размена на оние достапни примероци создадени во согласност со ограничувањата и исклучоците на Договорот од Маракеш, односно во согласност со законот.

Затоа, од секоја земја што го ратификува Договорот од Маракеш се бара да воведе едно или повеќе ограничувања или исклучоци за авторско право.

Според податоците со кои располага Светската организација за интелектуална сопственост (WIPO) во светот има околу 300 милиони слепи и лица со оштетен вид. Организациите на слепите проценуваат дека во развиените земји само околу 7 отсто од сите објавени книги се произведени во формати достапни за лицата кои се слепи, имаат оштетен вид или на друг начин оневозможени да користат печатени материјали. Во земјите во развој, ситуацијата е уште полоша бидејќи проценетиот број книги во достапен формат е само околу 1 отсто.

Без вода повеќе делови на Скопје

Поради дефект на огрлица ф-200мм на улицата „Лука Геров" 3, прекинато водоснабдување денеска ќе имаат корисниците од улиците „Антон Чехов" и „Пелинце".

Без вода денеска ќе бидат и корисниците од Речиште, Сердарот и дел од Јустинијан Први. Како што информираат од ЈП Водовод и Канализација, прекинот е поради уличен дефект ф-63мм на улицата „Речиште" 38.

Водоснабдувањето во овие делови од Скопје ќе биде прекинато од 09:15 часот до завршување со активностите.

СЗО: Известувањето до ОН за повлекување на САД од СЗО е добиена на 6 јули

Светската здравствена организација доби извештаи дека САД официјално го известиле Генералниот секретар на ОН за повлекувањето од СЗО.

Известувањето до Генералниот секретар на ОН за повлекување од СЗО е добиена на 6 јули 2021 година“, се вели во изјавата на портпарол на СЗО. „засега немаме повеќе информации“, додаде тој.

ОН вчера објавија дека добиле официјално известување за одлуката на Доналд Трамп пред повеќе од еден месец. 

Информацијата за повлекување на САД од СЗО за првпат ја пренесе сенаторот Роберт Менедез, кој на твитер објави дека конгресот добил текст во кој Трамп и официјално ја повлекува државата од таа организација.

Веднаш потоа, американските власти ја потврдија информацијата, во која се наведува дека повлекувањето ќе стапи на сила за една година, односно на 6 јули 2021 година.

МВР: Регистрирани се 415 прекршоци за неносење лична заштита на лице

Во текот на изминатото деноноќие на територијата на Република  Македонија по однос на мерката за неносење лична заштита на лице регистрирани се 415 прекршоци. 

Министерството за внатрешни работи апелира до граѓаните да ги почитуваат мерките и протоколите донесени од Владата со цел справување со Ковид -19.

притисни ентер