Во Париз падна ,,Берлинскиот ѕид” од чоколадо (ВИДЕО)

Францускиот скулптор Патрик Роже, кој прави скулптури од чоколадо, денес ја прослави 30-годишнината од уривањето на Берлинскиот ѕид со тоа што удираше чоколадна реплика на злогласната бариера и споделуваше слатки парчиња со воодушевените минувачи.

Роже вели дека е „неверојатно да се споделат вкусот, вредностите и особено ветерот на слободата“.

Исто како што Берлинчаните го пробија бетонскиот ѕид на парчиња, Роже и еден асистент со задоволство ја „срушија“ репликата, пренесува АП.

Ѕидот беше направен од 200 килограми чоколадо, и насликан со зборовите „слобода“ и „Јас сум Берлинец!“ на германски јазик.

Ѕидот потоа беше срушен на тротоарот пред продавницата за чоколади на Роже во Париз на  стотици парчиња.Воодушевените минувачи зедоа парчиња чоколадо, а некои собираа и ги носеа дома.

притисни ентер