Германија ги зголемува субвенциите за електрични возила , сака да ги стигне САД и Кина

Германија значително ќе го зголеми износот на субвенции за набавка на електрични возила.

Ревидираниот бонус за животна средина ќе порасне уште еднаш. Според најновата одлука, бонусот за набавка на електрични возила ќе изнесува до 6.000 евра, а според утврдената практика, половина од сумата ќе оди кај самите производители.

Целта е јасна. Германија сака да има најмалку 10 милиони електрични возила на своите патишта до 2030 година, пренесува Ројтерс. Тоа е дел од стратегијата за понатамошно помагање на домашната автомобилска индустрија да се натпреварува со американските и кинеските конкуренти. Германија, со 53.000 нови електрични возила регистрирани оваа година, во моментов е втор по големина пазар за вакви возила во Европа, веднаш зад Норвешка.

Еден од најсилните адути е VW I.D.3, со почетна цена на електричниот модел под 30.000  евра. По новите бонуси, цената ќе се спушти на ниво од 24.000 до 25.000 евра, проценуваат аналитичарите на Evercore ISI. Затоа не е изненадување што следната година Фолксваген сака да произведе 100.000 електрични автомобили во фабриката во Цвикау, а дури 330,000 во 2021 година.

притисни ентер