Почна ерупција на вулкан во Јапонија (ВИДЕО)

Јапонскиот вулкан Сакураџима деенска почна да исфрла чад и пепел на неколку километри височина кон  небото, во најголемата ерупција во последните три години.

Според агенцијата Кјодо, вулканот на југот на главниот остров Kјyшју испушта пепел во висина од околу 5,5 километри, формирајќи за прв пат по јули 2016 , голем облак од пепел.

Локалната метеоролошка опсерваторија наведува дека вулканот е „многу активен“, со повеќе од 100 ерупции само оваа година.

Во извештаите засега нема информации за евентуална штета.

притисни ентер