Сексуалното образование ќе стартува во четири училишта

Тинејџерите се порано го имаат својот прв сексуален однос. 

Токму ова е главната причина зошто по примерот на Европските развиени земји е потребна сексуална едукација на младата популација. И невладините организации кои се занимаваат со оваа проблематика се на став дека децата треба да добијат соодветна сексуална едукација веќе во основно училиште.

Само на тој начин ќе знаат како да се заштитат себе и својот партнер од сексуално преносливи болести и несакана бременост.

Предавањата пробно ќе се воведат во четири училишта, а предметот ќе биде изборен, со обид да се опфатат сите етнички заедници, а предавања ќе се одржуваат во урбани и во рурални средини низ државата.

Предавањата треба да започнат веќе од следната година, од страна на професори кои ќе ја поминат соодветна обука.

Предвидено е да бидат опфатени сите аспекти на сексуално образование, децата ќе можат да научат како да се заштитат себеси, да избегнат несакана бременост, да се заштитат од сексуално насилство, па дури и да научат како да се носат со стереотипите кои се присутни во општеството.

притисни ентер