АД ЕСМ:Државата се снабдува од домашно производство, нема увоз на струја

АД ЕСМ ја информира јавноста дека тарифните потрошувачи во Р. Северна Македонија се снабдуваат со електрична енергија од домашно производство, односно главно од производните капацитети на АД ЕСМ.

Недостиг на електрична енергија нема, ниту е потребен интервентен увоз. Ја информираме јавноста дека не се точни наводите изнесени од страна на политичката партија ВМРО ДПМНЕ дека привременото запирање на два блока во РЕК Битола поради санирање на дефект на трафостаницата на МЕПСО која ја прифаќа електричната енергија од РЕК Битола ќе предизвика потреба од увоз.

Увоз нема да се случи, од причини што АД ЕСМ го компензира потребното производство преку своите хидроелектрани кои се во секој момент подготвени да се вклучат во мрежа.

 Со други зборови, ангажирани се системските услуги кои ЕСМ има обврска да ги обезбеди и истите му се на располагање на преносникот МЕПСО, односно резерви на енергија за балансирање на системот кога потрошувачката и производството отстапуваат. На тој начин дури и во вакви ситуации електро-енергетскиот систем функционира во рамките на предвидените процедури

Напоменуваме дека АД ЕСМ нема направено увоз на електрична енергија од 2017г.

Напротив, АД ЕСМ годинава продаде вишоци електрична енергија за 17,4 милиони евра, се наведува во реакцијата на компанијата на соопштението на ВМРО-ДПМНЕ.

притисни ентер