Со стратегија за создавање едно училиште за сите ученици , Град Скопје ја поттикнува меѓуетничката интеграција

На следната седница на Советот на Град Скопје, советниците ќе ја разгледуваат Стратегијата за меѓуетничка интеграција во образованието, се наведува во соопштението од градот.

Град Скопје развива систем на организација на заеднички активности со МИО, а дел од реформите коишто се спроведуваат во образованието не опфаќаат само подобрување на академските знаења, туку и учење коешто помага учениците да се подготват да живеат во мултикултурно општество.

Раководителката на Секторот за образование на Град Скопје, Даниела Адамова, посочи дека токму активностите кои се во насока на промоција на меѓуетничка интеграција во образованието обезбедуваат можности за непосредна интеракција на учениците со различен културен идентитет. И токму овој вид на активности овозможуваат младите да учат едни за други и едни од други, а не да живеат едни покрај други.

Стратегијата има за цел создавање „едно“ училиште за сите ученици, независно од нивната етничка припадност, како и поттикнување и развивање на граѓанската партиципативност на учениците од средните училишта на Град Скопје.

Град Скопје ќе поддржува заеднички наставни активности (заеднички часови) со ученици од различни наставни јазици според планиран обем и разновидност што ќе произлезе од донесените годишни програми на средните училишта, а ќе се однесуваат на МИО во делот на одржување на заедничка настава.

Средношколците преку организираните меѓуучилишни средби на повеќејазичните и еднојазичните училишта ќе споделуваат искуства и ќе стекнуваат нови познанства. Кога учениците учествуваат во заеднички активности, тие имаат можност за непосредна комуникација и меѓусебен контакт, меѓусебно запознавање и формирање интерперсонални релации, учење едни за други, едни од други и за намалување на негативните стереотипи и предрасуди за другите.

- Посебен акцент се дава на организирањето на заеднички часови, заеднички секции, екскурзии и приредби. Град Скопје ќе поддржи консултативни и организациски средби со ментори/експерти за планирање на наставата, активности за МИО и слично.

Исто така ќе поддржиме активности за обезбедување посебна поддршка на учениците коишто изучуваат различен јазик од мајчиниот преку организирани посети на курсеви за јазик, користење интерактивни техники – компјутерски курсеви, ликовни изложби, разни заеднички настани и меѓусебно дружење во текот на наставата и надвор од редовната настава – рече Адамова.

Преку запознавањето со различностите учениците всушност ќе се зближат и ќе живеат заедно. Сево ова ќе резултира со унапредување на меѓусебните односи и развивање на соработка и заедништво. Овие активности придонесуваат и за интензивирање на неформалната комуникација меѓу учениците надвор од училиштето, што би била повисока цел на Стратегијата за меѓуетничка интеграција во образованието и граѓанската вклученост.

Секако треба да нагласиме дека во Програмата за активности на Град Скопје од областа на средното образование, меѓуетничката интеграција е една од приоритетните цели. Град Скопје во соработка со училиштата е посветен на креирање своја политика за промовирање на меѓуетничка интеграција во образованието и граѓанска вклученост на младите, планира активности според карактеристиките на самите училишта. Во рамките на активностите за меѓуетничка интеграција во образованието ќе се промовира интеракцијата и социјализацијата меѓу учениците од различните заедници/наставни јазици и во еднојазичните и во повеќејазичните училишта.

Во активностите за граѓанска вклученост на младите, тие ќе бидат насочувани и поддржувани да идентификуваат конкретни проблеми во училиштето и заедницата. Потоа, врз основа на нивните заеднички одлуки, младите ќе преземаат иницијативи за акции со цел да се придонесе кон решавање на постојните проблеми и недостатоци на ниво на училиште и заедница.

Поради ,,Јанос”, град во Грција стана европски рекордер(ВИДЕО)

Бурата ,,Јанос” позната како медитерански ураган денеска ја погоди западна Грција и поплави улици, сруши дрвја и ги остави островите Кефалонија, Закинтос и Итака без електрична енергија.

Противпожарните служби излегоа на 60 интервенции, претежно да испумпуваат вода од домовите и продавниците. Брод потона во Кефалонија поради големите бранови.

Градоначалникот на Кефалонија, Теофилос Михалатос рече дека никој не е повреден, но оштетени се домовите, транспортната инфраструктура и системите за водоснабдување. Слично е и на Закинтос и Итака каде многумина останаа без електрична енергија.

Бурата Јанос, која го погоди полуостровот Пелопонез, се чини поблага од очекуваното, соопштија метеоролозите.

„Циклонот ќе остане на запад со еднаков интензитет помеѓу шест и девет часот, а потоа, ослабен, ќе започне да се движи кон југ“, рече заменик-началникот за цивилна заштита, Никос Хардалиас.

Невремето може да ја погоди и централна Грција, каде се очекуваат обилни дождови, додаде Хардалиас.

Властите соопштија дека интензитетот и насоката на циклонот не може точно да се предвидат. Циклоните за прв пат се појавија во Грција во 1995 година, а се почести во последниве години.

Слично невреме ја погоди Грција во 2018 година, во поплавите во 2017 година загинаа 25 лица, а стотици останаа без покрив над главата.

Влијанието на ураганот Јанос може да се забележи и на количината на врнежи во Грција. Така, градот Ламија го урна европскиот рекорд со 142 мм врнежи на метар квадратен, следена од аеродромот Андравида со врнежи од 60 мм.

На четврто место е повторно локација од Грција, аеродромот Келфанија со 53,5 мм врнежи.

Царовска-Шаќири: Дигитална трансформација на образованието висок приоритет за МОН и МИОА

Соработката на Министерството за образование и наука и Министерството за информатичко општество во делот на дигитализацијата на образованието беше тема на разговор на првата официјална средба меѓу министрите Мила Царовска и Јетон Шаќири.

-Двајцата министри се согласија дека Единствената национална платформа за настава на далечина е само прв исчекор кон модернизација на образованието, на чија доградба и развивање заедно ќе работат. Министерката Царовска нагласи дека ова е можност да создадеме систем на квалитетно образование достапно до сите деца, а Платформата ја создаваме како трајна вредност којашто ќе се развива и надградува, велат од МОН.

На средбата биле потврдени заложбите за создавање професионална, модерна и транспарентна администрација, што ќе биде сервис на граѓаните.

Царовска и Шаќири се согласиле дека тесно ќе соработуваат и во развојот на е – услугите од надлежност на Министерството за образование и наука.

Отказ за советникот на екс министерот Чулев

Отказот следува поради насилно и недолично однесување на З.Ѓ. во службата, соопштуваат од МВР

Министерството за внатрешни работи денеска, по спроведената дисциплинска постапка од соодветната дисциплинска комисија, му го откажа договорот за вработување на З. Ѓ. на работното место државен советник за полициски и криминалистички работи во Кабинет на министер при Министерството за внатрешни работи, кој на оваа позиција беше поставен во периодот на техничката влада, кога на чело на МВР беше г-дин Наќе Чулев, а поради насилно и недолично однесување на јавно место, со што го нарушил угледот на Министерството за внатрешни работи. Именуваниот спротивно на правилата и прописите на Министерството се однесувал непрофесионално и неетички, односно на начин кој не доликува на еден полициски службеник.

Решението е донесено согласно член 208 став 1 точкa 4, 10, 14 и 20 од Колективниот договор на МВР, а во врска со член 187 став 1 точка 4, 10, 14 и 20 од Законот за внатрешни работи.

Дисциплинската комисија утврдила дека на 15.07.2020 (ден кога се одржаа парламентарните избори) околу 15,30 часот во Тетово, државниот советник З. Ѓ. отишол на местото каде се вршел увид на сообраќајна незгода, каде што се наоѓале командирот З.Т. и уште двајца полициски службеници, и на дрзок начин со навреди и пцовки се нафрлил врз З.Т. и се обидел физички да го нападне. Државниот советник насилнички се однесувал кон командирот З.Т.. и со таквото однесување го нарушил угледот на командирот З.Т. и угледот на Министерството за внатрешни работи, постапувајќи спротивно на Упатството за начинот на однесување и меѓусебните односи помеѓу полициските службеници. Во врска со настанот било постапено од страна на Одделот за внатрешна контрола, криминалистички истраги и професионални стандарди, за што бил изготвен извештај од 20.07.2020, согласно кој е поднесена и кривична пријава до Основното јавно обвинителство за ГОКК.

Овој акт е уште еден показател на цврстата определба на МВР да има нулта толеранција за однесување спротивно на правилата и прописите на Министерството, а насилничкото однесување и предизвикување на неред да бидат најостро санкционирани. Полицијата е чувар на јавниот ред и мир, па оттаму МВР нема да дозволи полициски службеник да биде иницијатор и главен актер во негово нарушување. Напротив, полициските службеници треба да бидат пример со своето однесување. Заврши времето на неказнивост на луѓе на високи позиции само затоа што се дел од одредена политичка елита. Законите важат еднакво за сите граѓани.

притисни ентер