Царовска од граѓанска трибина во Кочани: Ги исправаме децениските неправди и подеднакво се грижиме за сите, на прав пат сме

СДСМ за неполни 2 и пол години успеа да направи повеќе од 11 години владеење на ВМРО-ДПМНЕ, рече вечерва Мила Царовска од трибината во Кочани.

Државата тргна на прав пат, се грижиме за сите граѓани, платите и пензиите растат, и обезбедивме праведен систем кој е одржлив ,социјалната реформа креираше сигурност кај граѓаните , истакна потпретседателката на СДСМ, Мила Царовска пред присутните граѓани на граѓанската трибина „На прав пат" во Кочани.

-Инвестираме во квалитетот на живеењето на сите граѓани. Нашите реформи се вистински, конкретни и носат повеќе пари во секој семеен буџет. Со социјалната реформа, социјалната помош расте и до 300 отсто,  а за оние граѓани кои не стекнале услови за добивање пензија, воведовме социјална пензија, за и тие да имаат средства за живот. Детскиот додаток им се исплаќа на 20.230 деца, што е за три пати повеќе, а образовниот на 8.681 деца, што е за три и пол пати повеќе од претходното. До крајот на реформата очекуваме околу 70.000 деца да примаат детски и образовен додаток. што ќе биде за 20 пати повеќе од претходно, социјалната реформа е на прав пат – рече Царовска.

Потпретседателката на СДСМ, Мила Царовска на граѓанската трибина „На Прав пат" во Кочани најави дека наскоро следува ново, значително покачување на минималаната плата, а со стабилизација на пензискиот фонд и вонредно покачување на пензиите на почетокот на 2020 година.

- Ја покачивме минималмната плата која во некои индустрии изнесуваше 8.500 денари, а сега изснува 12.500 денари. Но тука не застанавме. Многу скоро ние како Влада заедно со синдикатите и стиопанствениците, ќе најавиме, ново покачување на минималната плата, затоа што нашите работници и сограѓани го заслужуваат тоа, порача Царовска.

Покрај платите, истакна Царовска, ќе следува раст и на пензиите и подигнување на животиот стандард за пензнионерите.

- Преку успешни политики успеавме да го стабилизираме Фондот за пензиско осигурување. Пензиите растеа просечна како што растеа платите и економијата. Но ние законски им гарантираме на пензионерите, ако растат платите, ако расте економијата ако имаме вработувањата ќе растат и пензиите. И тоа премиерот го вети. На почетокот на наредната година, во првиот квартал ќе растат вонредно и на тоа ќе останат усогласувањата кои се по закон, посочи потпретседателката Царовска.

Во своето обраќање Царовска се осврна и на проектите од значење за Кочани, како постапката за изградба на современа детска градинка во општината, како и отворениот центар за ран детски развој во населеното место Тркање.

Ние сме на вистинскиот пат, правиот пат, помеѓу граѓаните и на страна на граѓаните, заклучи Царовска при обраќањето пред граѓаните на Кочани.

притисни ентер