Тој има 97 години и е добитник на Нобелова награда за хемија

Џон Гудинаф е најстариот човек добитник на оваа престижна награда.

Нобеловата награда за хемија оваа година е доделена на Џон Б.Гудинаф, Стенли Витингем и Акири Јошино за развој на литиум- јонски батерии.

Гудинаф (97) е најстариот човек до сега кој добил Нобелова награда. Литиум- јонските се првите навистина лесни батерии кои го отвориле патот за преносна електроника, како мобилни телефони, пејсмејкери и електрични автомобили.

Во раните седумдесетти, Стенли Вингем ја развил првата функционална литиумска батерија.

Џон Гудинаф го дуплирал потенцијалот на литиумската батерија, создавајќи услови за значително посилна и покорисна батерија.

Акира Јошино успеал да го елиминира чистиот литиум од батеријата, правејќи ја попрактична.

притисни ентер